Pagina 6 van: Marktvisie 7 – 2022

NR 6 | JULI 20226
Binnen het gezamenlijke hitteprotocol dat
wordt geactiveerd bij temperaturen boven
de 30 oC wordt met drie belangrijke uit-
gangspunten gewerkt. Dit zijn voedselvei-
ligheid, de productkwaliteit en het welzijn
van de mensen.
Voedselveiligheid
De voedselveiligheidswetgeving, gecontro-
leerd door de NVWA, geeft als ondergrens
aan dat de producten niet boven de vol-
gende temperaturen mogen komen:
pluimvee 4 oC, vlees 7 oC, orgaanvlees 3 oC,
vis 7 oC, zachte kaas 7 oC.
In de hygiënecodes van de verschillende
branches staan beheersmaatregelen be-
schreven die deze maximale temperatu-
ren borgen.
Ondernemers op ochtendmarkten ervaren
deze problemen meestal niet, maar op
middagmarkten en dagmarkten met 30 oC
en ook nog een stevige wind, zijn deze
door de NVWA gecontroleerde boven-
grenstemperaturen niet haalbaar en kun-
nen niet worden gewaarborgd. Een en
ander is vanzelfsprekend mede afhanke-
lijk van de sterkte van de koelingen, maar
dit is wel de verplichte bovengrens en
moet voor de voedselveiligheid van de
consument gewaarborgd zijn.
CVAH stelt dat het altijd van belang is om
ondernemers met bederfelijke waar in te
delen op een markt in de schaduwzijde.
Welzijn
Ook het welzijn van ondernemers en per-
soneel in verkoopwagens met bakappara-
tuur kan voor problemen zorgen omdat de
omgevingstemperatuur te hoog oploopt.
“Op markten en standplaatsen zijn we na-
tuurlijk gehouden aan verkooptijden die
te maken hebben met de instelling van de
tijden voor de complete markt. Op week-
markten is dit gemiddeld van 8.00-9.00 tot
16.00-17.00 uur”, schrijft CVAH.
Dit is voor een aantal ondernemers niet
veilig te organiseren op tropische dagen.
“We vinden het met zijn allen heel be-
langrijk dat de tijden van de markt wor-
den nageleefd, maar lopen hierdoor wel
tegen problemen aan. Je kunt het stand-
punt hanteren dat het aan de ondernemer
is en niet van de markttijden afwijken, we
kunnen ook met elkaar naar oplossingen
zoeken om toch volledige markten aan te
bieden aan de consument op tropische
dagen. Met deze maatregelen denken wij
dat we er zo met elkaar voor kunnen zor-
gen dat wij als markten en standplaatsen
de consument op tropische dagen kunnen
blijven voorzien van onze geweldige pro-
ducten.”
Aanleiding
Door het veranderende klimaat heeft de
CVAH de laatste voorjaren en zomers
moeten constateren dat de temperaturen
hoger zijn dan dat we gewend zijn. Er
komen steeds meer tropische dagen met
temperaturen van 30 oC. “Dit geeft voor
onze ondernemers op de weekmarkten en
standplaatsen andere problemen dan
waar ze normaal mee te maken hebben.
Hadden we vroeger weleens een tropische
dag, nu hebben we meerdere tropische
dagen achter elkaar en de statistieken
tonen dit ook aan.”
Weerexperts voorspellen volgens de CVAH
een verschuiving van een zeeklimaat naar
een landklimaat en dus moet er rekening
mee worden gehouden dat dit veel vaker
voor gaat komen. “Aangezien we met el-
kaar het gezonde en veilige aankoop-
kanaal willen en moeten zijn voor de
consument lijkt het ons verstandig om
met elkaar een hitteprotocol vast te stel-
len.” l
De bezoekersaantallen van de Haagse Markt dalen drastisch, van dagelijks bijna 35.000 aan het begin van de eeuwwisseling naar de 9.000 van nu.
Archieffoto: Roel Dijkstra.
CVAH heractiveert hitteprotocol
Branchevereniging CVAH heeft het vorig jaar gelanceerde
hitteprotocol opnieuw bij haar leden onder de aandacht gebracht.
Het hitteprotocol wordt van kracht bij temperaturen boven de
30 oC en is tot stand gekomen in samenwerking met de Vereniging
van Nederlandse Visspecialisten, Koninklijke Nederlandse Slagers,
Poeliersbond en VanderSterre.
06-07_nieuws.indd 6 22-06-2022 14:23