Pagina 22 van: Marktvisie 6 – 2021

NR 6 | juNi 202122
RepoRtage
het gezin wist op te bouwen. Nadat Hahn
met haar toenmalige man en haar vijf
maanden oude dochter eind jaren zeven-
tig op een vluchtelingenbootje uit Vietnam
vluchtte, werden ze op volle zee opgepikt
door een Nederlandse vissersboot waarna
zij in Singapore in veiligheid werden ge-
bracht. Na diverse omzwervingen in asiel-
zoekerscentra kwam het jonge gezin
uiteindelijk in Sittard terecht. “Op een ge-
geven moment zag mijn moeder op een
markt in Den Bosch een vrouw die Vietna-
mese loempia’s aan het verkopen was”,
vertelt Minh-trang. “Maar destijds kende
hier in Zuid-Limburg nog bijna niemand
die Vietnamese specialiteit. Mijn moeder
zag daarin meteen een gat in de markt en
wilde ook in deze regio loempia’s gaan
verkopen. Vervolgens is zij met dat idee
naar de Kamer van Koophandel gestapt.
Omdat zij toen nauwelijks een woord Ne-
derlands sprak en moeilijk duidelijk kon
maken wat ze wilde gaan verkopen, liet zij
ter plekke de ambtenaar een stukje loem-
pia proeven. Zo is het begonnen.”
Als buitenlander was het voor haar moe-
der moeilijk om ergens tussen te komen,
aldus Minh-trang. “In 1984 lukte het haar
eindelijk toch om een plekje te bemachti-
gen op de zaterdagmarkt in Geleen, aan-
vankelijk als meeloper. Daar stond zij dan,
met enkel een grote kookpan, een parasol
en een kookpit. Mensen keken daar toen
wel een beetje vreemd van op, temeer
daar haar exotische product nog nagenoeg
onbekend was. Weliswaar kenden veel
mensen toentertijd wel al de loempia van
de afhaalchinees. Maar in vergelijking met
de Chinese variant heeft een Vietnamese
loempia een veel krokantere buitenkant.”
Belgen en Duitsers
Inmiddels is de eenvoudige parasol met
kookpan allang vervangen door drie pro-
fessionele verkoopwagens. En sinds 2001
werken de twee dochters fulltime mee in
het familiebedrijf waar alle producten nog
steeds volledig met de hand worden ver-
werkt en gemaakt. “Van de wortels tot de
ui en knoflook, alle ingrediënten worden
met de hand gesneden”, verduidelijkt
Minh-trang. “Ook de loempiavellen halen
wij zelf uit elkaar en worden tot kant-en-
klare producten gerold. Essentieel voor de
smaakbeleving zijn ook onze eigenge-
maakte sauzen: zoetzuur of sambal. Het
recept is overigens in principe nog steeds
hetzelfde als in de begintijd, maar in de
loop der jaren hebben we de smaak van de
loempia wel steeds verder geperfectio-
neerd.”
Met de donderdagmarkt in Sittard, de za-
terdagmarkt in Sittard én Geleen plus een
dagelijkse standplaats in Maastricht heeft
de familie Tran een drukke werkweek. Ge-
vraagd naar de gevolgen van de corona-
crisis, antwoordt Minh-trang dat vooral in
Maastricht het wegblijven van Belgische
en Duitse bezoekers duidelijk voelbaar is.
“En omdat daar ook nog nauwelijks win-
kelend publiek is, loont het voor ons op
een regenachtige dag zelfs niet eens meer
de moeite om naar Maastricht te gaan. In
Sittard en Geleen daarentegen komen ge-
lukkig wel nog steeds genoeg vaste klan-
ten”, besluit zij. l
Alle ingrediënten voor de loempia worden met de hand gesneden. Ook de loempia zelf wordt met de
hand vervaardigd.
“Het is belangrijk dat klanten zich bij ons thuisvoelen”, aldus Minh-trang Hua.
20-21-22_vietnameseloempia.indd 22 18-05-21 14:32