Pagina 9 van: Marktvisie 12 – 2021

MARKTVISIE 9
Ondernemer Rob Markus loopt als een ‘vliegende keep’ door zijn bedrijf
Markus Stroopwafels in Waddinxveen. Als
geen ander weet hij wat er waar en wan-
neer moet gebeuren. “Zodra er iemand
ziek is, spring ik bij, ongeacht wat er moet
gebeuren”, vertelt de vrolijke ondernemer.
Hij geeft nog een laatste instructie aan een
collega, die alles heeft klaargezet voor de
ontvangst van een nieuwe lading glucose-
stroop. De leverancier rijdt net voor met
een verse voorraad van een van de belang-
rijkste ingrediënten voor de stroopwafels
en -koeken die Markus Stroopwafels
exclusief voor verkoop op de markt produ-
ceert.
Derde generatie
Rob Markus is de derde generatie Markus
aan het roer van het familiebedrijf dat ooit
werd gestart door zijn opa. Zo’n drie jaar
geleden besloot Markus de leiding van het
bedrijf op zich te nemen. “Een bewuste,
maar niet eenvoudig genomen beslissing”,
vertelt de ondernemer. Na de middelbare
school studeerde Markus aan de Hoge-
school van Rotterdam. Hij koos voor de
opleiding Small Business. Naast zijn oplei-
ding stond hij op 17-jarige leeftijd al op de
markt. Met stroopwafels uit het eigen
familiebedrijf, maar als zelfstandig onder-
nemer. “Ik ben opgegroeid met de markt.
Mijn ouders stonden en staan ook op de
markt. Van hen heb ik het vak geleerd. Via
hen ontwikkelde ik mijn passie voor de
markt.”
Ambulant ondernemer
Het combineren van studeren en werken
op de markt ging Markus goed af. Hij
rondde zijn studie met goed gevolg af.
“Met zo’n diploma op zak ligt een carrière
als consultant voor de hand. Maar toen ik
klaar was met de studie en zag wat mijn
vrienden voor banen hadden in het be-
drijfsleven, koos ik voor de markt. Ik zag
mezelf toch niet elke dag in een pak naar
kantoor gaan.” Het ambulante onderne-
merschap bood hem veel vrijheid. “En ik
verdiende er een goede boterham”, bena-
drukt hij. Markus verkocht zijn stroopwa-
fels op zes weekmarkten. “Het is hard
werken, maar zo’n mooi vak. Het contact
met de mensen in combinatie met het
verkopen van een mooi, ambachtelijk eer-
lijk Hollands product dat ook nog in ons
eigen familiebedrijf wordt gemaakt, een
mooiere baan is niet denkbaar.”
Overstap
Toch besloot Markus enkele jaren geleden
de overstap te maken van de markt naar
het productiebedrijf. “Mijn ouders gaven
aan dat het tijd was na te denken over de
opvolging.” Voor Markus was het geen gelo-
pen race om het bedrijf zelf over te nemen.
“Maar zo’n mogelijkheid krijg je maar één
keer. Ik was erg gehecht aan mijn vrije
leven op de markt, dus heb er echt wel
goed over moeten nadenken.” Regelmati-
gere werktijden die beter aansloten bij zijn
jonge gezin én het gegeven dat het bedrijf
in handen van de familie bleef, waren be-
langrijke factoren die Markus deden beslui-
ten de onderneming over te nemen.
“Bovendien, doordat ik zelf jaren ervaring
op de markt heb, zie ik kansen voor de ver-
dere ontwikkeling van ons bedrijf.”
Familierecept
De stroopwafels van Markus Stroopwafels
worden nog altijd gemaakt volgens het fa-
milierecept van opa. “Het is een sterk re-
cept waarmee marktkooplieden zich
kunnen onderscheiden van de wafels die
in winkels te koop zijn”, weet Markus.
Met zijn onderneming ontzorgt hij de
marktkooplieden volledig. “Ze kopen bij
ons een totaalpakket. We zijn voor hen
een ‘one stop shop’. Dat betekent dat ze
deeg en stroop kopen voor het vers berei-
den van de superwafels, maar ook de pak-
jes stroopwafels, prijskaartjes,
verpakkingsmateriaal, de wafelijzers en
het onderhoud daarvan. Kortom, alles wat
nodig is in de kraam of verkoopwagen,
kunnen ze via ons kopen.”
In Waddinxveen wordt dagelijks gewerkt
aan verse producten voor de markt. Ter-
wijl tijdens het gesprek de glucosestroop
in de tank loopt, worden in de fabriek
stroopwafels gemaakt voor de volgende
dag. Markus gebruikt uitsluitend natuur-
lijke ingrediënten. “We maken stroopwa-
fels zonder kunstmatige geur-, kleur- en
smaakstoffen”, vertelt Markus niet zonder
trots.
Eitje
Ook bij de keuze van zijn basisingrediën-
ten maakt hij bewuste afwegingen. “Alles
l
QUOTE XXXXXXXX XXXXXXXX
XXXXX XXXXXXXXXXXX XXXXXXX
E
E
Fotobijschrift
‘Geur doet kopen’
Met behulp van gasgestookte wafelijzers worden de wafels gebakken. “Dit geeft de mooiste kwaliteit
wafels”, verzekert Rob Markus.
08-09-10-11_markusstroopwafels.indd 9 24-11-21 12:17