Pagina 31 van: Marktvisie 11 – 2021

MARKTVISIE 31
gigantisch succes. Meteen in het eerste
weekend stond er op gegeven moment
een rij van zeventig auto’s. “Vanwege dat
succes hebben wij dat afgelopen voorjaar
herhaald. Mede dankzij die aardbeien
drive-in hebben wij het financieel nog
redelijk kunnen redden.”
Poffertjeskraam
Ook het familiebedrijf van Tiny Timmer-
mans van de Notenbar sloeg tijdens de co-
ronacrisis noodgedwongen een andere
weg in. “Om toch onze boterham te kun-
nen verdienen, is mijn zoon in Landgraaf
en Kerkrade – waar wij vandaan komen –
deur aan deur met ijs gaan venten”, zegt
zij.
Maar lang niet iedere foodondernemer
slaagde erin om een alternatieve inkom-
stenbron aan te boren. Rachel van Meete-
len uit Bergen op Zoom neemt met haar
poffertjessalon, bestaande uit een groot
paviljoen en buitenterras, een prominente
plek in op de Echter kermis. Zij kijkt terug
op een zware periode. “Voor onze omzet
zijn wij volledig afhankelijk van de kermis
en we hebben negentien maanden stilge-
staan”, geeft ze aan. Zij heeft van alles ge-
probeerd om met haar poffertjessalon
elders te staan, bijvoorbeeld in een win-
kelcentrum. “Dat is helaas niet gelukt. Ik
ben ook geen ander bedrijf gestart. Wel
heb ik mij achter de schermen ingezet om
de belangen van onze kermisbranche te
behartigen. Maar ja, dat levert geen in-
komsten op.”
Handel weggooien
Een eindje verderop helpt een medewerk-
ster van de snoepkraam van Johan Stuij
een klant. Ook voor dit Brabantse bedrijf
had de coronacrisis dramatische gevolgen,
vertelt de kermisvrouw: “We hebben an-
derhalf jaar stilgelegen. Op een gegeven
moment hebben we zelfs onze hele han-
del moeten weggooien, want alles was
over datum. Weliswaar kwamen we in
aanmerking voor de bekende steunmaat-
regelen, maar dat was slechts een druppel
op een gloeiende plaat. Ik werk al zestig
jaar op de kermis, maar ik had nooit kun-
nen denken dat dit ons kon overkomen.”
Zin in feestje
Voor vishandelaar Huub den Bels, die be-
halve op kermissen ook op weekmarkten
staat en in hartje Venlo een vaste winkel
heeft, is het omzetverlies nog enigszins te
overzien. “Maar normaal gesproken staan
we jaarlijks op 23 kermissen en dit is pas
onze derde kermis van dit jaar. De omzet
die we daardoor zijn misgelopen, maak je
natuurlijk nooit meer goed”, zegt mede-
werker Freek Thissen. Hij is wel blij dat de
Echter kermis weer als vanouds is. “Ten-
minste geen gedoe meer met coronamaat-
regelen, het heeft lang genoeg geduurd”,
verzucht Thissen.
Kermisexploitant Henk Hilferink uit Apel-
doorn, die op de Echter kermis de mensen
vermaakt met zijn attractie met munten-
schuivers, denkt er net zo over: “De men-
sen hebben duidelijk weer zin in een
feestje. Dat merk je ook aan de bezoekers-
aantallen hier op de kermis. Hoe wij de co-
ronacrisis hebben overbrugd? Door zuinig
aan te doen en waar mogelijk iets te on-
dernemen. Zo hebben wij in de kermisloze
periode bij ons in Apeldoorn gedurende
enkele maanden een standplaats gehad
waar we Spaanse churros verkochten. Ja,
je moet toch wat!”
Klap
Hoewel hier en daar wat bezorgdheid over
de toekomst valt te bespeuren, overheerst
bij de ondernemers al bij al de vreugde dat
ze eindelijk weer ‘mogen’. Zo ook bij Bert
Stroucken: “Dit is ons leven, we willen
graag werken voor ons brood en gaan
graag met mensen om. Tijdens de lock-
down kregen wij wat dat betreft best wel
een klap, want opeens hadden wij nie-
mand meer om ons heen. Eerlijk gezegd
had ik daar van alles nog het meeste
moeite mee.”
Tiny Timmermans, voor wie het de eerste
kermis van dit jaar is, staat te glunderen
in haar notenbar “Ik ben zo blij dat we nu
eindelijk aan de gang kunnen. Heerlijk,
vooral met dit stralende weer!” l
“Steunmaatregelen
zijn druppel op
gloeiende plaat”
Nu verkoopt hij weer oliebollen, maar tijdens de coronacrisis begon Bert
Stroucken een aardbeien drive-in.
Tiny Timmermans van de Notenbar: “Mijn zoon is deur aan deur met ijs gaan
venten”.
29-30-31_kermis.indd 31 20-10-21 13:17