Pagina 14 van: Marktvisie 5 – 2023

NR 5 | AUGUSTUS 202314
EETKRAAM
‘Nostalgie voor
smaken van weleer’
Als zoon van uit Nederlands-Indië geëmigreerde ouders kreeg Dave
Tokaya de Indische keuken met de paplepel ingegoten. Toch zag het
er lange tijd niet naar uit dat hij met Indische gerechten op de markt
zou gaan staan. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Zo ook
bij de 55-jarige voormalig logistiek manager die naast een standplaats
op de weekmarkt in Geleen ook een Indisch restaurant begon.
Tekst en fotografie: Jean van Pol
Als je tien jaar geleden tegen Dave Tokaya had gezegd dat hij nu zijn
brood met Indische specialiteiten zou ver-
dienen, had hij je waarschijnlijk voor gek
verklaard. Want als teamleider in de logis-
tieke sector had hij sinds 2008 een prima
fulltime baan. Maar met een moeder die
in de jaren zeventig al Indische kookles-
sen gaf en destijds in Geleen ook de eerste
Pasar Malams (Indische markten) organi-
seerde, was de liefde voor de kookkunsten
uit het vaderland van zijn ouders een lo-
gisch gegeven. “In 2010 ben ik daarom
eens voor de lol op de zaterdagmarkt gaan
staan om te kijken of er animo was voor
de Indische keuken”, vertelt Dave. “Dat
viel goed te combineren met mijn vaste
baan. Al snel bouwde ik een aardige klan-
tenkring op, ging ik steeds minder werken
en meer dagen op de markt staan, waar-
onder ook op de vrijdagmarkt in Maas-
tricht.”
Gewaagde onderneming
“Op een gegeven moment zeiden mijn
kinderen: ‘Pap, waarom begin je geen In-
disch restaurant?’ Eerst wilde ik daar hele-
maal niets van weten, maar mijn kinderen
hebben mij zo lang gepusht dat we uitein-
delijk in 2018 aan de Rijksweg in Geleen
een restaurant zijn begonnen: Eethuis
Saté Indonesia. Dat was een heel grote
stap, want mijn dochter Chayenne en
mijn zoon Daniël hebben toen beide zelfs
hun vaste baan opgezegd om samen met
mij het restaurant te gaan runnen. Dat
liep dermate goed dat wij in 2020 besloten
met het restaurant te verhuizen naar een
nog betere locatie aan de Markt in Geleen.
Dat jaar heb ik ook mijn vaste baan opge-
zegd. Zo midden in de coronacrisis was
dat natuurlijk wel een gewaagde onderne-
ming. Maar we hebben de moeilijke tijden
weten te doorstaan. Sindsdien runnen we
met z’n drieën op zaterdag de markt-
kraam en doordeweeks het restaurant. Ik
sta op zaterdag tot een uur of twaalf op de
weekmarkt in Geleen en vertrek daarna
snel naar ons even verderop gelegen res-
taurant om voorbereidingen te treffen
voor de avond.”
Geroosterd op houtskool
De traditionele barbecue met houtskool
waarmee Dave al het vlees bereidt, is in-
middels uitgegroeid tot een ware beziens-
waardigheid op de zaterdagmarkt van
Geleen. “Een saté is pas een echte saté als
deze boven houtskool wordt bereid. Dan
proef je het verschil in kwaliteit”, zegt
Dave. “Hetzelfde geldt voor de babi
pangang. Dat is Indonesisch en betekent
‘Een varken geroosterd op houtskool’.
Daarvan neem ik altijd een aantal kilo’s
mee naar de markt. Maar die babi
pangang is zo populair dat die meestal
rond een uur of één al is uitverkocht.”
Geleen loopt warm voor Indische keuken van Dave Tokaya
E
‘Een saté is pas een echte
saté als deze boven
houtskool wordt bereid’
14-15-16_davetokaya.indd 14 25-07-2023 12:16