Pagina 14 van: Marktvisie 3 – 2020

NR 3 | maaRt 202014
Jonge ondernemer
één soort wafel. Alleen de grootte vari-
eerde. “Klein, middelgroot, groot en maxi”,
klinkt het uit zijn mond. Hij kocht het
deeg de laatste jaar bij een vaste leveran-
cier uit Capelle aan den IJssel. “Die maakt
dat speciaal voor zo’n acht wafelbakkers.
Ik kan het in principe zelf ook, maar je
moet tegenwoordig aan zulke strenge
hygiëne-eisen voldoen van de Neder-
landse Voedsel- en Warenautoriteit. Dat is
bijna ondoenlijk.”
Daarbij zweerde Jansen bij een wafelijzer
op gas. “Die geeft een veel betere smaak
en de geur is veel intenser. Een wafel die
gebakken is in een ijzer op gas, smaakt
heel anders. Ik heb ook wel elektrisch ge-
bakken, maar op gas vind ik uiteindelijk
toch veel mooier. Op elektrisch heb je wel
altijd dezelfde wafel en op gas is de ene
Een eigen markthandel op 18-jarige leeftijd: Jaimy Polko kreeg het voor elkaar.
Dankzij de overname blijft de stroopwafelhandel een vaste verschijning op de zaterdagmarkt op het
Centrumplein in Almelo.
wafel lichter dan de andere. Maar som-
mige klanten hebben een voorkeur voor
een lichtere en anderen voor een donkere
en die heb je dan allebei.”
Bakkerij
Jansen is bakker van origine, maar al jaren
in dienst bij sociaal werkvoorzienings-
bedrijf Larcom. Daar is hij nog steeds be-
heerder van het wagen- en machinepark.
Toch bleef het bakkersvak aan hem trekken.
“Ik ging een keer mee met de vader van een
buurmeisje van mij, die wafels bakte op de
markt in Groningen.” Jansen was meteen
enthousiast. “Ik kocht een wafelijzer en een
week later zat ik al bij de deegleverancier.”
Hij begon in Almelo en is daar nooit meer
weggegaan op zaterdag. Aanvankelijk in
een kraam, later vanuit een wagen. “Je
moet toch eerst een kapitaaltje opbouwen
om te kunnen investeren.” Na een aantal
jaar kon hij zich een verkoopwagen per-
mitteren, die voor hem door ‘concullega’
Jan Bosch werd gemaakt. “Hij is de
schoonzoon van de man bij wie ik in Gro-
ningen ben gaan kijken. Hij had voor zich-
zelf al een wagen in elkaar gezet en heeft
er toen ook een voor mij gemaakt.” Con-
currentie speelt daarbij geen rol, want
deze Jan Bosch heeft zijn vaste plek in Den
Ham. “Ook zijn zoon, Janiek, bakt wafels,
op de markt in Zwolle.”
Randvoorwaarden in orde
Met alleen een verkoopwagen ben je nog
niet klaar, aldus Jansen. “Je moet het thuis
ook voor elkaar hebben met een goede
koelkast en een diepvries. En je moet na-
tuurlijk bijvoorbeeld zeilen kopen en laten
bedrukken, voor bij de wagen.”
Het werken op zaterdag, naast een volle-
dige baan, was eerst geen probleem voor
Jansen. “Als bakker ben je gewend om zes
dagen in de week te werken.” Na verloop
van tijd kon hij het zich veroorloven om
van vijf naar drie dagen te schakelen.
Zeker omdat hij naast Almelo ook zes jaar
op vrijdag op de markt in Holten heeft ge-
staan. “Daarbij had ik de donderdag als
vrije dag.”
Twaalf uur
Gezondheidsredenen noopten Jansen uit-
eindelijk om eerder op de markt te stop-
pen dan hij uiteindelijk het liefst wilde.
Van de markt in Holten nam hij daarom
acht jaar geleden al afscheid.
“Ik heb artrose in de rug”, vertelt hij. “Dat
werd in de loop van de jaren steeds erger.
Op zaterdag kun je niet de hele tijd blijven
staan. Je moet wel even gaan zitten, want
als er klanten zijn moet je die helpen. In
het winterseizoen is het daarbij extra
druk. Als het 30 graden is, hebben de men-
sen liever een ijsje, maar als het koud
weer is, liever een lekkere warme wafel.”
Het waren ook altijd lange dagen voor Jan-
sen. De markt in Almelo duurt van 8.00 tot
17.00 uur, maar Jansen was er altijd veel
meer uren mee bezig. “Ik begon op zater-
dag altijd om 6.00 uur op de markt met het
bakken van stroopwafels, om een voor-
raadje te hebben. Dat is veel makkelijker
en verser dan wanneer je dat van tevoren
thuis doet. Na de markt ben je dan om
18.00 uur een keer thuis en dan ben je
toch twaalf uur bezig geweest.” l
12-13-14_stroopwafelkraam.indd 14 19-02-20 15:41