Pagina 25 van: Marktvisie 6 – 2021

MARKTVISIE 25
VERKOOP OP LOCATIE
Het is nergens in Nederland drukker bij een ijskraam als bij die van de familie
Loo van de Wingbergerhoeve in het Lim-
burgse Heuvelland. Vanwege de grote be-
langstelling voor de lekkernijen van de
Wingbergerhoeve moest zelfs een groot
parkeerterrein worden aangelegd om alle
klanten te kunnen ontvangen.
De Wingbergerhoeve met bijbehorende ijs-
kraam bevindt zich tussen Epen en Vaals
langs de Mergellandroute. De Hoeve be-
hoort tot de kasteelachtigen vanwege de
voormalige grachten rondom het woon-
huis dat dateert uit de 15e eeuw. Tal van
wandel- en fi etsroutes lopen langs de
Wingbergerhoeve. Het bedrijf is elke dag
van 10.30 tot 22.00 uur geopend.
Vers fruit
Bij de alom bekende ijskraam van de
Wingbergerhoeve vindt de Bourgondische
leefwijze van de Limburger zijn uitwer-
king. De ijsporties worden niet strak afge-
meten maar zijn altijd ongekend ruim. Het
ijs met vers fruit uit de regio is zeker een
aanrader.
Het is vijftig jaar geleden dat oprichter
Wiel Loo samen met zijn vrouw Leny met
ijs en fruit van de Wingbergerhoeve van
start ging. ”Een idee van Leny die er in ge-
loofde dat het een succes moest worden.
Ze heeft helemaal gelijk gehad”, zegt Wiel
die vandaag de dag zijn zoon Egon ter
zijde staat in het bedrijf. De hele familie
werkt mee.
“Wij staan dagelijks met tien man achter
de kramen”, vertelt Loo sr. Afhankelijk van
de drukte heeft iedere medewerker zijn
eigen vriezer met de diverse ijssmaken.
Dit om een snelle doorloop te bevorderen.
Het is te lang wachten om met z’n allen in
een rij te gaan staan. “Tevens hebben we
op bijzonder drukke dagen gastvrouwen
die de bezoekers aan het begin van de par-
keerplaats ontvangen om het parkeren
vlot te laten verlopen.”
Vast in voorraad zijn altijd de veertien stan-
daard smaken. Daarnaast biedt de ijskraam
ook vegan ijs en kunnen ook diabetici er
met een gerust hart een ijsje halen. Bijzon-
der zijn de ijscoupes met een ijssmaak naar
keuze en voorzien van vruchten met slag-
room. Een rijk gevulde coupe verrast menig
bezoeker. Die royale hoeveelheden en de
smaken zijn volgens de familie belangrijke
redenen voor de bezoekers om het niet bij
een bezoek te laten. Met mooi weer zijn
vooral de smaken vanille, aardbei, banaan
en chocolade het populairst. Evenals het ijs
met fruit en slagroom.
Streekproducten
Het verse fruit wordt ook apart verkocht
en daarnaast verwerkt in lekkere streek-
producten al naar gelang wat het seizoen
biedt. Een selectie van streekproducten
omvat onder andere aardbeien-, pruimen-,
frambozen- en kruisbessenjam. Daarnaast
wordt er ook appel-peren stroop (in het
Limburg ‘zeem’) gemaakt. De stroop wordt
nog steeds in oude koperen ketels gekookt
en gemaakt van puur fruit. Ook wordt er
appelsap gemaakt.
Veel van de klanten zijn toeristen die op
vakantie zijn in Zuid-Limburg. Eenmaal
geproefd van de producten, bestellen zij
het hele jaar door via internet de streek-
productenpakketten die er in diverse for-
maten zijn. Standaard geleverd met jam,
stroop, honing en fl essen vruchtensap. De
internetwinkel is jaarrond geopend.
Seizoen
De openingstijden van de ijskraam worden
afgestemd op het seizoen. “Het ligt ieder
jaar aan het weer wanneer de verkoop van
start gaat. In ieder geval voor Pasen en na
carnaval.” Dit jaar opende de ijskraam op
24 maart de deuren. De openingstijden
hangen samen met de geldende corona-
maatregelen. Tot voor kort was het daarom
uitsluitend mogelijk om ijsjes ‘to go’ te
halen, maar inmiddels is ook het terras ge-
opend. Een aantrekkelijke pleisterplaats
voor velen tijdens hun omzwervingen door
het Limburgse landschap. Dat kan tot
begin november. De ijskraam kent een
winterstop. “Op de eerste zondag van
november gaat de ijskraam dicht.” ●
●
QUOTE XXXXXXXX XXXXXXXX
XXXXX XXXXXXXXXXXX XXXXXXX
Fotobijschrift
IJs met vers fruit
uit de regio
van de Wingberg
erhoeve.
Voor een vlotte service wordt met
verschillende vriezers gewerkt.
Het verse fruit wordt tevens ver-werkt in streekproducten die even-eens in de kraam te verkrijgen zijn.
24-25_ijskraamlimburg.indd 25 18-05-21 13:20