Pagina 16 van: Marktvisie 6 – 2021

NR 6 | juNi 202116
Foodtrucks
den? “Foodtruckbooking.com waar je een
heel jaar op staat en waar je kunt worden
geboekt, kost iets van 250 euro per jaar”,
weet BerendJan Käller van foodtruck Be
rend’s Bar uit Zwolle. “Bij Buurtkeukens
zijn de kosten afhankelijk van je omzet.
Hoe drukker je bent, hoe hoger het bedrag
dat je aan Buurtkeukens afdraagt. Het is
dus niet supergoedkoop, maar aan de an
dere kant nemen zij wel de volledige soft
ware voor hun rekening en hebben zij de
kennis en kunde in huis om dat goed te
managen. Het is in tijden van corona ook
belangrijk dat het afhalen goed geregeld is,
met een tijdslot van vijf minuten. Het
systeem werkt echt prima.”
Bovendien, zegt Schouten: “Op festivals
heb je percentages van rond de dertig pro
cent, dat is veel hoger. Buurtkeukens faci
liteert het hele boekings en bestelproces
van de gerechten. Als Buurtkeukens er niet
was geweest, hadden wij al die klussen
niet gehad, dus het is heel normaal dat
daar een percentage vanaf gaat.”
Minimumomzet
Met de 220 foodtrucks op de site is er
sprake van een landelijke dekking. “Maar
ik moet zeggen dat we in de noordelijke
provincies wat zwak zijn”, zegt Janssen.
“Het aanbod in Friesland is denk ik het
minst van alle provincies. Maar zelfs in die
gebieden kun je nog kiezen uit tien tot
twintig foodtrucks.”
Vanuit Amsterdam trekt Schouten naar
adressen in Noord en ZuidHolland,
Utrecht en Flevoland. “We zijn bijvoor
beeld in Ede, Bilthoven, Utrecht en Warder
geweest, op heel veel verschillende plek
ken al.” Zijn actieradius en minimumom
zet – vijfhonderd euro – is bepaald op basis
van de personeelsinzet. “Tot en met vijf
honderd euro kan ik het in mijn eentje
draaien, dus zijn de personeelskosten heel
laag. En ik heb een menu dat ik ook maak
op verschillende cateringklussen. Het zijn
niet heel veel verschillende items, dus de
voorbereidingstijd is minimaal. We maken
Indiaas eten, curry’s bijvoorbeeld, en die
kun je prima in grote hoeveelheden
maken. En we weten hoeveel we van elk
gerecht moeten maken, want de bestellin
gen komen 24 uur van tevoren binnen, dus
we hebben geen verspilling.”
Met uitzondering van de drie zuidelijkste
provincies trekt Käller in principe door het
hele land met zijn tot foodtruck omge
bouwde, Engelse, vintage paardentrailer,
van waaruit hij zelf geschoten wild en In
donesische gerechten verkoopt. “De op
drachten die ik zelf binnenhaal via mijn
netwerk probeer ik wel zoveel mogelijk in
de regio te houden. Domweg vanwege de
reistijd. Maar het is wel heel leuk om op
deze manier mijn bekendheid in het land
te vergroten.”
Käller vindt het wel wat lastig om zijn mi
nimumomzet te bepalen. “Je kunt op de
site aangeven welke omzet je minimaal
wilt binnenhalen om een opdracht te laten
doorgaan. Als ik hier in de nabije omgeving
iets heb voor minder dan het minimum,
dan kan ik dat nog overwegen. Maar als je
in dat geval naar Hoek van Holland moet,
kun je je afvragen of dat wel nuttig is.”
Ook na corona
Voor Käller was Buurtkeukens, waar hij
zich augustus vorig jaar aanmeldde, een
welkome aanvulling nadat de meeste van
zijn opdrachten waren weggevallen. “Ik
kan er niet alles mee opvangen, maar wel
een groot deel. Het is een mooie manier
om bezig te zijn. Je komt toch weer leuk bij
de mensen over de vloer, ze vinden het
een superinitiatief.”
Schouten zit ruim een jaar op Buurtkeu
kens. “We halen er best veel klussen uit,
het is een welkome aanvulling. Van febru
ari tot begin april dit jaar stonden we elke
week wel ergens via Buurtkeukens, soms
zelfs twee keer per week. Dat was genoeg
om de verdiensten van weggevallen cate
ringklussen op te vangen. Nu is het iets
rustiger, de hele maand mei hadden we
twee klussen via Buurtkeukens.”
Beide foodtruckers denken dan ook dat
Buurtkeukens na de coronacrisis wel eens
een blijvertje kon worden. “Normaal ge
sproken komen foodtrucks natuurlijk niet
zo gauw naar een woonwijk”, zegt Käller.
“We zijn een soort pizzabezorgers bij wijze
van spreken, maar zonder bezorger. Ook
voor ons is het leuk om op deze manier
een andere doelgroep te bedienen.”
Wel denkt Schouten dat het aantal aan
vragen via Buurtkeukens iets zal teruglo
pen. “Mensen zullen ook wel weer horeca
bezoeken en op vakantie gaan. Maar uit
eindelijk zullen mensen toch weer verjaar
dagen en bruiloften gaan vieren, waarbij
ze dan misschien een foodtruck willen
hebben. Ik heb het gevoel dat Buurtkeu
kens zich goed heeft gepositioneerd op in
ternet. Als mensen een foodtruck zoeken,
komen ze heel snel op Buurtkeukens te
recht. Dus ik zie Buurtkeukens zeker als
een sterk concept.”
Fulltime business
Afgelopen zomer besloten de initiatiefne
mers van Buurtkeukens, Janssen en twee
andere founders, dat ze de site niet meer
nonprofit konden runnen. “We hebben
toen een BV opgericht”, zegt Janssen. “Dit
is nu fulltime business, met negen men
sen in dienst. Buurtkeukens loopt zo goed
vanwege de software, dus we zijn nu bezig
om ook andere diensten te gaan aanbie
den met onze software. Eigenlijk zijn we
nu een soort startup.”
De eerste stap, die ook interessant is voor
andere ambulante ondernemers dan food
trucks, is Hap.je. Janssen: “Dat is vooral be
doeld voor vaste horeca. Daarmee heeft
een horecaondernemer, thuiskok of bak
ker zijn afhaalsoftware helemaal geregeld
voor een tientje per maand. Wie ook maar
iets verkoopt dat af te halen is, kan dat ge
bruiken.” l
Robbie Schouten: “Op festivals heb je percentages van rond de dertig procent, dat is veel hoger dan de
tariefstelling van Buurtkeukens.”
14-15-16_buurtkeukennl.indd 16 18-05-21 13:24