Pagina 29 van: Marktvisie 8 – 2021

MARKTVISIE 29
restricties was gebonden. Zodoende is er
ook nog wel een voorzichtige vraag naar
foodtrucks. “Voor wat betreft de foodtrucks
zien we dat er wel een hoog zoekvolume
op onze website is. Van alle categorieën die
wij bieden, is er het meeste belangstelling
voor de foodtrucks. De boekingen daarvan
stijgen iets, maar we zitten nog niet op het
niveau dat er dagelijks foodtrucks via ons
worden geboekt.”
Foodtruckondernemers uit heel Nederland
kunnen zich vrijblijvend aanmelden op
het platform. “We werken op basis van ‘no
cure no pay’, dus inschrijven voor ons
platform is vrij laagdrempelig. De onder-
nemers kunnen aangeven in welke regio
ze gevonden willen worden. Het maakt
daarbij niet uit waar ze vandaan komen.”
Hoe de rest van dit jaar gaat verlopen is
voor Eliens lastig te voorspellen. “Dat
hangt echt af van wat voor maatregelen er
eventueel nog gaan volgen. De overheids-
maatregelen die voor de evenementensec-
tor gelden, gaan hand in hand met de
gevolgen voor de boekingen van food-
trucks. We merken wel dat er vraag en be-
hoefte is, maar dat men in afwachting van
dat wat eventueel nog gaat komen nog
enigszins terughoudend is”, besluit Eliens.
Topdrukte
Optimistische geluiden klinken er bij
Alexander Been uit Haarlem. Samen met
zijn partner Mandy-Ann Been runt hij het
bedrijf T1 vintage foodtruck. “Wij hebben
het smoordruk. Ik heb 25 dagen achter
elkaar gewerkt, toevallig is dit weer mijn
eerste vrije dag”, zegt Been.
De onderneming legt zich al achttien jaar toe
op besloten feesten in heel Nederland. “Eind
juni leek de zon weer volop te gaan schijnen
en stroomden de boekingen binnen. We heb-
ben helaas ook alweer een paar annulerin-
gen omdat organisatoren vanwege het
oplopend aantal besmettingen het niet aan-
durven om hun feest door te laten gaan.”
Van de aangescherpte maatregelen die
begin juli door Mark Rutte en Hugo de
Jonge werden afgekondigd, heeft het be-
drijf van Been dus relatief weinig pijn
omdat deze regels vooral festivals treffen
en niet de besloten feesten. De Haarlem-
mer onderneming heeft meerdere trucks
in verhuur zoals een mintgroene VW T1
truck uit 1971, afkomstig uit Brazilië. Sinds
2018 doet het voertuig dienst als Food-
truck en is het voertuig in heel Nederland
al op menig evenement te bewonderen ge-
weest. Noemenswaardig is ook nog de
blauwe Pick-up truck, eveneens met
bouwjaar 1971 en afkomstig uit Brazilië.
Dit voertuig is omgebouwd tot BBQ truck
en is rondom voorzien van uitgifte.
In vergelijking met de zomer van 2020
merkt Been dat het dit jaar qua boekingen
beter loopt. “Mensen raken gewend aan de
aanwezigheid van het virus en zijn daar-
door minder angstig om iets te boeken.”
In normale tijden gaan de trucks jaarrond
drie tot vier keer per week de weg op. “We
staan normaal gesproken ook veel op in-
door evenementen, dus in de koude
maanden hebben wij ook gewoon werk.
De truck is maar 1,80 meter hoog dus als
een gebouw dubbele deuren heeft, komen
wij wel binnen.”
Verwachting
Been heeft hoge verwachtingen voor de
rest van het jaar. Dit ondanks de dreiging
van meerdere strengere maatregelen die
eventueel nog op komst zijn. “De agenda is
voor de komende maanden al aardig vol-
geboekt, maar het is afwachten wat de
overheid nog meer gaat doen qua maat-
regelen. Wat mij betreft gaan de besmet-
tingscijfers heel snel weer naar beneden
zodat wij lekker met de truck op pad kun-
nen.” l
l
QUOTE XXXXXXXX XXXXXXXX
XXXXX XXXXXXXXXXXX XXXXXXX
E
Fotobijschrift
Het gaat waarschijnlijk nog wel even duren voordat we de foodtrucks weer bij grote evenementen gaan zien.
28-29_foodtrucks.indd 29 20-07-21 12:05