Pagina 14 van: Marktvisie 9 – 2022

NR 9 | SEPTEMBER 202214
PORTRET
en kaasboer te worden. Daarbij dacht ik
kaas op de manier van een standwerker te
kunnen verkopen, maar dat draaide uit op
een faliekante mislukking. Ik dacht bij
mezelf: kaasboer worden, dat doe ik wel
eventjes. Maar het verkopen van kaas gaat
op een totaal andere manier dan dat ik als
standwerker gewend was. Alles liep fout,
zozeer zelfs dat ik daardoor zwaar in de
schulden raakte. Zo kocht ik de verkeerde
kazen in en in Rotterdam had ik een
‘vijfdehands’ verkoopwagen opgehaald die
bij aankomst in Limburg al zowat half uit
elkaar lag.”
Kaasboer 2.0
Van het verkopen van kaas had Janno
aanvankelijk zogezegd geen kaas gegeten.
“Om toch verder te kunnen, ben ik gaan
nadenken: hoe wil de klant dan wél bena-
derd worden? Ondertussen had ik een
nieuwe verkoopwagen, in de uitstraling
daarvan heb ik veel tijd en energie gesto-
ken. Ik ben zelfs zo eigenwijs dat ik durf te
zeggen: ik ga voor de kaasboer 2.0. Hoe?
Door niet de uitstraling te hebben van een
traditionele kaasboer, maar door net een
beetje anders te zijn. Van de belettering op
de wagen tot het ontwerp van het inpak-
papier: over alles is nagedacht. Daardoor
creëer je bij het publiek een bepaald ge-
voel.”
Inmiddels weet Janno ook voldoende over
kaas om zijn klanten daarover goed te
kunnen adviseren. “Dat, in combinatie
met mijn standwerkerservaring, heeft er-
voor gezorgd dat het steeds beter is gaan
lopen. Want bij ons is het niet zo van: hup,
hier heb je de kaas en klaar is Kees. Nee,
net zoals vroeger als standwerker maken
we een praatje met de mensen en doen
we gezellig.”
Deur aan deur aanbellen
Dat hij nu een goedlopende zaak heeft,
dankt Janno naar eigen zeggen vooral aan
zijn doorzettingsvermogen. “Ik heb er echt
alles aan gedaan om dit te bereiken. Om
bekendheid als kaasboer te krijgen, heb ik
nooit afgewacht, maar ben ik altijd op de
klanten afgestapt. Een voorbeeld: de eer-
ste keer dat ik op een nieuwe standplaats
in het Limburgse Obbicht kwam, had ik
daar helemaal geen klanten. In de zij-
straten van het plein waar ik stond ben ik
toen gewoon deur aan deur bij iedereen
gaan aanbellen om mijzelf voor te stellen
als de nieuwe kaasboer in het dorp. En
wat denk je? Toen ik terugkwam van mijn
aanbelronde, stonden er al mensen bij de
kraam bij wie ik had aangebeld. Inmiddels
zijn we drie jaar verder en heb ik daar een
schare trouwe klanten opgebouwd.”
Versiertruc
Janno heeft naar eigen zeggen veel aan
zijn vader te danken. “Ik heb van hem
een heleboel geleerd.” De schok was dan
ook groot toen zijn vader december vorig
jaar plots overleed. “Daarna werden we
door klanten overstelpt met steunbetui-
gingen, dat heeft me echt geraakt”, zegt
Janno. “Je denkt van jezelf dat je ‘maar’
een kaasboer bent. Kennelijk denken
klanten daar toch anders over. Toen ik
deze zomer trouwde, werden wij door
klanten overladen met cadeaus.”
Janno veroverde het hart van zijn vrouw
overigens met een bijzondere versiertruc:
“Ik stond een keer met toverstiften op de
markt in Roermond. Zij kwam voorbij-
lopen en ik was op slag verliefd. Nu ben ik
niet snel op mijn mondje gevallen, maar
op dat moment stond ik met mijn mond
vol tanden. Ik vroeg of ze mijn telefoon-
nummer wilde. Toen heb ik dat met een
witte viltstift op een wit vel geschreven.
Om mijn telefoonnummer te kunnen
lezen, was ze genoodzaakt een setje tover-
stiften te kopen. Zo sloeg ik twee vliegen
in één klap: ik verkocht stiften én ik leerde
mijn toekomstige vrouw kennen.” l
‘Kaasboer worden,
dat doe ik wel
eventjes, dacht ik’
‘Eerste keer op
nieuwe markt
belde ik overal aan’
‘Ik heb er alles
aan gedaan om
dit te bereiken’
Samenwerking met collega-ondernemers
Met zijn kaas staat Janno Mahu op meerdere weekmarkten in Limburg. Daarbij
zoekt hij ook bewust de samenwerking met andere ondernemers. “Kijk, vroeger als
standwerker was je alleen maar met jezelf bezig. Maar nu begin ik steeds meer in
te zien dat je het samen moet doen, want je kunt het niet alleen”, zegt Janno. “Zo
hadden we op de zaterdagmarkt in Geleen eens een actie met een lunchroom.
Mensen die iets bij ons kochten, kregen een muntje waarmee ze bij die lunchroom
een drankje konden bestellen. Op die manier creëer je publieksverkeer van de ene
naar de andere ondernemer en versterk je elkaar. Een soortgelijke actie hadden we
ook met een stroopwafelverkoper op de markt. Ik geloof er sterk in dat het op de
lange termijn alleen door samen te werken lukt om de markt levend en levendig te
houden.”
Janno weet inmiddels voldoende over kaas om zijn klanten daarover goed te kunnen adviseren. “Dat, in
combinatie met mijn standwerkerservaring, heeft ervoor gezorgd dat het steeds beter is gaan lopen.”Janno heeft met zijn kaashandel inmiddels een
schare trouwe fans opgebouwd.
12-13-14_kaasboer.indd 14 23-08-2022 12:13