Pagina 14 van: Marktvisie 6 – 2021

NR 6 | juNi 202114
Foodtrucks
Nieuwe niche
voor foodtrucks
Met Buurtkeukens boorde Jeroen Janssen onbedoeld een gat
in de markt aan. Nog niet eerder was het voor particulieren
zo makkelijk om een foodtruck te boeken. Voor foodtrucks
biedt het initiatief de mogelijkheid een andere markt te
bedienen, nu jaarmarkten, braderieën en evenementen uit
de kalender zijn weggevallen. “Buurtkeukens is een sterk
concept”, aldus foodtruckondernemer Robbie Schouten.
Tekst: Bert Platzer
Toen de coronacrisis vorig jaar uitbrak, stond bij menig foodtrucker de tele
foon roodgloeiend. Niet met boekingen,
maar annuleringen. Zo ook de foodtruck
ondernemer waarvan Jeroen Janssen in
maart 2020 een oproep voorbij zag komen.
“Zij was al haar opdrachten voor de rest
van het jaar kwijtgeraakt. In een spontane
bui heb ik haar een paar keer uitgenodigd
in mijn eigen buurt.”
De bestellingen noteerde Janssen in een
Excelsheet, met tijdvakken van vijf minuten
voor het ophalen. “De eerste keer vond ik
dat prima, maar daarna niet meer, want het
was veel werk en ik deed het gratis”, zegt
Janssen. “Een vriend van me heeft toen een
website gemaakt, zodat mensen zelf hun
bestelling konden doorgeven. Achteraf was
dat het begin van Buurtkeukens. Die site
was nogal goed, waardoor ook andere
buurten in Nederland ons systeem wilden
gaan gebruiken. Zo hadden we in korte tijd
tientallen opdrachten.”
Gat in de markt
Het idee achter Buurtkeukens is simpel:
particulieren kunnen laagdrempelig, zon
der financieel risico, een foodtruck boeken.
Mensen selecteren een van de 220 food
trucks op de site van Buurtkeukens en re
serveren die voor een bepaalde datum en
tijd. Na bevestiging door de foodtruckon
dernemer krijgt de boeker, host in het jar
gon van Buurtkeukens, een link
doorgestuurd waarop de bestellingen kun
nen worden doorgegeven. Vervolgens is
het aan de host om te zorgen dat de
buurtbewoners voldoende bestellingen
plaatsen. Zowel de ondernemer als de
boeker kunnen real time zien of de mini
male omzet wordt gehaald.
“Degene die de foodtruck aanvraagt, be
taalt ons niets”, zegt Janssen. “De mensen
betalen alleen voor het eten dat ze bestel
len. Bij andere sites moet je een offerte
aanvragen als je een foodtruck wilt boe
ken. Het meest vernieuwende is misschien
nog wel dat iemand een foodtruck naar
zijn buurt kan halen zonder dat hij verant
woordelijk is voor de gehele omzet. Omdat
bij ons mensen van tevoren al bestellen,
kan de foodtruckondernemer precies zien
of de minimumomzet, die hij in zijn pro
fiel vermeldt, gehaald gaat worden. De
foodtruck loopt dus nul risico en degene
die de truck aanvraagt ook niet, want ie
dereen rekent zijn eigen bestelling af.”
Foodtruckondernemer Robbie Schouten
van Sergeant Pepper noemt Buurtkeukens
‘een gat in de markt’. “Het is nu heel mak
kelijk voor particulieren om een foodtruck
te boeken, zonder dat je daarbij zelf een
heel groot bedrag hoeft te betalen. Food
trucks waren voorheen vooral voor grotere
cateringbedrijven en evenementen te boe
ken, maar nu ook makkelijker voor particu
lieren. Dat maakt Buurtkeukens bijzonder.”
Prima systeem
Ook voor foodtruckondernemers is Buurt
keukens laagdrempelig: een vermelding
op de site is gratis. Als fee betalen ze een
deel van hun omzet die ze via de site ge
nereren. “Standaard is het tien procent
van de omzet”, zegt Janssen. “Dat is wan
neer een foodtruck via onze site wordt
aangevraagd. Als een foodtruck zijn eigen
opdracht genereert en dat via Buurtkeu
kens laat lopen, met de bestelsoftware en
de bestellink, is het vijf procent.”
Hoe zich dat verhoudt tot andere sites
waarop foodtrucks zich kunnen aanbie
Buurtkeukens brengt foodtruck naar woonwijk
E
14-15-16_buurtkeukennl.indd 14 18-05-21 13:24