Pagina 41 van: Marktvisie 3 – 2023

MARKTVISIE 41
Surprise, surprise!
Op zijn allereerste werkdag op de markt
stond Ralf een enorme verrassing te wach-
ten. “Opeens stond het voltallige perso-
neel en directie van de brasserie voor mijn
foodtruck om een hapje te eten. Dat vond
ik geweldig, want dat bewijst dat mijn
werkgever achter mijn besluit staat en mij
alle ruimte geeft voor mijn zelfstandig
ondernemerschap”, zegt Ralf, die als geen
ander de beide werelden van werken voor
een baas en voor zichzelf met elkaar kan
vergelijken.
“Ik geniet van beide, hoor. Juist die combi-
natie en de afwisseling die dat biedt, werkt
perfect voor mij. Maar bij een baas moet je
toch bepaalde regels in acht houden, ter-
wijl ik in mijn foodtruck helemaal mijn
eigen ding kan doen. De vrijheid die je op
de markt hebt, vind je nergens anders. En
in een restaurantkeuken kijk je de hele dag
tegen dezelfde collega aan. Op de markt
daarentegen zie ik elke dag wel honderd
nieuwe gezichten. Dat sociale aspect vind
ik juist zo leuk aan werken op de markt,
precies zoals ik mij had voorgesteld.”
Vers bereid
Behalve op de zaterdagmarkt staat Ralf on
Wheels op de dinsdag en donderdag tij-
dens de lespauzes op het schoolplein van
het Graaf Huyn College in Geleen. Het cu-
linair aanbod loopt uiteen van espresso’s
tot smoothies en van broodjes en groente-
wraps tot soepen en tosti’s. “Daarbij vind
ik het belangrijk om alles goed op smaak
te brengen met zo weinig mogelijk zout,
maar juist met lekkere kruiden en andere
gezonde ingrediënten”, zegt Ralf, die zich
ook op de markt een kok in hart en nieren
toont. “Zo staan de gerechten niet op
voorhand klaar, maar wordt alles vers be-
reid voor de neus van de klant. Dat geeft
mij ook de gelegenheid om ondertussen
even een praatje met de mensen te
maken.”
Kleine jongen
Dat Ralf zijn hart heeft verpand aan het
koken, mag overigens geen verrassing
heten. Als kleine jongen stond hij al ach-
ter het fornuis. “En mijn ouders hadden
vroeger een café in Geleen, waar ik op
mijn twaalfde meehielp om biertjes te
tappen. Op mijn achttiende werkte ik na
schooltijd zowat fulltime in de horeca. Het
verwennen van mensen met lekker vers
eten heeft dus altijd in mij gezeten.”
Feesten en partijen
Ambitie om in de toekomst zijn activitei-
ten ook uit te breiden naar andere week-
markten, heeft Ralf naar eigen zeggen
niet. Dat heeft vooral een puur praktische
reden. “Veel doordeweekse markten zijn
vaak rond het middaguur afgelopen, dan
heeft het met mijn lunchgerechten weinig
zin om op zo’n markt te gaan staan”, ver-
duidelijkt Ralf, die sowieso geen gebrek
aan werk heeft. “Zo is mijn aanwezigheid
op de markt in Geleen ook een ideale
reclame voor de evenementen, feesten en
partijen waarvoor ik kan worden inge-
huurd. Op de markt verkoop ik de stan-
daard gerechten, maar voor feesten maak
ik een aanbod op maat en kan ik mijn pas-
sie als kok vaak helemaal uitleven. Wil de
klant bijvoorbeeld een walking dinner met
vijf gangen, is dat geen enkel probleem.” l
l
QUOTE XXXXXXXX XXXXXXXX
XXXXX XXXXXXXXXXXX XXXXXXX
E
Fotobijschrift
Ralf Franssen bouwde een SRV-wagen om tot volwaardige foodtruck.
40-41_foodtruck.indd 41 02-05-2023 15:36