Pagina 31 van: Marktvisie 12 – 2021

MARKTVISIE 31
l
QUOTE XXXXXXXX XXXXXXXX
XXXXX XXXXXXXXXXXX XXXXXXX
FotobijschriftDe bij Uw Notenspecialist aangesloten bedrijven hebben, net als André Boon
tjes van De Pindabranderij, gemeen dat ze
graag hun kennis van pinda’s, noten en
zuidvruchten delen met hun klanten. “We
hebben allemaal liefde en passie voor het
werken met deze producten in onze dage
lijkse voeding”, zegt André Boontjes. Hij
rijdt dagelijks vanuit het Noordhollandse
Venhuizen met zijn mobiele notenwinkel
naar de vaste weekmarkten.
De marktondernemers van Uw Noten
specialist hebben regelmatig contact met
elkaar, bijvoorbeeld wanneer er vragen
zijn. Hoewel de warenmarkt zich ken
merkt door een hoge mate van ‘eigen
gereidheid’ en zelfstandigheid, zien deze
ondernemers toch kans om juist samen in
te spelen op de ontwikkelingen en food
trends. Noten zijn tegenwoordig niet al
leen die lekkere borrelsnack, maar passen
ook steeds meer als superfood in een ge
zond voedingspatroon. Daarnaast groeit
de populariteit van ‘koken met noten’ en
zijn noten om vier uur ’s middags een
voedzame vervanger van cupasoup.
De Pindabranderij verkoopt niet alleen
noten, maar biedt een steeds uitgebreider
assortiment zuidvruchten, zaden en pitten
aan. “Ook via onze webshop verkopen wij
de producten uit ons assortiment”, vertelt
Boontjes. “Wij streven naar producten van
hoge kwaliteit die wij vers bereiden en
verpakken en zo snel mogelijk bij de klant
thuis te krijgen.”
Bij de Pindabranderij streven ze ernaar om
hun klanten niet alleen de beste produc
ten voor te schotelen, maar ze ook goed te
informeren, bijvoorbeeld over allergenen.
“En wij geven natuurlijk de lekkerste
recepten voor ieder moment”, vertelt
Boontjes, die vandaag op de markt in Hei
loo staat. Andere vaste weekmarkten voor
hem zijn Stede Broec (donderdag), Heems
kerk (vrijdag) en Lelystad (zaterdag). Op
elke locatie heeft hij veel vaste klanten.
Pinda’s en noten zijn de basis van het be
drijf. “Al jaren staan wij erom bekend in ons
assortiment alleen de lekkerste en mooiste
producten te voeren”, vertelt Boontjes. “De
smaak is van het grootste belang en dat be
reiken wij met de inkoop en verwerking van
verse pinda’s en noten van over de wereld.”
Het zijn niet alleen noten die op de markt
worden verkocht. De collectie omvat ook
gedroogd fruit, rijstcrackers, zoutjes en
noten met een jasje, granen, pitten en
zaden, honing, gember, chocolade en zoet
waren. “Wij hebben een echte ‘peanut
butter queen’ bij de toonbank”, meldt
Boontjes. “Een prachtig apparaat dat in
een handomdraai heerlijke pindakaas
maakt. Deze pindakaas bestaat uitsluitend
uit gebrande licht gezouten kleine vlies
pinda’s, er zijn dus geen andere ingrediën
ten aan toegevoegd. De pindakaas is ook
goed te gebruiken voor pindasaus. Ieder
potje wordt vers voor de klant bereid.”
Recepten van klanten
Zowel op de markt als online deelt De
Pinda branderij recepten. Boontjes vindt
het geweldig dat enthousiaste klanten
met recepten bij hem aan de kraam komen.
“Regelmatig staan er dus nieuwe recepten
op onze website en er zijn diverse collega’s
die hetzelfde doen”, weet Boontjes. “Eten
is leuk en lekker, maar het bereiden
ervan vinden wij net zo leuk. Dit kan
natuurlijk ook heel goed met de producten
die wij op onze markten en via de webshop
verkopen. l
Feestdagen
Om alvast in de stemming te komen voor de feestdagen delen wij hier het recept
voor een geweldige tutti frutti. Eenvoudig, lekker en goed te combineren met een
voor, hoofd en nagerecht. De ingrediënten zijn:
500 gram tutti frutti, 1 steranijs,
1 kaneelstokje, 2 eetlepels custard
2 eetlepels amaretto.
Laat de tutti frutti samen met de steranijs en kaneel minimaal 12 uur in een pan
met water wellen en zorg dat het fruit al die tijd goed onder staat. Schep met een
schuimspaan de vruchten uit de pan en kook het vocht op met de custard en ama
retto. Voeg nu het fruit weer bij het vocht en houd dit warm. Zorg er wel voor dat
de tutti frutti niet aan de kook raakt waardoor het stuk kookt. Serveren bij een
wildmaaltijd of als toetje met crêpes en vanille ijs.
Ga voor meer recepten naar www.pindabranderij.nl.
‘Wij verkopen niet
alleen aan de kraam,
maar ook online’
De Pindabranderij verkoopt ook zelfgemaakte
honing, gember en pindakaas. Het laatste product
kan desgewenst ter plekke worden gemaakt.
De Pindabranderij verkoopt niet alleen noten,
maar biedt een steeds uitgebreider assortiment
zuidvruchten, zaden en pitten aan.
30-31_pindabranderij.indd 31 23-11-21 16:50