Pagina 12 van: Marktvisie 3 – 2023

NR 3 | MEI 202312
STREEKMARKT
Het is op deze zaterdagmiddag eind april gemoedelijk druk in Deventer.
Op het plein naast de monumentale
Lebuinuskerk staan 30 kraampjes in een
cirkel opgesteld. De tweede editie van de
Heerlijke Hanzemarkt 2023 in Deventer is
in volle gang. De zon laat zich geregeld
zien en de sfeer op het vorig jaar mei ver-
nieuwde plein is opperbest.
Initiatiefnemer Bob Ruhof, zelf op deze
markt aanwezig met Deventer Vondel-
koeken, kijkt het geheel tevreden aan.
“Het publiek dat hier komt, is anders dan
op de zaterdagmarkt hier even verderop”,
zegt hij. “De mensen die hier komen, zijn
geïnteresseerd in streekproducten en be-
reid geld uit te geven.”
Producten die je hier onder andere kunt
krijgen zijn biologische groenten, biolo-
gische bloemen, zelfgemaakt ijs, Hon-
gaarse broodjes, asperges, verse worst,
Twentse kaas en gerookte vis.
Deventer Vondelkoeken
Zelf brengt Bob Deventer Vondelkoeken
aan de man. “We doen dit nu vier jaar,
mijn zoon maakt deze koeken.” Ten op-
zichte van de traditionele Deventer koek,
een product waar de Overijsselse Hanze-
stad om bekendstaat, zijn de Vondel-
koeken gemaakt met extra roomboter.
“Hierdoor smaken ze echt een stuk lekker-
der. Bovendien werken we samen met
Jonnie Boer van de Librije in Zwolle, om
even een idee te geven van de kwaliteit
van onze koeken”, aldus Bob. “Mijn vader
had vroeger een bakkerij in de Joost van
den Vondellaan in Deventer, vandaar de
naam Vondelkoeken.”
Met deze Vondelkoeken staat Rob al een
aantal jaar op verschillende streekmark-
ten in de regio. “Ik had zoiets van: kunnen
wij dit ook in Deventer organiseren? Toen
ik dit aan het opzetten was, kwam begin
2020 corona om de hoek kijken, maar
vanaf augustus vorig jaar hebben we in
samenwerking met de gemeente een pilot
gedraaid. Om dit plein zitten allemaal ho-
recazaken gevestigd. Al snel bleek dat be-
zoekers nadat ze hier geweest zijn nog een
terrasje pakten, dus de gemeente was en-
thousiast.”
Niet in de winter
Als het aan de gemeente had gelegen
werd de Heerlijke Hanzemarkt een maan-
delijks gebeuren, maar daar stak Bob een
stokje voor. “Er staat hier bijvoorbeeld een
bedrijf met biologische groenten. Die
groenten kunnen nu pas worden geoogst.
In de wintermaanden heb je die dus niet.
Ik heb gezegd dat ik dit wel wil organise-
ren, maar dan acht keer per jaar vanaf
maart. In die periode zijn alle producten
aanwezig, kunnen we een goede markt
neerzetten en heb je een redelijke garantie
op goed weer.”
Toeristische attractie
Aldus geschiedde en zodoende was eind
april de tweede Heerlijke Hanzemarkt van
2023 een feit. “Ik schat dat er door de dag
heen zo’n 5000 bezoekers zijn geweest.
Naast Deventenaren komen hier ook veel
dagjesmensen langs. Niet zo gek, Deventer
blijkt uit onderzoek de populairste stad
van Overijssel te zijn. We merken nu al
dat mensen speciaal voor deze markt te-
rugkomen omdat ze de kwaliteit van de
producten zo goed vinden. Ik heb er be-
wust voor gekozen om de kramen in een
cirkel te zetten, zodat je een intieme sfeer
creëert. Dat we hier zo bij deze monumen-
tale kerk staan, is echt genieten. Het voelt
Willem de Witte (midden) haalde in 2000 de mosterd terug naar Deventer. Negen jaar geleden nam zijn
stiefzoon Sebastiaan Grootoonk samen met zijn vrouw Joke de mosterdhandel over.
Boy Bouwmeester (rechts) en zijn vader verkopen ambachtelijke pindakaas. “Ik hou van het sfeertje.”
11-12-13_heerlijkehanzemarkt.indd 12 03-05-2023 19:39