Pagina 13 van: Marktvisie 3 – 2023

MARKTVISIE 13
wat Frans aan, vind je ook niet? Ik word
hier heel blij van.”
Stadsmosterd
Pal naast de kraam van Bob staat Sebasti-
aan Grootoonk samen met zijn vrouw
Joke. Zij brengen Deventer stadsmosterd
aan de man. Hun kinderen Ruben van 12
en Lisa van 7 zijn ook gezellig mee. “Mijn
stiefvader Willem de Witte heeft in 2000
de mosterd eigenlijk weer teruggehaald
naar Deventer”, vertelt Sebastiaan. In de
jaren ‘90 werd de toenmalige mosterd-
fabrikant verkocht aan een ondernemer in
Doesburg. Eigenlijk is de Doesburger mos-
terd dus gewoon Deventer mosterd.”
Nadat Willem in de jaren ‘90 stopt met
zijn werk bij een cateringbedrijf, ontwik-
kelt hij 22 soorten mosterd. Negen jaar ge-
leden heeft Sebastiaan samen met zijn
vrouw de mosterdproductie overgenomen.
“We hebben de keuze uiteindelijk weer te-
ruggebracht naar tien smaken. De keuze
werd te groot. We hebben de best sco-
rende mosterdsmaken bewaard.”
Go Ahead Eagles
Alle mosterd wordt op ambachtelijke wijze
bereid. Als fervent supporter van voetbalclub
Go Ahead Eagles ontwikkelde Sebastiaan
speciale Go Ahead Eagles-mosterd. “Het was
even zoeken naar de juiste ingrediënten,
want ik vond het belangrijk dat de clubkleu-
ren rood en geel goed duidelijk zichtbaar
moesten zijn. Uiteindelijk is het dankzij de
zoete paprika gelukt om de rode spikkels
erin te krijgen. Twee jaar geleden toen de
club promoveerde maakte ik promotie-
mosterd, dat verkocht toen heel goed.”
Het produceren van de stadsmosterd is
voor Sebastiaan en zijn vrouw hobbywerk.
“Gemiddeld zijn we er één dag in de week
zoet mee. Ik ben in het dagelijks leven
werkzaam als zelfstandig werkend kok bij
het Postiljon Hotel hier in Deventer. Daar
maak ik onder andere mosterdsoep, uiter-
aard gemaakt van onze eigen mosterd”,
lacht Sebastiaan.
Live contact
Naast dit hotel wordt de mosterd ook afge-
zet naar andere lokale horeca in de regio,
de VVV, en gespecialiseerde winkels. Maar
we leveren ook aan een paar supermark-
ten hier in de stad en net daarbuiten. In to-
taal zetten we de mosterd af naar zo’n 25
bedrijven in de regio. De Heerlijke Hanze-
markt is de enige markt waar wij staan.
Eén keer in de maand is voldoende en zo
blijft het ook leuk. Het fijne van de markt,
vind ik, het live contact met onze kopers.
We zien nu al dat mensen speciaal voor de
mosterd bij ons terugkomen.”
Hongaarse lekkernij
In het hart van de markt staat Arne van de
Graaff met Hongaarse Lángos: een tradi-
tioneel brooddeeg dat je met verschillende
toppings kunt beleggen. “Ik ontdekte dit
gerecht twee jaar geleden toen we in Hon-
garije ons tweede adoptiekind op gingen
halen”, vertelt Arne die (nu nog) in het da-
gelijks leven werkzaam is op een assuran-
tiekantoor. “Ik wilde altijd al een product
gaan vermarkten, dat is nu dit typisch
Hongaarse product geworden. Aanvanke-
lijk haalde ik de grondstoffen uit Honga-
rije. Maar door corona en de oorlog in
Oekraïne is er geen leveringszekerheid.
Daarom koop ik nu alle producten in Ne-
derland in, zodat ik een constante kwali-
teit kan bieden.”
Borian Bakery
Onder de noemer Borian Bakery (ver-
noemd naar zijn twee adoptiekinderen
Bottond (9) en Flórián (10) is Arne op dit
moment nog een beetje aan het uitvoge-
len wat qua verkoop wel werkt en wat
niet. “Naast kant-en-klaar belegde brood-
jes die je ter plekke kunt nuttigen, verkoop
ik nu ook halffabrikaten per vier broodjes.
Mensen kunnen deze thuis nog even
opwarmen en beleggen.”
Arne staat op verschillende streekmarkten
en is deze zomer ook op andere evene-
menten in de regio te vinden. “Ik heb een
foodtruck gekocht. Die ben ik nog aan het
restylen. Bedoeling is dat ik daarmee ook
markten en festivals bezoek. Op sommige
markten zoals deze, zijn foodtrucks niet
toegestaan, maar zo in een kraam gaat het
ook prima.”
Pindakaas zonder ellende
Tegenover Arne staat Boy Bouwmeester
met zijn vader. Zij verkopen ambachte-
lijke pindakaas. “Wij produceren ons pro-
duct op het bedrijf in Lochem”, vertelt Boy
die wordt geholpen door zijn vader. “Het
bedrijf is van mij, mijn vader helpt mee”,
legt hij uit. “Behalve hier in Deventer
staan we op verschillende kleinere boe-
renmarkten en streekmarkten in de regio.
Ik hou van het sfeertje. Het soort publiek
dat op deze markten afkomt, spreekt mij
erg aan.” l
Arne de Graaff staat sinds kort met Hongaarse Lángos op de markt. “Ik ontdekte dit gerecht twee jaar
geleden toen we in Hongarije ons tweede adoptiekind op gingen halen.”
Organisator Bob Ruhof staat zelf met Deventer
Vondelkoeken op de markt.
11-12-13_heerlijkehanzemarkt.indd 13 03-05-2023 19:39