Pagina 24 van: Marktvisie 9 – 2021

NR 9 | SEPTEMBER 202124
REPORTAGE
Het is een fraai gezicht. Al fietsend door natuurgebied de Weerribben, passeer
je groepjes waterbuffels. Deze prachtbees-
ten horen thuis op de farm van Richard
(54) en Carina Zeestraten (47) uit het
Overijsselse Oldemarkt. Zij begonnen tien
jaar geleden vanuit een kraampje bij hun
boerderij met de verkoop van buffelvlees.
“Wij waren net terug van een avontuur in
Denemarken. Ik wilde een paard kopen,
Richard een waterbuffel”, blikt Carina
terug op dat ene bepalende moment. De
verkoper van de waterbuffel had een tip.
“Hij houdt de vrouwtjes voor de melk. De
jonge stieren gaan direct naar de slacht.
Koop die jonge stieren, mest ze en verkoop
het vlees, zei hij. Het vlees smaakte heer-
lijk zacht en mals en uit een test in
Wageningen bleek dat het cholesterol-
verlagend en proteïnerijk is.”
Gat in de markt
De twee waren er zelf al snel van over-
tuigd dat ze met buffelvlees een gat in de
markt hadden ontdekt. Carina: “De vraag
was alleen: hoe vindt de markt ons?” Ver-
schillende websites, apps en online plat-
forms geven een handig overzicht van
boeren die zelf hun producten verkopen.
Een voorbeeld hiervan is Het Kraampje
(zie kader).
De meeste initiatieven kosten helemaal
niks. “Dat sprak ons wel aan. We waren
nog klein en konden alle aandacht gebrui-
ken”, vertelt Carina. “Wij moesten een
naam opbouwen, stonden op markten en
verkochten het vlees vanuit onze garage,
met een kraampje aan de weg om op ons
product te wijzen. Ik ben heel eerlijk: wij
zijn tien jaar verder en pas nu begint het
echt te lopen. We hebben inmiddels 125
buffels rondlopen.”
Volautomatisch
Om meer zichtbaarheid te krijgen, en dan
vooral online, sloten ook Guus (53) en Vera
(50) Lardinois van Mergellandei zich onder
meer aan bij het initiatief van Het Kraam-
pje. “Maar dat is er slechts één. Er zijn er
zo veel, ik weet niet eens via welke organi-
saties we allemaal zichtbaar zijn”, bekent
Vera. Het echtpaar heeft een legpluimvee-
houderij met 17.000 vrije uitloopkippen en
akkerbouwbedrijf en biedt sinds 2014 eie-
ren te koop aan. Eerst via een kraampje
aan de weg. “Kopers lieten het geld achter
in een mandje.” Inmiddels hebben ze een
volautomatische ‘Boer-der-ei-automaat’
geplaatst waar klanten contactloos kun-
nen betalen.
De crisis in 2009 zette Vera aan het denken.
“Het verbaasde mij dat consumenten vrij
weinig over het ei wisten en wat er alle-
maal bij ons werk komt kijken. Dus ik
dacht: we gaan het ei promoten. Ik begon
het initiatief mmmEggies. Samen met an-
dere boerinnen stonden we met ons ver-
haal op markten en braderieën, bezochten
beurzen, trokken naar Den Haag en bena-
derden de media. Kom eens kijken naar
mens en dier achter het ei. Weet wat je eet.”
Dirk Schuijtemaker (30) en Agaath Siepel
(25) van Melktap Grosthuizen in Noord-
Holland onderschrijven het belang van
zo’n initiatief. Zij bemerken sinds enige
tijd een duidelijke verandering. “Mensen
zijn echt benieuwd naar waar hun voedsel
vandaan komt. Daar hebben ze vaak geen
benul van”, ondervindt het tweetal. “Je wilt
als boer ook een positiever beeld schetsen
van het leven op de boerderij. In elk geval
een ander beeld tonen dan wat mensen
meekrijgen vanuit de media. We hebben
nu meer een rol als voorlichter.”
Een leuk extraatje
Dirk, die samen met zijn vader de melk-
veehouderij runt, ziet ook een duidelijke
tweedeling in het type bezoeker van hun
‘kraam’. “Ouderen kopen hun melk bij ons
vooral uit nostalgie”, weet hij. “Zij vertel-
len graag hoe ze vroeger zelf melk bij de
boer haalden en dat het altijd zo lekker
smaakte. Daartegenover staat de jongere
generatie die ons via sociale media en
apps weet te vinden. Het is een leuk
‘Leuk zo’n kraampje.
De vraag was alleen:
hoe vindt de markt ons’
Vera Lardinois van Mergellandei: “Sommigen reizen dertig kilometer voor onze eieren.”
23-24-25_kraampjenl.indd 24 24-08-21 14:32