Pagina 11 van: Marktvisie April 4-2015

De uitreiking van het MSC-certificaat aan Jaap en Janita Struik vond plaats
in de stromende regen, maar dat mocht de
pret niet drukken. De verkoopwagen van
vishandel Struik stond die dag bij de mid-
dagstandplaats naast de kerk in het -Be-
tuwse dorp Heerewaarden. Ondanks het
slechte weer wisten nog heel wat klanten
de weg naar het kerkplein te vinden. Ze
waren getuige van de uitreiking van het
MSC-groepscertificaat door Sandra Spier,
medewerkster van Duracert, adviesbureau
voor (groeps)certificering. MSC was ver-te-
genwoordigd door Victor Simoncelli.
Jaap Struik, in hemelsblauw MSC -schort,
biedt zijn gasten met een grote glimlach
koffie aan. Wat heeft hem bewogen om
zich aan te sluiten bij het MSC-groeps-
certificaat? “Ik vind dat we met z’n allen
een beetje duurzamer moeten. En we
moeten ergens beginnen. Dan kun je
wachten tot de grote massa zich laat certi-
ficeren en daar achteraan lopen, maar ik
loop liever vooraan. Ik hou wel van een
uitdaging.”
Promotie
Wat Jaap Struik vooral wil, is zijn klanten
bewuster maken over hetgeen ze eten.
“Daarom verkocht ik al MSC-kibbeling,
-haring en schol en vertelde daar ook over
aan mijn klanten. Maar omdat ik het logo
nog niet had, kon ik er verder nog geen
-bekendheid aan geven. Dat gaan we nu
wel doen.”
Hij voegt meteen de daad bij het woord
door bij verschillende vissoorten de
blauwe MSC-kaartjes bij de prijskaartjes te
zetten. “Nu kan het! We gaan het ook met-
een -promoten. Ik heb een folder laten
drukken, advertenties in de plaatselijke
kranten gezet en we hebben vier weken
lang acties met alle MSC-producten die
we kunnen krijgen.”
Zijn groothandel, Koelewijn uit Spaken-
burg, probeert hij te stimuleren om zoveel
mogelijk MSC-producten in te kopen.
MSC hoopt dat daardoor een sneeuwbal-
effect ontstaat, vertelt Victor Simoncelli,
commercieel manager van MSC. “Als -on-
dernemers er naar vragen, motiveert dat
groothandels om meer MSC-vis in te
kopen. En bij meer vraag, komt er op den
duur steeds meer aanbod van MSC-vis.”
Paling
Jaap Struik is sinds drie jaar zelfstandig
ondernemer. Daarvoor werkte hij bij zijn
vader Daan in het bedrijf. Daan Struik was
van oorsprong palingvisser, net als de vier
generaties voor hem. Door de achteruit-
gang van de palingstand is hij zeven jaar
geleden van beroep veranderd, vertelt Jaap
Struik. “Ik zag geen toekomst in de paling-
visserij en wilde het bedrijf niet overne-
men. Dat gaf voor mijn vader de doorslag.
Nu heeft hij een ambulante handel en hij
had ook korte tijd een Visgilde-winkel.
Daar heb ik ook nog even in gewerkt. Maar
ik hou niet van vier muren om me heen.
Ik ben echt een marktman. Mijn broer zit
ook in de vishandel, die heeft wel een
winkel.”
De paling blijft belangrijk bij de familie
Struik. “Paling zit me in het bloed, dus
daar blijf ik veel mee doen. We verkopen
allemaal paling. Van DUPAN, het duur-
zame palingfonds. We roken ook zelf. Een
keer per vier weken neem ik de rookkast
mee en rook ik bij de wagen. Dan kunnen
onze klanten verse, warmgerookte paling
kopen.”
Markten
Echtgenote Janita is ook een echte markt-
vrouw: haar ouders hebben een groente-
en fruitkraam, waarin ze van jongs af aan
mee hielp. Ze leerde het visvak in hun
eigen -bedrijf. Van dinsdag tot en met za-
terdag staan Jaap en Janita Struik op de
markt of op standplaatsen, in onder meer
Beusichem, Kerk-Avezaath, Haastrecht en
Moordrecht. Op sommige dagen, zoals op
woensdag, zelfs drie per dag: dan staan ze
in Maren-Kessel, Alem en Heerewaarden.
Struik: “Het zou op zich wel wat minder
kunnen, want het loopt heel goed, maar
ik wil ervoor zorgen dat mijn klanten altijd
verse vis hebben. En dat gaat het beste
als je elke dag ergens staat. Dan houd je
een hoge omloopsnelheid en heb je altijd
verse vis.” l
MARKTVISIE 11
Groepscertificaat van Duracert
Door MSC-certificering kan een
-bedrijf laten zien dat de verkochte
vis afkomstig is uit duurzame visserij.
Om het MSC-label te mogen gebrui-
ken is een traceerbaarheidscertificaat
(Chain of Custody) nodig. Duracert uit
Deventer, voorheen De & D consult,
verzorgt voor MSC het certificerings-
traject. Sinds kort is het voor vis-
handelaren mogelijk zich aan te
sluiten bij een groepscertificaat.
Daardoor worden de kosten lager en
wordt ook de administratie groten-
deels uit handen genomen.
www.duracert.com/msc
Jaap Struik: “Ik hou wel van een uitdaging.”
De blauwe MSC-kaartjes werden direct bij de vis gezet.
10-11_msckeurvismagazine.indd 11 25-03-15 14:08