Pagina 15 van: Marktvisie 12 – 2022

MARKTVISIE 15
De laatste dag van het jaar laat echt nog wel even op zich wachten, maar
overal in het straatbeeld verschijnen al de
eerste oliebollenkramen. Het lijkt wel of
het er elk jaar meer worden en ze er nóg
eerder staan dan de vorige keer. Iedereen
wil flink profiteren van deze gouden am-
bulante handel, dus zie je ook steeds meer
verkopers van ‘de bol’ op de kerstmarkten.
Concurrentie
Dat de oliebol gewilde handel is, kan Arlan
Berg onderschrijven. “De concurrentie
wordt elk jaar groter en de wagens van
waaruit wordt verkocht steeds mooier”,
constateert hij. Tien maanden van het jaar
bakt Arlan kibbeling en lekkerbekken in
zijn viskraam op Zandvoort, zoals begin
september tijdens de Dutch Grand Prix.
Maar sinds een jaar of negen vliegen in
november en december de oliebollen over
de toonbank van zijn kraam in het cen-
trum van Haarlem. “Ik sta daar op een
drukke plek en heb over belangstelling
niet te klagen. Het is een mooie bron van
inkomsten als we door slecht weer qua vis
een minder goed jaar hebben.” Dat was
echter niet de reden waarom hij met de
oliebollen begon. “De laatste maanden van
het jaar zijn normaal vrij rustig en ik kan
niet tegen stilzitten. Dan is de oliebollen-
verkoop een goed alternatief. Het is na-
tuurlijk ook lekkere handel. Een slechte
zomer kan je buikpijn bezorgen, maar die
tegenvaller maak je op het eind van het
jaar weer goed met de oliebollen.”
Hoogspanning
De twee laatste dagen van het jaar leeft hij
even onder hoogspanning. “Dan ben ik 48
uur druk in de weer. We zijn dan continu
aan het bakken in een loods. Eerst gaan de
appelbeignets in de olie, daarna de olie-
en krentenbollen.” Dan moet alles klop-
pen. “Eén kinkje in de kabel – een gasfles
die niet op tijd wordt gewisseld – en je
loopt zo een half uur vertraging op. Dat
wil je voorkomen.” Op oudejaarsdag ver-
koopt Arlan 50.000 oliebollen. “En alleen
die dag bezorgen we in Zandvoort aan
huis.”
De laatste 48 uur van het jaar bakt Arlan
geen speciale oliebollen meer. Daar is dan
geen tijd voor. De zeven weken ervoor ver-
koopt hij ze wel: “Vorig jaar was de Nutel-
labol heel populair, deze wordt gevuld met
chocolade en de buitenkant krijgt een
dipje. Appelflappen maak ik niet meer.
Het beslag daarvan is een stuk dunner dan
van appelbeignets en geeft veel te veel
rommel in je kraam en in de olie.”
Zijn gewone oliebollen kosten 75 cent per
stuk. “Dat is duur genoeg hoor. Ik zie dat
anderen ze voor 1,25 euro per stuk verko-
pen. Dat zou ik nooit durven vragen. Het is
maar een bolletje meel hoor”, legt hij uit.
“Al is de prijs voor de olie waarin we bak-
ken wel verdrievoudigd. Gelukkig krijgen
wij daar ook weer iets voor terug als we de
restolie weer inleveren.”
Groothandel
De oliebollen die Peter Comello verkoopt,
kosten 25 cent per stuk. Hij is eigenaar
van oliebollengroothandel.nl. Deze online
winkel levert elk jaar vanaf de eerste week
van november dagverse oliebollen en ap-
pelflappen aan wederverkopers. “Wij leve-
ren jaarlijks aan ongeveer honderd
ambulante handelaren en zij zetten qua
volume behoorlijk veel oliebollen weg”,
zegt hij. Peter is de persoon tussen de
grote professionele bakker en de weder-
verkopers. “Bij de groothandel kun je olie-
bollen niet in kleine aantallen bestellen,
bij ons wel. Wij bestellen zelf wel in bulk
en verkopen in dozen van honderd stuks
door. Kleine bestellingen moeten de on-
dernemers zelf bij ons afhalen. Wij bezor-
gen pas vanaf drieduizend stuks.”
Peter raakte in 2007, als eigenaar van een
ijssalon in Huizen, bij toeval in de oliebol-
lenhandel verzeild. “In de wintermaanden
l
‘Een slechte zomer, maak je in december
goed met oliebollen’
E
Voor Richard Voets begon de voorbereiding op zijn ‘winterseizoen’ als verkoper van oliebollen al in de
eerste week van september.
14-15-16-17_oliebollen.indd 15 22-11-2022 14:16