Pagina 23 van: Marktvisie 12 – 2020

MARKTVISIE 23
afwachten hoe dat dit jaar uitpakt”, aldus
Brouwer.
De oliebollen van de familie Brouwer zijn
tijdens de jaarwisseling ook in Hillegom
en Leiden verkrijgbaar. In de winter
nemen de kramen hun vertrouwde stand
plaatsen in.
Daarnaast is de oliebollenfamilie te vin
den op evenementen, kermissen en bij
tuincentra.
Smaakvariatie
Veel oliebollenbakkers proberen nieuwe
smaken en varianten te bedenken. Vol
gens Brouwer komen er in de komende
jaren een groot aantal nieuwe oliebollen
smaken bij. Nieuw zijn bijvoorbeeld de
hartige oliebollen. “Wij zijn daar nog niet
aan begonnen omdat er aan de kraam
amper vraag naar is”, aldus Brouwer.
Toch wordt er in de oliebollensector volop
geëxperimenteerd met nieuwe smaken en
varianten. Zo zijn er bijvoorbeeld ballen
gevuld met gehakt of kaas. Daarnaast is er
de Quiche Lorraineoliebol waarvan de
smaak vergelijkbaar is met een hamkaas
croissant of een vegetarische oliebol ge
vuld met geitenkaas. Ook in de zoete ver
sie wordt gezocht naar variatie en
vernieuwing, bijvoorbeeld in de vorm van
een banaanchocolade oliebol of een
appelkaneelcranberry variant.
Vertrouwd
De olie en krentenbol zijn net als de appel
beignet nog altijd de best verkochte oliebol
len, stelt Brouwer. “Toch zie je dat veel
klanten gewoon bij de oude vertrouwde
smaken blijven. Een nieuwe bol die bij ons
veel wordt gevraagd, is de stoofperenbol.
Die moet je beslist eens proeven”, betoogt
de Haarlemse oliebollenspecialist. l
??
??
l
QUOTE XXXXXXXX XXXXXXXX
XXXXX XXXXXXXXXXXX XXXXXXX
E
Fotobijschrift
Historie oliebol
Nederland is het enige land dat oliebollen bakt met oud en nieuw. Waar komt die
traditie precies vandaan en hoe lang kennen we die al? Er zijn diverse theorieën
over de herkomst van de oliebol. Het eerste recept voor oliebollen stamt uit 1667 en
stond in het kookboek ‘De verstandige kock’.
Er wordt ook verwezen naar de Germaanse stammen in het gebied dat later Neder
land zou gaan heten. Zij zouden ten tijde van het Joelfeest, de periode tussen 26
december en 6 januari, dergelijke gebakken producten hebben genuttigd. Volgens
de Germanen zouden de godin Perchta en andere slechte geesten ’s avonds rond
dwalen. Om deze geesten tevreden te stellen, werd voedsel geofferd, waarvan het
meeste in gefrituurd deeg zat. Door het vet in de oliebollen zou het zwaard van
Perchta van het lichaam glijden, waardoor diegene die oliebollen gegeten hebben
niet worden opengereten.
Waarschijnlijker is dat de oorsprong aan het einde van de Middeleeuwen ligt.
Kerstmis was destijds het einde van de vastenperiode die op 11 november begint.
Oliekoeken, gemaakt van houdbare grondstoffen – al het verse voedsel was in die
periode al op of ingelegd – waren een voedzame traktatie.
Tevens bestaat het vermoeden dat Portugese Joden die tijdens de Spaanse inquisi
tie naar Nederland vluchtten, hun recepten meenamen. In Portugal at men destijds
al iets wat op oliebollen lijkt. De olie zou verwijzen naar de olie uit de eeuwig bran
dende lamp in de tempel van Jeruzalem.Schalen vol lekkernijen trekken het publiek aan.
Tony Brouwer met zijn assistenten Femmie en Ghislaine.De gehele dag worden de bollen vers gemaakt door Tony Brouwer en zijn
assistentes.
22-23_oliebollenbonnie.indd 23 18-11-20 13:23