Pagina 23 van: Marktvisie 8 – 2021

MARKTVISIE 23
en proberen met de middelen die we heb-
ben van alles te realiseren. Zo hebben we
onlangs zelf twee grote wilde vijvers ge-
graven”, vertelt Kerver enthousiast.
Noten
Een zware klus was onlangs het op één
dag planten van driehonderd Japanse no-
tenbomen. “Een investering voor de toe-
komst”, zegt de ondernemer. De Japanse
notenboom, ofwel ‘Ginkgo Biloba’, kan er
wel twintig jaar over doen, voordat er
noten aan de boom groeien. “Daarnaast
heb je zowel een mannelijke als een vrou-
welijke boom nodig om noten te kunnen
kweken. Gelukkig zijn de bomen ook erg
mooi in de tuin”, grapt Kerver.
Ginkgo biloba-noten worden meestal ge-
kookt voordat ze worden gegeten, weet de
ondernemer. De zwarte walnoot geeft na
vier jaar noten. “We hebben voor een ver-
mogen in het bedrijf geïnvesteerd. Het
wordt nu tijd om met diverse producten
door te breken”, constateert Kerver.
De vruchtbomen groeien te midden van
een rijkdom aan flora en fauna. Insecten
zorgen voor meer verstuiving en mooiere
vruchten. “Wij hebben alle bessen die in
Nederland kunnen groeien op ons land
staan. Daarnaast zijn er peren-, appel- en
pruimenbomen.” Ook duindoorn en rabar-
ber groeien er uitbundig. Zelfs navel-
sinaasappels doen het goed in Drenthe.
“We willen culinaire hoogstandjes maken
met onze producten”, stelt Kerver.
Kippen
Midden op het land is een verblijf voor de
grote kippen. “Ze leggen werkelijk reuze
eieren en ik vraag me wel eens af hoe die
kip dat ei eruit krijgt. Op vrijdagmiddag
maken we met deze verse eieren de mayo-
naise die we op zaterdagochtend op de
markt verkopen.”
“Iedere dag leven in de natuur, dat geeft
een goed gevoel. Het is met plezier hard
werken omdat je zelf de ‘schepper’ bent.
De film ‘My biggest little farm’, vertelt pre-
cies ons verhaal. In een stedelijk gebied
als Haarlem bespeur je dat de klanten
daarvoor respect hebben. Je merkt duide-
lijk dat er in Haarlem tegenwoordig veel
Amsterdamse yuppen wonen en dat in de
omliggende plaatsen als Heemstede, Bloe-
mendaal, Santpoort en in de stad zelf veel
culinaire liefhebbers leven. De stad is niet
voor niets de culinaire hoofdstad van Ne-
derland”, aldus Kerver.
Aroniabes
Nederland zal binnenkort via Nutbey en
Kerver worden verrast met de Aroniabes.
“Deze is super gezond. De ‘appelbes’ zoals
de Aroniabes ook wel wordt genoemd, is
de eetbare rode of zwarte bes van een
heester of struik uit de rozenfamilie. De
Aroniabes kan gedroogd of vers worden
gekocht, vermalen in capsules, als sap, als
tablet of in de vorm van genotmiddel om-
huld met chocolade”, vertelt Kerver en-
thousiast.
De kraam van Nutbey en Kerver is elke zater-
dag te vinden op de Grote Markt in Haarlem.
De markt is geopend van 8.30 tot 17.00 uur. l
Permacultuur
Permacultuur is in de jaren 70 beschreven door twee Australische biologen, Bill Mo-
lissen en David Holmgren. Door de relaties in de bossen van Tasmanië te onderzoe-
ken en de belangrijkste ecologische principes van dit systeem te achterhalen,
hebben ze een methode ontwikkeld die mensen in staat stelt zelf ecosystemen te
ontwerpen. Het gaat onder andere over hoe zon, water en wind optimaal te benut-
ten om een basisontwerp te maken. En hoe je de grond kunt verbeteren door deze
bedekt te houden met organisch materiaal.
Marcel Kerver en Caroline Nutbey hebben hun boerderij ingericht volgens de prin-
cipes van permacultuur. Op die manier hebben ze in 2016 het voormalige maisland
omgetoverd in een biologisch voedselbos. “Na de aanplant en inrichting van onze
twee paddenpoelen, is ons land omgetoverd in een voedselparadijs vol fruit, bloe-
men, insecten en amfibieën”, aldus het stel op de website paradijsboerderij.nl waar
ze in woord en beeld een idee geven van hun aanpak. Door de grote diversiteit aan
stuifmeel trekt dit veel diverse soorten insecten aan. “Hierdoor ontstaat een biolo-
gisch evenwicht.”
Soorten
Op de boerderij groeien meer dan dertig verschillende fruit – en notenbomen, en
meer dan veertig verschillende bessenstruiken. Het fruit dat wordt geteeld op de
Paradijsboerderij in het Drentse Ruinerwold is volgens de ondernemers overheer-
lijk en volzoet. “Deze overvloed delen wij graag in onze smaakvolle producten.” Op
het terrein zijn ook verschillende soorten vergeten groenten te vinden.
Om een goed biologisch evenwicht te creëren hebben we een groot aantal diverse
planten van verschillende families bij elkaar staan. “Dit noemen we in de perma-
cultuur gildes. Hierdoor worden er diverse soorten schimmels en bacteriën in de
bodem aangetrokken voor een rijk bodemleven. Dat zorgt voor een gezonde basis
voor sterke en gezonde planten die de seizoenen goed doorkomen.”
Permacultuur wordt op diverse plaatsen toegepast in een streven naar meer biodi-
versiteit en bevordering van een natuurlijk evenwicht. Ook in Haarlem, waar
Kerver zaterdag de producten uit Drenthe verkoopt, is sinds 2014 een groep perma-
culturisten actief. Op initiatief van Tosca Peschier is een ‘eetbare’ tuin aangelegd
aan de Haarlemse Korte Verspronckweg.
“Wij willen culinaire hoogstandjes maken met
onze producten”, aldus Marcel Kerver.
21-22-23_perma.indd 23 20-07-21 09:46