Pagina 13 van: Marktvisie 1+2 – 2020

MARKTVISIE 13
stuk van zijn leven af. “Het was altijd heel
hard werken, maar ik kijk met een goed ge-
voel terug op de afgelopen 37 jaar”, zegt
Molenaar, die zich na al die jaren nog steeds
verbaast over de Limburgse volksaard. “Al
staan er tien klanten voor mijn wagen, ze
worden nooit zenuwachtig. Een Volendam-
mer daarentegen kan absoluut niet wach-
ten. Wel heeft het jaren geduurd voordat ik
echt contact had met mijn klanten. De eer-
ste vijf jaren bestelden ze vis en hup, weg
waren ze weer. Nu ik ze beter ken, moet ik
eerlijk zeggen dat ik de Limburger gezellig
volk vind.” De familie Molenaar heeft so-
wieso een speciale band met onze zuidelijk-
ste provincie, verduidelijkt Toon. “Mijn
jongere broer Keje – inderdaad, de voorma-
lige Ajacied en tegenwoordig onder meer
bestuurslid van FC Volendam – is namelijk
getrouwd met een rasechte Limburgse.”
Wettelijke beperkingen
Nu de bedrijfsovername een feit is, staat
Thomas Molenaar op eigen benen. Inmid-
dels heeft hij een vaste medewerker in
dienst genomen waarmee hij elke woens-
dagochtend om vier uur naar Limburg ver-
trekt. “Dan staan wij met onze viskraam in
Posterholt, St. Odiliënberg, Echt en Konings-
bosch. Donderdags zijn wij te vinden in Echt
en Pey en vrijdags in Velden en opnieuw
Echt. Omdat het ondoenlijk is om ’s avonds
nog helemaal naar Volendam terug te rijden,
overnachten wij twee keer per week in een
Bed and Breakfast in Midden-Limburg. Op
zaterdag sluiten wij op een markt in het
Brabantse Vught de werkweek af.”
Toekomst
Over de toekomst van zijn vishandel
maakt Thomas zich weinig zorgen – be-
halve dan over de ontwikkelingen met de
schaarse vergunningen. “Qua verkoop
heeft de vishandel niets te klagen, de
knelpunten bevinden zich aan de inkoop-
kant. Aan visvangst in de Noordzee wor-
den steeds meer wettelijke beperkingen
opgelegd, daardoor is het steeds moeilijker
om aan kwaliteitsproducten te komen. Als
er minder aanvoer is, stijgt de inkoopprijs
met als gevolg een lagere winstmarge voor
ons visboeren. Om je verdiensten op peil
te houden, zul je méér moeten verkopen
en je assortiment uitbreiden. Dat laatste
doen wij onder meer door het aanbieden
van kant-en-klare gerechten, zoals een ge-
bakken kabeljauw met een sausje en een
gebakken paprika die je alleen maar even
thuis in de oven hoeft op te warmen.
Daarmee spelen wij in op de toenemende
behoefte aan gemak bij de huidige
generatie.” l
??
??
‘Hartverwarmende reacties van klanten’
Zeker na de ramp in café ’t Hemeltje in de nieuwjaarsnacht van 2000 op 2001, waar-
bij Molenaars jongste dochter Toos ernstige brandwonden opliep, kan de zuiderling
niet meer stuk bij de visboer. In de periode na het tragische ongeluk vertelde hij zijn
traumatische belevenis aan iedereen. “De psycholoog heeft mij dat ook aangeraden,
omdat veel erover praten belangrijk is voor het verwerkingsproces.” Het gevolg was
dat Toon overstelpt werd met hartverwarmende reacties in de vorm van kaarten,
brieven en zelfs cadeautjes. “Zelfs nu vragen mensen mij nog steeds hoe het met
mijn dochter gaat. Al dat medeleven is voor mij echt een enorme mentale steun ge-
weest. En gelukkig gaat het nu, 19 jaar later, heel goed met mijn dochter. Inmiddels
is ze getrouwd en is ze de trotse moeder van twee kinderen.”
l
QUOTE XXXXXXXX XXXXXXXX
XXXXX XXXXXXXXXXXX XXXXXXX
Fotobijschrift
Vader Toon en zoon Thomas Molenaar in de viskraam.
14-15_visboertonmolenaar.indd 13 22-01-20 15:49