Pagina 9 van: Marktvisie 5 – 2022

MARKTVISIE 9
Zaterdag 2 april. Op de weekmarkt in Eygelshoven, een dorpje onder de rook
van Kerkrade, dwarrelen de sneeuwvlokjes
uit de lucht. Ondanks dit winterse tafereel
hebben veel klanten op deze drukbezochte
markt de lente allang in hun hoofd. Het
aanbod van de talrijk aanwezige groente-
en fruithandelaren laat er geen twijfel
over bestaan: het aspergeseizoen is weer
begonnen!
Voor de kraam van Saskia Vranken staat
een Duitse klant verlekkerd te kijken naar
het ‘witte goud’, zoals de asperges ook wel
worden genoemd. Hij besluit er maar
meteen drie kilo van mee te nemen. Het
wordt bepaald geen goedkope avondmaal-
tijd, want de extra dikke asperges van de
hoogste kwaliteitsklasse gaan hier vandaag
voor maar liefst acht euro per kilo over de
toonbank. “Maar asperges zijn een heel
prijsgevoelig product”, verduidelijkt Saskia.
“Nu is het nog koud, maar als het weken-
lang warm weer is en de asperges hard
groeien en er dus veel aanbod is, zakt de
prijs drastisch. Momenteel kosten onze
asperges nog tussen de vijf en tien euro per
kilo. Maar als straks de zon komt en de prijs
tot pakweg drie euro per kilo zakt, zijn klan-
ten ook veel eerder geneigd om te zeggen:
doe mij maar een hele kist van vijf kilo!”
Bitcoin van groentenwereld
Prijzig of niet, voor de koningin der groen-
ten – een ander koosnaampje voor asper-
ges – zijn marktbezoekers in het zuiden
van het land nog altijd graag bereid de
beurs te trekken. Maastrichtenaar Hennie
Vroegop van de Bananenboxer, die iedere
zaterdag op de weekmarkt in Roermond
staat, heeft daar wel een verklaring voor.
“De asperge is een seizoensgebonden pro-
duct waar veel mensen zich het hele jaar
op verheugen. Het aspergeseizoen, dat
normaal gesproken in april begint, duurt
amper drie maanden en dat maakt deze
groente extra speciaal”, legt hij uit.
Als gevolg van het veranderende klimaat
en moderne teeltmethoden, zoals de ver-
warmde grondbedden waarin de asperges
groeien, begint het seizoen wel steeds
vroeger. “Normaal gesproken start dat in
april, maar dit jaar hadden we in februari
al de eerste asperges”, vervolgt Hennie.
“Dat is helemaal geen probleem hoor, zo-
lang de asperges maar lekker en betaal-
baar zijn.” Ook hij beaamt dat de prijs van
asperges als geen enkele andere groente
sterk fluctueert: “De asperge is zogezegd
de bitcoin van de groentenwereld.
Overigens voorspel ik dat asperges in
de toekomst almaar duurder worden.
De aspergeteelt is namelijk uitermate
arbeidsintensief, en aan plukkers zal een
steeds groter tekort komen.”
Ideale voedingsbodem
Tussen de vele witte asperges op de Lim-
burgse weekmarkten ontwaar je af en toe
ook groene en paarse asperges. Het ver-
schil is dat witte asperges in speciale bed-
den onder de grond groeien; de groene en
paarse soorten groeien erboven. Zolang ze
niet met zonlicht in aanraking komen, be-
houden de stengels hun witte kleur. Pas
als ze met hun kopjes boven de grond uit-
komen, verkleuren ze van paars naar
‘Klantenverheugenzich
helejaaropasperges’
Overal in het Limburgse en Brabantse land zie je ze liggen:
de velden met hun aparte streeppatroon van opgehoogde
aarde waar al vroeg in de ochtend asperges worden gestoken.
Ook op de weekmarkten in het zuiden kun je tijdens het
aspergeseizoen niet om het witte goud heen. Marktvisie maakte
een rondje langs enkele Limburgse aspergeverkopers.
Tekst en fotografie: Jean van Pol
Koningin der groenten publiekslieveling Limburgse markt
l
QUOTE XXXXXXXX XXXXXXXX
XXXXX XXXXXXXXXXXX XXXXXXX
E
E
Fotobijschrift
‘Asperges zijn de bitcoins van de
groentewereld’
08-09-10-11_asperges.indd 9 19-04-2022 14:38