Pagina 29 van: Marktvisie 8 – 2020

MARKTVISIE 29
Als er een tussendoortje is wat tot het culinair cultureel erfgoed van Duits-
land behoort, dan is het wel de curryworst.
De in schijfjes gesneden Bratwurst, overgo-
ten met warme currysaus en geserveerd in
het kenmerkende kartonnen bakje, kun je
bij onze oosterburen zowat op elke straat-
hoek krijgen. “Ook voor de uit Duitsland
afkomstige curryworstenkraam op de grote
kermis in mijn woonplaats Weert staat elk
jaar steevast een lange rij wachtenden”,
zegt Marinus Marks. “Daardoor ging er bij
mij een lichtje branden. Kennelijk zijn de
mensen in deze regio gek op Duitse curry-
worst. En afgezien van de Duitse kraam op
de Weerter kermis was er in mijn regio nog
geen curryworstspecialist. Dat was voor
mij dus een gat in de markt.”
Op zijn achttiende kocht hij meteen een
foodtruck. “Ook omdat ik altijd al iets in de
horeca wilde doen. Na mijn horeca-oplei-
ding heb ik eerst nog drie dagen in de week
voor een baas als metaalbewerker gewerkt.
Op donderdag en vrijdag ging ik met mijn
foodtruck op pad. Sinds een jaar heb ik mij
fulltime toegelegd op mijn foodtruck, die ik
de naam Jantjeworst heb gegeven.”
Standplaatsen
Aanvankelijk stond Marks ook op week-
markten in Venray, Helmond en Heerlen.
“Door de coronacrisis ben ik daarmee
noodgedwongen gestopt en ben ik gaan
nadenken hoe ik op een andere manier
met mijn foodtruck een toekomst kan op-
bouwen. Ik heb er nu bewust voor gekozen
om uitsluitend op vaste standplaatsen op
openbare plekken te gaan staan. De ver-
gunningen daarvoor heb ik inmiddels al
binnen. Zo sta ik momenteel elke vrijdag
op een parkeerplaats van een winkelcen-
trum in het Weerter buurtschap Leuken.
Een prima plek, want het is er altijd druk
en ik heb er veel vaste klanten die speciaal
voor mij komen. Wat dat betreft, heb ik
hier veel minder concurrentie dan op een
weekmarkt waar ook nog veel andere
foodkramen staan.” De vooruitzichten
voor de toekomst zijn volgens Marks ook
gunstig: “Met ingang van augustus sta ik
dinsdags bij de kerk in het Weerter buurt-
schap Boshoven en op woensdag op het
Corneliusplein in Swartbroek.”
Veldonderzoek
Marks is vastberaden om met zijn Duitse
curryworst Weert en omstreken te verove-
ren. Bij het samenstellen van zijn warme
currysaus volgens eigen recept ging hij
niet over één nacht ijs. In zijn eentje trok
hij kriskras door Duitsland voor een veld-
onderzoek. Overal proefde hij er de curry-
worsten. Daarbij viel het hem op dat er
met name in de bereiding van de curry-
saus nogal grote regionale verschillen be-
staan. “Over het algemeen geldt: hoe
dichter bij de Nederlandse grens, hoe dun-
ner de saus. En hoe verder je Duitsland in
rijdt, hoe dikker de saus wordt. In Keulen
smaakt een curryworst bijvoorbeeld heel
anders dan in Berlijn of München.”
Eenmaal thuis ging Marinus druk aan de
slag met het ontwikkelen van een zelfge-
maakte, unieke currysaus. Na lang experi-
menteren en proeven kwam daarbij een
currysaus uit de bus die niet te dun, maar
zeker ook niet te stroperig is. Niet zonder
succes, aldus een trotse Marks: “Ik heb bij-
voorbeeld ook regelmatig Duitse klanten
die zeggen: ‘Jouw curryworst is lekkerder
dan die bij ons’. En zij kunnen het weten;
een mooier compliment kun je niet krij-
gen.”
Snel klaar
Eigenlijk wilde Marks vroeger kok worden.
Die passie voor eten kan hij in zijn food-
truck echter ook kwijt. “Mijn hoofdproduct
is en blijft de curryworst, maar zo nu en
dan heb ik ook nog andere gerechten van
eigen makelij in de aanbieding, zoals een
Duitse gehaktbal of een broodje Leberkäse.
Overigens is het grote voordeel van mijn
assortiment dat ik ter plekke alles eenvou-
dig kan voorbereiden. Zodat als iemand
een curryworst bestelt, die binnen een
halve minuut klaar is.”
De liefde en aandacht voor de curryworst
wordt ook onderstreept door de wijze
waarop Marks zijn delicatesse bereidt. “In
Duitsland wordt de curryworst meestal
gesneden met behulp van een speciaal
apparaatje, maar ik heb er bewust voor ge-
kozen om die met de hand te snijden. Zo
zorg je er namelijk voor dat het velletje
om de worst op zijn plaats blijft.”
Doorzetter
Wie nu denkt dat bij Marks alles van een
leien dakje gaat, heeft het mis. “Als star-
tende ondernemer krijg je met zoveel
tegenslagen te maken”, verzucht de jonge
ondernemer. “Zo moet je als marktkoop-
man die net komt kijken nog een netwerk
opbouwen, waardoor het heel moeilijk is
om ergens tussen te komen. Toch had ik
na veel moeite voor dit jaar wel al een
plekje geregeld op diverse veelbelovende
evenementen in heel Nederland, waaron-
der de Koningsdag in Eindhoven en op
zomermarkten in Scheveningen, Vlissin-
gen, Renesse en Veenendaal. Maar zoals
bekend, zijn al die evenementen als gevolg
van de coronacrisis geschrapt. Maar de
kunst is om je door dergelijke zaken niet
te laten ontmoedigen. Je moet nooit opge-
ven, maar gewoon doorzetten. Want als je
echt wil, dan kom je er wel. En wat er ook
gebeurt, als marktkoopman kun je gaan
en staan waar je wil. Die vrijheid is onbe-
taalbaar.” l
??
??
l
QUOTE XXXXXXXX XXXXXXXX
XXXXX XXXXXXXXXXXX XXXXXXX
Fotobijschrift
Na lang experimenteren en proeven ontwikkelde
Marinus Marks een currysaus die niet te dun en
ook niet te stroperig is.
28-29_jantjeworst.indd 29 22-07-20 12:15