Pagina 50 van: Marktvisie 4/5 – 2020

NR 4/5 | mei 202050
Standwerken
‘Coronacrisistotaleramp
voorstandwerkers’
De standwerkers stonden begin maart in de startblokken voor
de aftrap van het standwerkersseizoen op 19 maart tijdens Sint
Joep in Sittard. Vlak voor die datum stelde de overheid echter
vanwege het coronavirus een verbod in op evenementen. Voor
standwerkers betekent dit dat zij in elk geval tot 1 juni hun
vak niet mogen uitoefenen. “Dit is een totale ramp.”
Tekst: Daniël Kooistra – Fotografie: Privécollectie Benvenido van Schaik/Daniël Kooistra
Ik ben bang dat deze crisis lang gaat duren”, zegt meervoudig Nederlands
kampioen, Europees kampioen en wereld-
kampioen standwerken Paul Bol. “De
overheid heeft het steeds over de ander-
halvemetereconomie. Voor standwerkers
is dit niet haalbaar. Mijn tafel is één meter,
dan moet de persoon aan mijn tafel vijftig
centimeter afstand bewaren en diegene
daarachter weer anderhalve meter af-
stand. Dat lijkt mij eerlijk gezegd onhaal-
baar en ook niet te handhaven”, stelt
Bol.
Hij noemt het voor zichzelf jammer dat hij
voorlopig zijn werk als standwerker niet
kan uitvoeren. “Ik heb er veel plezier in en
mis het werken op de markt. Echter, ik
maak weinig tot geen onkosten. Ik heb bij-
voorbeeld geen opslagkosten. Voor veel
van mijn collega’s geldt dat niet. In de
wintermaanden teren veel collega’s in op
hun inkomen. Van half maart tot begin no-
vember moeten zij het geld verdienen. Dat
doen ze door in die periode lange dagen te
maken en keihard te werken. De maanden
maart tot en met mei zijn ze al kwijt en
die verdien je dit jaar ook niet meer terug.
Dat is een hard gelag. Ik ben ook bang dat
het nog veel langer gaat duren voordat we
weer aan de slag mogen.”
Naar eigen zeggen heeft Bol nu tijd over
om ‘rare’ dingen te doen. “Mijn vrouw en
ik gaan om en om naar de winkel om
boodschappen te doen, we maken regel-
matig een fietstochtje of maken een wan-
delingetje.” Daarnaast denkt de
standwerker na over hoe hij op andere
manieren zijn brood kan verdienen. “Ik
kan wel steeds gaan bedenken over wat
niet kan, maar beter is het om te denken
in mogelijkheden. Wat kan wel? Ik ben dat
nu aan het uitzoeken. Het is een opgave
die niet zo eenvoudig is uit te voeren als
het klinkt.”
Doodsteek
Om dit kalenderjaar toch nog te kunnen
standwerken, is het volgens Bol van be-
lang dat de anderhalvemetereconomie
wordt losgelaten op het moment dat het
kan. “Als je daar krampachtig aan vast
blijft houden, is dat de doodsteek voor
heel veel branches. Niet alleen voor ons,
maar ook voor bijvoorbeeld de markt,
horeca en kermisexploitanten. Die afstand
hanteren, is niet te realiseren en ook
niet te handhaven. Op het moment dat
het virus controleerbaar is, zou ik niet
weten waarom je nog aan die ander-
halvemeterregel moet voldoen. Ik denk
dat het middel dan erger is dan de kwaal.”
Hij laakt het RIVM, dat januari dit jaar met
heel andere informatie over het corona-
virus naar buiten kwam dan in maart en
april. “Al in januari was er in de Tweede
Kamer een politicus die waarschuwde
voor de gevolgen van het coronavirus.
Daarover werd toen vrij nonchalant ge-
daan door het RIVM. ‘Dat Chinese virus
zou ons niet raken’, klonk het. Later zou
het ons ‘een beetje raken.’ De rest is be-
kend. Het is diezelfde instantie waarop de
landelijke politiek zijn keuzes baseert, ter-
wijl de cijfers niet altijd kloppen. Ik vind
het zorgelijk dat ondernemers worden
geregeerd door het RIVM.”
In Nederland mogen marktondernemers
met food hun werk nog wel uitvoeren.
Bol constateert echter dat de markten
nog rustiger zijn dan voorheen. “Ik heb
met kooplui op de markt in Eindhoven
gesproken. Zij halen amper hun onkosten
eruit, maar gaan toch maar staan, omdat
de markt anders helemaal in de verge tel-
heid dreigt te raken. Er was al sprake van
leegloop op de markt, ik ben bang
dat deze kwestie die trend versnelt. Als
de anderhalvemetereconomie blijft
gehandhaafd, kost dat de markt de
kop.”
Paul Bol: ‘Ik zou al mijn titels inleveren om morgen aan de slag te kunnen’
“
50-51_standwerkersincoronatijd.indd 50 21-04-20 15:16