Pagina 28 van: Marktvisie 9 – 2020

NR 9 | septembeR 202028
Ondernemen
‘Betrouwbaarheidhebben
wehooginhetvaandel’
Dijkman Kaas is een begrip op diverse
weekmarkten in Noord-Holland. De kaasspecialist
staat al bijna 50 jaar op verschillende markten en
heeft een forse schare aan vaste klanten. Het leveren
van kwaliteit door het in eigen hand houden van het
rijpingsproces legt daarvoor een belangrijke basis.
Tekst: Bonnie Wiegel
Bij de Stompe Toren in het landelijk ge-legen Spaarnwoude staat de kaasboer-
derij van Dijkman Kaas. Arjan van
Opzeeland is een reus. Weliswaar niet zo
groot als Klaas van Kieten die in de tweede
helft van de twaalfde eeuw leefde en
waarvan de maten op de muur van de
Stompe Toren tegenover zijn boerderij
staan aangegeven. Nee, Van Opzeeland is
groot in kaas. In zijn koele pakhuis bij de
boerderij ligt continu 50.000 kilo kaas te
rijpen.
Dijkman Kaas is een familiebedrijf. Van
Opzeeland is een neef van Theo Dijkman.
Beide mannen namen het bedrijf over van
de vader van Theo. Inmiddels is de derde
generatie ook toegetreden tot het bedrijf.
Nichtje Marieke runt de kaaswinkel in
Santpoort, neef Sjaak (zoon van Theo) en
Arjan draaien de markten. Hij is bijzonder
enthousiast over het vak. “Wij verkopen
elke dag met trots en plezier onze am-
bachtelijk gerijpte ‘Spaarnwouder kaas’ uit
eigen pakhuis. Wij rijpen onze kazen zelf
uit in eigen pakhuis en zijn hierdoor zelf
verantwoordelijk voor onze hoge kwali-
teit”, vertelt Arjan van Opzeeland.
Markt
“Al meer dan 53 jaar rijpen en verkopen
wij kaas. Sinds 1972 staan wij op de markt.
Met hetzelfde concept is nu ook de derde
generatie aan de slag gegaan. Al die tijd
staat een ding hoog in het vaandel: be-
trouwbaarheid”, vertelt Van Opzeeland en-
thousiast tijdens een bezoek aan zijn
verkoopwagen op de vrijdagmarkt in het
centrum van Hoofddorp.
Van Opzeeland is vooral trots op zijn bij-
zonder overzichtelijke verkoopwagen met
eigentijdse uitstraling. “Ik heb liefst tien
jaar over de nieuwe wagen nagedacht. Ik
wilde deze zo efficiënt mogelijk ingericht
hebben.” Mede door de begeleiding en
bouw van BK Trailers is dat uitstekend
gerealiseerd, stelt de kaasspecialist. “De
wagen heeft de uitstraling van de nieuwe
generatie verkoopunits die de markten
een beter gezicht geven en de markt
absoluut mooier maken.”
Van Opzeeland heeft veel klanten in de
Haarlemmermeer. Ze staan in de rij voor zijn
uitgebreide collectie kazen. Liefst 90 procent
van zijn verkoop gaat naar vaste klanten.
Wekelijks staan ze op negen verschillende
weekmarkten in Heerhugowaard, Haarlem-
Zuid, Haarlem Beatrixplein, Haarlem Noord,
Noord Scharwoude, Hoofddorp, Warmenhui-
zen, Zaandam en Hoorn. Al deze markten
zijn goed. “Het publiek maakt de markten
leefbaar, gezellig en interessant.”
Proces
“Wij kopen onze kazen in als ze vier
weken oud zijn. Het is dan jonge kaas.
Hiervoor hebben wij diverse leveranciers.
Wij rijpen onze kazen dan uit totdat ze de
leeftijd hebben waarop ze verkocht kun-
nen worden”, legt Van Opzeeland uit. De
rijpingstijd verschilt per type kaas. Zo ligt
jonge kaas maar vier weken, jong belegen
zo’n acht weken en zacht belegen zestien
weken te rijpen. Een kaas mag pas belegen
heten als deze vijf maanden gerijpt heeft,
voor extra belegen duurt dat negen maan-
den. Oude kazen rijpen minimaal elf
maanden (zacht oud), snijdbare oude kaas
zo’n achttien maanden en heel oude kaas
ongeveer drie jaar.
Hij benadrukt dat kaas het beste rijpt bij
een temperatuur van 13 graden Celsius en
Arjan van Opzeeland trots op zelf ontworpen kaaswagen
28-29_dijkmankaas.indd 28 19-08-20 14:12