Pagina 53 van: Marktvisie 4/5 – 2020

MARKTVISIE 53
Met een heuse binnenlandse handels-missie wil minister Schouten consu-
menten bewuster maken van de herkomst
van eten en de prijs voor de boer verbete-
ren. De actie zou plaatsvinden op 3 en 4
juni, maar is vanwege de coronacrisis uit-
gesteld naar het najaar. Voor een groot
aantal streekboeren kan het interessant
zijn hun producten te presenteren op
markten in de eigen regio. Het uitstel van
de binnenlandse handelsmissie geeft
marktmeesters en organisatoren tijd om
zich te verdiepen in het initiatief van mi-
nister Schouten en er dit najaar beslagen
ten ijs te komen.
Koop lokaal
Vanuit markten wordt nu, juist in corona-
tijd, aan consumenten de oproep gedaan
om lokaal te kopen. De aandacht is daarbij
vooral gericht op non-food, omdat die be-
drijven niet op de markt kunnen staan.
Minister Schouten roept consumenten op
om ook als het gaat om voedsel meer pro-
ducten rechtstreeks bij de lokale produ-
cent, de boer in de buurt, te kopen. Zij ziet
daarbij een belangrijke rol weggelegd voor
de markt, zo liet ze onlangs weten in een
interview in de Volkskrant: “Neem een
voorbeeld aan Frankrijk, waar produceren
voor de nabije omgeving de normaalste
zaak van de wereld is. Maar hoe krijg je
dat voor elkaar? Ik vind dat markten de
eerste plek zijn waar je als boer promotie
kan maken voor je product en het grote
publiek kunt bereiken.”
De boerenstreekproducten zijn voor mark-
ten een mooie aanvulling op het assorti-
ment, en bieden boeren een podium om
niet alleen het product, maar ook het be-
drijf en de productiewijze te promoten.
Regio
Nederlandse marktorganisatoren zijn op
zoek naar nieuwe deelnemers, initiatieven
en producten. Streekproducten en hun le-
veranciers kunnen daarbij een rol spelen.
Alleen in de regio Haarlemmermeer/Bol-
lenstreek zijn al meer dan honderd
boerenbedrijven waar streekproducten
verkrijgbaar zijn. Diverse daarvan zijn be-
kroond met nationale en internationale
prijzen. Vanuit de grote steden Amster-
dam, Haarlem, Hoofddorp en Leiden trek-
ken veel bewoners op zaterdag naar het
platteland om verse inkopen te doen. Voor
een groot aantal van deze bedrijven zal
het interessant zijn om hun waar ook op
de markt aan te prijzen. Schouten wil bo-
vendien meer boeren aansporen om eigen
streekproducten te ontwikkelen, die zowel
op het bedrijf als op de markt kunnen
worden verkocht.
Inventief
Als het gaat om de ontwikkeling van
streekproducten, valt op hoe inventief
de jonge boeren zijn. In het aprilnummer
van het vakblad ‘Boerenleven’ werden
verschillende initiatieven belicht. Zo vatte
Yvonne Oosterhout, afkomstig van een
melkveebedrijf in Wagenberg en student
aan de HAS in Den Bosch, het plan op
melk te verwerken tot chocola. Mart-Jan
de Jong uit Stolwijk houdt 450 biologische
melkgeiten en maakt zelf Kevir. Adriaan
en Pieter Veerman zijn succesvol met de
verkoop van Boerderij friet. Varkenshouder
Marcel Berkvens uit Mariahout heeft
zich gestort op vegetarische braadworst-
jes. Akkerbouwer Gert ten Hooi maakt
bier en whisky van eigen gerst. Ook het
aantal streekbieren en wijngaarden
groeit.
Meer belangstelling
Margreet Welink, redacteur van Boerderij/
Boerenleven, laat weten dat tijdens het
hamsteren van levensmiddelen, aan het
begin van de coronacrisis, de belangstel-
ling voor streekproducten extra groot was.
Dat merkten onder meer de boeren met
een boerderijwinkel of andere vorm van
aan huisverkoop. “Zij kregen in korte tijd
opvallend veel meer klanten over de vloer.
Consumenten keken niet meer naar de
prijs, iets wat anders altijd een sterke
drijfveer is om iets wel of niet te kopen”,
aldus Welink in vakblad Boerenleven.
Rendabel
Diverse, vaak kleinere streekboeren, zijn
terughoudend met marktdeelname. De
rendabiliteit wordt in twijfel getrokken,
omdat eerst standgeld en kraamhuur
moet worden verdiend. Voor marktorgani-
satoren en marktmeesters ligt er de uitda-
ging om deelname voor deze doelgroep
aantrekkelijk te maken.
In Frankrijk houdt een marketingmachine
de streekboer overeind. In Oostenrijk leidt
een nationale app met routeplanner je
naar de streekproducenten. Dergelijke ini-
tiatieven zouden ook kansrijk kunnen zijn
in Nederland, als producent en markt-
plaats de handen ineen slaan. Omdat
foodbedrijven in veel gevallen wel op de
markt mogen staan, is het toevoegen van
nieuwe producten aan het bestaande
marktaanbod wellicht een mogelijkheid
om ook in coronatijd een bezoek aan de
markt voor de consument extra aantrek-
kelijk te maken en te houden. l
??
??
l
QUOTE XXXXXXXX XXXXXXXX
XXXXX XXXXXXXXXXXX XXXXXXX
E
Fotobijschrift
Regels
Promotie en verkoop van streekbieren en -wijnen op markten is vanwege de gel-
dende regels voor de verkoop van alcohol veelal niet mogelijk. Dit zou een aanpas-
sing in de marktvergunning vereisen.
52-53_streekboerbonnie.indd 53 21-04-20 14:11