Pagina 31 van: Marktvisie 3 – 2021

MARKTVISIE 31
helemaal in mijn eentje, daarvoor draag ik
dan ook de volledige verantwoordelijk-
heid. Het opbouwen van een klantenkring
op een standplaats vergt veel geduld. Het
duurt zeker een jaar of drie voordat je dat
voor elkaar hebt en dan moet je er ook nog
voor zorgen dat je minimaal vijftig weken
per jaar aanwezig bent. Het gaat echt niet
vanzelf, je moet daarin veel tijd en energie
investeren.”
Spreiding
Met vijf weekmarkten in Venlo, Sittard, Te-
gelen, Horst en Panningen, plus zeven
standplaatsen in de wat kleinere Lim-
burgse dorpen heeft Kaasboer met de
Rode Pet een goedgevulde werkweek.
“Naast weekmarkten hebben wij ons ook
altijd bewust gericht op standplaatsen”,
zegt Ard. “Zo zorg je voor een goede sprei-
ding van bedrijfsactiviteiten. Dat laatste
kwam ons ook tijdens de coronacrisis
goed van pas. Natuurlijk was het heel ver-
velend dat sommige weekmarkten, zoals
de zaterdagmarkt in Venlo en Tegelen, we-
kenlang stil lagen. Daar stond tegenover
dat wij op onze standplaatsen altijd heb-
ben mogen doorwerken. Al met al zijn wij
zodoende tot nog toe redelijk ongeschon-
den door de coronacrisis heen gekomen.”
Smaakvoorkeur
In zowat heel Limburg, van noord tot zuid,
kom je de Kaasboer met de Rode Pet tegen.
Vader Jos, al sinds 1990 werkzaam in het
familiebedrijf, noemt het daarbij opval-
lend dat elk dorp zijn eigen voorkeuren
voor bepaalde kaassoorten heeft. “In Hel-
den verkopen we bijvoorbeeld veel magere
kaas, terwijl er in Sittard vooral veel vraag
is naar onze boerenkaasspecialiteiten en
de Dolaner; een oudere Noord-Hollandse
zoete kaas. Op de zaterdagmarkt in Venlo,
waar veel Duitsers komen, is vooral ge-
rookte kaas in trek, terwijl daarvan op an-
dere markten maar een paar kilo over de
toonbank gaat.” Een verklaring voor dat
plaatsgebonden verschil in smaak heeft
Jos niet. “Tja, waarom zijn in een bepaald
dorp vooral magere kazen in trek? Als je
het weet, mag je het zeggen! Eigenlijk in-
teresseert ons dat ook niet zo. Zo lang de
mensen maar een lekker stukje kaas bij
ons blijven kopen en tevreden naar huis
gaan, zijn wij ook tevreden, haha!”
Funshoppers
Volgens veel marktkooplui is de markt in
de loop der jaren behoorlijk veranderd,
maar Jos vindt dat nogal meevallen: “Net
als vroeger zijn er nog steeds veel stan-
daard consumenten die elke week trouw
hun pondje belegen komen halen. Daar-
naast zie je tegenwoordig ook steeds meer
funshoppers die veel meer op speciale
kaassoorten afkomen. Met nieuwtjes en
acties proberen wij ook deze categorie
klanten te triggeren om elke week bij ons
terug te komen. Naast de vaste klanten
zijn die funshoppers de kers op de taart.”
Liefdeskaas
Een dag niet gelachen, is een dag niet ge-
leefd, zou ook de lijfspreuk van Jos en Ard
kunnen zijn. Bij de verkoop van hun kaas
is humor dan ook een belangrijk ingre-
diënt. Jos geeft een voorbeeld: “Een popu-
laire kaassoort is Boeren Napoli
Contadino, maar veel klanten vinden die
naam moeilijk te onthouden. Dan zeggen
wij tegen zo’n klant: zeg de volgende keer
maar gewoon ‘liefdeskaas’, dan weten wij
welke kaas u bedoelt. Als ze dan de week
erop weer voor onze kraam staan en in de
aanwezigheid van andere klanten hun
zogenaamde ‘liefdeskaas’ willen bestellen,
gaat dat vaak niet zonder te blozen. Je
snapt dat wij onze lach dan nauwelijks
kunnen inhouden!” l
l
QUOTE XXXXXXXX XXXXXXXX
XXXXX XXXXXXXXXXXX XXXXXXX
E
Fotobijschrift
Ard van Heeswijk is vergroeid met de Rode Pet; hij liep als jongetje al mee in de kaashandel.
30-31_kaasmanjvp.indd 31 17-02-21 14:36