Pagina 25 van: Marktvisie 12 – 2022

MARKTVISIE 25
was geen eenvoudige klus. Ik zocht vooral
naar markten op maximaal een uur rijden
van mijn woonplaats Oosterzee en er
moest in elk geval nog plek zijn voor een
poelier, een markt waar al een poelier had
gestaan, maar nu niet meer.”
Vier markten
Uiteindelijk vond ze een standplaats in
Echtenerbrug en markten in Oldemarkt,
Harlingen en Leeuwarden. In mei werkte
ze voor het laatst als technisch ontwerper
en in juli begon haar ambulante avontuur.
Haar plek op de vrijdagmarkt in de Friese
hoofdstad liet ze na drie maanden los. “In
Leeuwarden stond ik met een andere poe-
lier en we trokken hetzelfde publiek aan.
Ik kwam er niet tussen. De mensen bleven
hem trouw. Toen heb ik Leeuwarden inge-
ruild voor Zwartsluis, waar ook net een
poelier was gestopt. Het overnemen van
een plek is wel het beste, want dan weet
je dat er kopers zijn en de mensen daar
eraan gewend zijn dat er wekelijks een
poelier komt. Het zit in hun systeem.”
Tessa heeft een mooie verkoopwagen
(“Dat is best een grote uitgave”), compleet
met grill en frituur. Ze verkoopt allerlei
kipproducten, van ei tot dij, van filet tot
drumsticks, van schnitzel tot cordon blue,
van hamburger tot kipgehaktballen. Rauw,
gegrild of gebakken in de frituur. Ze ver-
koopt ook kant-en-klare kipgerechten,
zoals ajam pangang. “De mensen hoeven
zelf alleen nog maar de rijst te koken”,
geeft Tessa aan. Richting de feestdagen
breidt ze het assortiment uit met wild en
gevogelte, zoals ree, haas, fazant en zwijn.
“Ik haal alle kipdelen bij een slachter en
verwerk ze. Het is dus niet zo dat ik een
hele kip koop en deze zelf verwerk tot de
verschillende delen. Dat zou niet rendabel
zijn, want ik zou met een hoop rest-
producten blijven zitten.”
Toekomstdroom
De vrolijke verkoopster is nu een half
jaartje bezig en heeft nog geen tel spijt
van haar keuze voor de ambulante handel.
“Ik vind het hartstikke leuk, vooral het
contact met de mensen. Die maken graag
een praatje. En elke markt is weer anders.
Die afwisseling spreekt mij aan”, zegt
Tessa, die stiekem droomt van een toe-
komst met meerdere wagens en perso-
neel. “Dat zou leuk zijn, want dat zou
betekenen dat ik het drukker heb en dat de
zaken goed draaien. Maar eerst focus ik me
op de komende feestdagen. Kijken hoe druk
het wordt. Dan kan ik volgend jaar bepalen
of ik het aantal markten ga uitbreiden.”
Ze heeft namelijk bewust gekozen om
rustig aan te starten. “Ik wil het rustig op-
Tessa verkoopt allerlei kipproducten, van ei tot dij, van filet tot drumsticks, van schnitzel tot cordon
blue, van hamburger tot kipgehaktballen.
De broodjes pulled chicken zijn favoriet en ver voor het middaguur al uitverkocht.
bouwen. Dan kan ik tenminste goed in-
schatten hoeveel kip ik voor elke markt
nodig heb”, legt Tessa uit. Zij weet dat ze
altijd bij haar oude baas kan aankloppen
als ze vragen heeft. “Hij helpt mij graag, is
een klankbord voor mij. Vooral in het
begin was hij erg behulpzaam bij de voor-
bereidingen. In het begin liet hij mij veel
zelf uitzoeken. Daar leer je toch het
meeste van. Hij vertelt ook wel waar ik op
moet letten. Gelukkig weet ik heel veel
dingen al. Ik heb in de tien jaar die ik bij
hem werkte natuurlijk al veel ervaring op-
gedaan.” l
www.tessaskip.nl
‘Ik werkte 40 uur en
stond zaterdag
gewoon op de markt’
22-23-24-25_tessa39;skip.indd 25 22-11-2022 14:18