Pagina 10 van: Marktvisie 12 – 2021

NR 12 | decembeR 202110
Ondernemen
voor het leveren van de beste kwaliteit”,
stelt de ondernemer. Een van de voorbeel-
den daarvan is het gebruik van verse eie-
ren, in plaats van struif. “Dat maakt dat we
dus ook zelf de eieren moeten tikken.” Die
extra handeling wordt gedaan door een
medewerker met een Wajong-uitkering.
Markus zegt het alsof het de gewoonste
zaak van de wereld is – en voor hem is het
dat ook, maar hij realiseert zich dat hij
zich daarin onderscheid van veel collega-
ondernemers. “Mensen vinden het belang-
rijk dat ze werk hebben. Dat geldt zeker
ook voor mensen die een afstand tot de
arbeidsmarkt hebben. Als ik in mijn bedrijf
werk heb dat zich ervoor leent om zo ie-
mand een steuntje in de rug te bieden,
dan doe ik dat. Dat past bij hoe ik onder-
nemer wil zijn.”
Energie
Het maatschappelijk verantwoord onder-
nemen vertaalt zich bij Markus door in de
wijze waarop hij omgaat met het energie-
gebruik. “We hebben bijvoorbeeld een
klimaatkast in de fabriek staan. Daarin
houden we de boter op temperatuur, zodat
we deze altijd gebruiksklaar hebben. Door
alleen de klimaatkast te verwarmen, hoe-
ven we niet de hele ruimte op tempera-
tuur te houden. Dat scheelt in het
energiegebruik”, vertelt de ondernemer.
Ondertussen vinden de deegbolletjes hun
weg naar twee enorme gasgestookte wa-
felijzers achterin de bedrijfsruimte. Terwijl
het ijzer roteert worden de deegbolletjes
platgedrukt en de wafels op precies de
juiste wijze gebakken. “Gasgestookt geeft
de allermooiste kwaliteit wafels”, weet
Markus, maar is qua CO2-emissie niet het
meest vriendelijk. “Om het gebruik van
gas te compenseren, koop ik CO2-certifica-
ten. Genoeg om ervoor te zorgen dat onze
stroopwafels energieneutraal zijn gepro-
duceerd.”
Geur
De versgebakken wafels worden met een
fijn draadje doorgesneden. De beide helf-
ten worden met een vacuümdop van el-
kaar gescheiden, waarna een afgepaste
hoeveelheid siroop op de achtergebleven
wafel wordt gespoten. Daarna wordt de
bovenkant teruggeplaatst. Via een trans-
portband vervolgt deze zijn weg naar het
inpakstation. Terwijl de wafel wordt ver-
plaatst, koelt de siroop af tot de stroop die
mooie draden trekt als de wafel wordt ge-
broken.
Eenmaal gearriveerd bij het pakstation,
worden de wafels in stapels van tien stuks
in het bekende rood-wit geruite ‘Gouwe-
naar’-zakje gestopt. Klaar om te worden
afgehaald door een van de kooplieden die
er morgen mee op de markt staat. Hoewel
die er zeker van zijn dat deze wafels hoog-
uit 24 uur oud zijn, gaat er volgens Markus
op de markt niets boven vers bereide wa-
fels. “De geur van de wafel is – naast de
kwaliteit van het deeg en de stroop – een
belangrijk verkoopwapen. Ruiken doet
kopen”, vertel ik ook onze afnemers. “De
aankoop van een stroopwafel is een im-
puls die wordt versterkt door de geur. Zelf
bakken op de markt is voor een stroopwa-
felverkoper dan ook een must.”
Kunst
Voor het maken van stroopwafels op de
markt levert Markus deegbollen, stroop en
een elektrisch wafelijzer. “Vroeger hadden
we gasgestookte, maar door de verande-
rende regelgeving niet meer van deze tijd.”
En hoewel het bakken een ‘koud kunstje’
is voor de ervaren bakker, vraagt het vol-
gens Markus wel een bepaalde vaardig-
heid om de beste kwaliteit stroopwafel te
presenteren op de markt. “Als mensen met
stroopwafels willen beginnen, kunnen wij
ze altijd ondersteunen.”
Markus vraagt nieuwe marktondernemers
meestal om een dag of dagdeel mee te
lopen op een van de markten waar zijn
moeder of jongere broer stroopwafels
bakt. “Daar maken ze aan den lijve mee
wat er bij komt kijken en kunnen ze erva-
ren of dit product bij hen past. Als dat zo
is, nemen we de volgende stap.” Markus
Stroopwafels levert ambulante onderne-
mers een totaalpakket waarmee ze op de
markt aan de slag kunnen. Daaraan kan
de ambulante ondernemer vervolgens zijn
eigen identiteit geven. “We leveren alles in
neutrale verpakkingen. Iedere onderne-
mer kan zelf kiezen hoe hij daaraan een
eigen uitstraling wil geven.”
Waardering
Markus stelt tevreden vast dat door de
coronapandemie de waardering voor de
markt bij de consument is toegenomen.
“De markt verdient gewoon een betere
status. De ondernemers die daar staan,
doen dat met passie en gevoel voor tradi-
tie. Ze hebben mooie, eerlijke en kwalita-
tief goede producten. Dat is lang niet goed De stroopwafels worden geleverd in het bekende rood-wit geruite ‘Gouwenaar’-zakje.
08-09-10-11_markusstroopwafels.indd 10 24-11-21 12:18