Pagina 10 van: Marktvisie 8 – 2020

NR 8 | AUGUSTUS 202010
CORONACRISIS
SBI-code Omschrijving 2018
“starters
1ste half
jaar”
2018
“stoppers
1ste half
jaar”
2019
“starters
1ste half
jaar”
2019
“stoppers
1ste half
jaar”
2020
“starters
1ste half
jaar”
2020
“stoppers
1ste half
jaar”
4782 Markthandel in textiel, kleding
en schoenen
88 157 79 120 41 115
47811 Markthandel in aardappelen,
groenten en fruit
32 35 28 41 27 36
47819 Markthandel in overige voedings-
en genotmiddelen
128 176 128 161 88 128
47891 Markthandel in bloemen, plan-
ten, zaden en tuinbenodigdheden
20 20 18 13 26 32
47892 Markthandel in tweedehands
goederen
25 44 35 47 16 43
47899 Markthandel in overige goederen 137 200 113 137 66 182
Totalen van deze SBI 430 632 401 519 264 536
ties (ambtshalve uitschrijvingen) erin is
verwerkt.
Van 1 januari tot en met 30 juni van dit
jaar schreven volgens de KVK-gegevens
536 ambulante ondernemers zich uit bij
het Handelsregister. Een behoorlijk aantal,
maar niet schrikbarend veel in vergelij-
king met 2019, toen er 519 ‘uitschrijvers’
waren in de eerste helft van het jaar. De
toename is dus een kleine drie procent. In
2018 bijvoorbeeld was het aantal uitschrij-
vers een stuk hoger: 632.
Starters
De gevolgen van de coronacrisis voor de
markt zijn wel duidelijker waarneembaar
als er gekeken wordt naar het aantal star-
ters. In 2020 waren er 264 starters. Dat is
een duidelijke vermindering van 34 pro-
cent ten opzichte van 2019, toen er 401
starters waren.
Food
Niet geheel verrassend is dat het aantal
marktkooplieden in de foodsector het
meest stabiel is gebleven. Veel van deze
ondernemers hebben niet verplicht stilge-
staan, omdat veel weekmarkten in het
land open bleven voor de verkoop van eer-
ste levensbehoeften. Er waren in de food-
sector 27 starters en 36 stoppers in de
eerste zes maanden van dit jaar. Getals-
matig zijn er geen grote verschillen ten
opzichte van de voorgaande twee jaren
(zie tabel 1).
Foodtruckbranche
De website FoodtruckBooking deed eerder
al onderzoek naar de gevolgen van de co-
ronacrisis voor de foodtruckers. De conse-
quenties zijn, zoals te verwachten, heel
groot. De meeste foodtruckondernemers
zijn zzp’er en hebben geen andere bron
van inkomsten. “Met het afgelasten van
publieke evenementen, feesten en par-
tijen, het verbod op samenscholing van
groepen met meer dan drie personen en in
veel landen een totale lockdown en het
sluiten van de grenzen, zijn de effecten
fors. Hoe lang dit alles gaat duren en wat
de uiteindelijke impact gaat zijn, daarover
tasten we in het duister”, aldus Foodtruck-
Booking. Duidelijk is uit het onderzoek dat
de gehele foodtruckbranche hard is getrof-
fen: 97 procent van alle foodtrucks ziet de
omzetten hard teruglopen en soms zelfs
geheel opdrogen.
Creatief
Toch is bijna een kwart van deze onder-
nemers creatief en zien mogelijkheden om
omzet te genereren, aldus Foodtruck-
Booking. Een van deze ondernemers is Björn
Maessen van Wild at Heart bbq & Catering.
“Wat betreft het evenementenseizoen is het
een rampzalig jaar. Die sector is helemaal
ingestort en een belangrijk deel van mijn
bedrijf was daar op gericht. Maar goed, ik
ben niet voor niets ondernemer en dus ben
ik me meer gaan richten op bezorgen. Daar-
mee heb ik toch wat van de gederfde in-
komsten gecompenseerd”, stelt de
ondernemer uit Sittard. In de Facebookgroep
voor foodtruckers komen ondertussen voor-
namelijk schrijnende verhalen door, stelt
Maessen. “Daar heb ik me de afgelopen tijd
een beetje van teruggetrokken, want dan
zou ik zelf ook depressief worden.”
Maessen gaat dit jaar wel overleven door
zijn creativiteit, het feit dat hij geen perso-
neel in dienst heeft en relatief lage be-
drijfskosten. “Maar ik ken er genoeg die nu
al eieren voor hun geld hebben gekozen
en voor een andere baan hebben gekozen.
Erg triest.”
In Nederland is volgens FoodtruckBooking
93 procent niet verzekerd tegen inkom-
stenderving. Voor de zeven procent die het
wel zijn, wacht vaak nog eens een teleur-
stelling: pandemieën en natuurrampen
worden vrijwel nooit gedekt door de ver-
zekering. l
Foodtruckfestivals, zoals hier in 2019 in Rotterdam, gingen dit jaar allemaal niet door. De gevolgen
voor de foodtruckers zijn gigantisch.
Tabel 1. Aantal starters en stoppers ambulante handel eerste half jaar 2018 tot 2020. (bron: kvk bedrijvendynamiek).
08-09-10_kvk.indd 10 22-07-20 12:15