Pagina 13 van: Marktvisie 5 – 2023

MARKTVISIE 13
Dat Sem Palland – nu 18 jaar oud – als ambulante handelaar met VitAmien
Groente en Fruit zijn debuut maakte op
weekmarkten in het Westland, komt voor
vader Constantijn absoluut niet als een
verrassing. Het ondernemerschap zat er
namelijk al op jeugdige leeftijd in. “Sem
roept al vanaf zijn negende jaar dat hij in
de groente en het fruit wil”, vertelt vader
Constantijn. “Waarschijnlijk is hij door mij
aangestoken. Ik werkte in de groothandel,
de citrusvruchten, en kwam wel eens met
aardbeien thuis. Sem verkocht die vervol-
gens in ons dorp deur aan deur. Zo’n twee
jaar terug ontstond het idee om samen
iets te doen. ‘Maar dan wel op de markt’,
zei ik. Dat vond Sem geweldig.”
Zelfgebouwde wagen
De twee trokken de stoute schoenen aan.
Geld voor een nieuwe verkoopwagen was
er niet. Het duo besloot hun eigen wagen
te bouwen, compleet met koeling voor de
dagverse producten en een zelfgemaakt
schap aan de voorkant waarop kratten
met groenten en fruit kunnen worden uit-
gestald. Hoewel de twee echt supertrots
zijn op hun eigen creatie, zien ze ook dui-
delijk verbeterpunten. “Met de ervaring
van nu zouden we de wagen anders heb-
ben gebouwd”, zegt Sem. “Vooral van-
wege de presentatie van de groenten en
het fruit. Onze vaste klanten weten welke
producten wij allemaal hebben. Die
komen speciaal daarvoor naar de markt.
Passanten kunnen door de gekoelde vitri-
nes echter niet goed zien wat we nog
meer te koop hebben. Zij moeten heel
goed kijken. Dus dat aspect is een punt
van aandacht bij een volgende verkoop-
wagen.” Hij vermoedt dat er binnen drie
jaar wel een nieuwe wagen komt. “Eén die
ruimer is, waar we onze spullen nog beter
aan de voorkant van de wagen kunnen
presenteren en we een nog breder assorti-
ment aan verse producten kunnen aan-
bieden.”
Vier markten
Sem en Constantijn zijn op vier week-
markten te vinden: Hoek van Holland
(dinsdag), Poeldijk (vrijdag), ‘s-Graven-
zande (donderdag) en Maasdijk (zaterdag).
Begin dit jaar was de woensdag gereser-
veerd voor de weekmarkt in Oud-Beijer-
land. “Daar komen we niet meer”, zegt
Sem. “Wij staan met z’n tweetjes en moe-
ten er samen onze boterham mee verdie-
nen. Dat lukte daar niet.” Zo gaat het nu
eenmaal. “We hebben in het begin enkele
weekmarkten uitgeprobeerd en geleerd
dat je geduld moet hebben. Klanten moe-
ten je leren kennen, weten hoe goed je
producten zijn. Als ze eenmaal weten dat
je kwaliteit levert, dan komen ze vanzelf
bij je terug. Ook wanneer het regent. Maar
je moet wel met plezier naar een markt
afreizen en dat fijne gevoel is mede afhan-
kelijk van de omzet die je draait.”
Dus gebruiken hij en zijn vader die ‘vrije’
woensdag nu vooral om inkopen te doen
voor de altijd drukke markt een dag later
in hun woonplaats ‘s-Gravenzande. “Die
markt draait zo goed, daar wil ik dan ook
graag met goede handel staan.” Eén dag
per week verkopen ze de groente vanuit
hun opslag in ’s Gravenzande. Klanten
doen hun bestelling via Facebook en kun-
nen de goederen vervolgens afhalen.
Daarnaast levert Sem groenten en fruit
aan de horeca en bezorgt hij fruit bij be-
drijven in de omgeving. “En wij hebben
veel lunchrooms als klant”, vertelt Sem.
Westlandse telers
De twee betrekken een groot deel van hun
handel bij naburige telers uit het West-
land. “Wij hebben zo een directe lijn.” Hun
appels komen uit Geldermalsen. Naast de
standaard groente- en fruitproducten, ver-
kopen ze ook ‘kant-en-klare’ producten
als stamppotten, soepen, vers gesneden
groenten, versgeperste dranken en
smoothies. Vader Constantijn: “Allemaal
door onszelf gemaakt. De soepen en
stamppotgerechten worden door mijn
vrouw bereid. Vooral op weekmarkten in
plaatsen waar veel ouderen wonen, wor-
den deze producten goed afgenomen.”
Dankzij een van zijn contacten in de wereld
van telers, kan Sem gedurende de winter-
maanden zijn klanten altijd voorzien van
Nederlandse komkommers en trostomaten.
“Andere verkopers, zoals de supermarkten,
halen hun komkommers en trostomaten
dan uit het buitenland. Ik ben de enige die
deze groenten uit Nederland heeft. Ik heb
een goede deal gesloten en kan zo scherp
geprijsde Nederlandse producten leveren.” l
l
‘Met de ervaring van
nu hadden we de
wagen anders gebouwd’
E
E
Fotobijschrift
Zomer of winter: Sem kan dankzij een deal met een Westlandse teler altijd
een Nederlandse komkommer aanbieden.
VitAmien verkoopt ook ‘kant-en-klare’ producten als stamppotten, soepen,
vers gesneden groenten, versgeperste dranken en smoothies.
12-13_vitamien.indd 13 25-07-2023 10:30