Pagina 54 van: Marktvisie April 4-2017

NR 4 | APRIL 201754
Over de grens
Tot zo’n veertig jaar geleden stelde de Egyptische plaats Hurghada aan de
Rode Zee weinig voor. Van origine is het
plaatsje een traditionele vissersplaats (zie
kader). De haven is een ideale uitvalsbasis
richting de Rode Zee, die rijk is aan een
keur aan vissen, schaal- en schelpdieren.
Al sinds begin 1900 varen kleine bootjes
dagelijks uit om er in de loop van de dag
terug te keren met de buit van die dag. Ko-
pers melden zich op de markt voor die
verse vis.
Resorts
Sinds een aantal decennia is een deel van
die vangst bedoeld voor de vele resorts die
Historie Hurghada
Hurghada is van oorsprong een kleine vissersplaats aan de Rode Zee in Egypte. De
eerste inwoners dateren van 1905. Zij leefden van de vis, die ze deels verkochten
aan andere Egyptenaren. Enkele jaren later werd er in de omgeving door Britse olie-
magnaten olie gevonden. De exploitatie daarvan begon in 1921. Na de nationalisatie
werd het gebied aangewezen als militair terrein. Ter hoogte van Hurghada bevinden
zich diverse eilanden in de Rode Zee, die tegelijkertijd dienst deden als bescher-
ming van het achterland en als militaire uitvalsbasis. Sinds de jaren 80, na het
vertrek van de militaire basis, heeft Hurghada zich ontwikkeld als toeristisch cen-
trum. De kustlijn kent prachtige witte stranden. De Rode Zee is rijk aan koralen en
bijzondere tropische vissen, waardoor het gebied geliefd is bij duikers en zonaan-
bidders.
Inmiddels wonen er in het hoogseizoen zo’n 350.000 inwoners, waarvan ongeveer
de helft seizoensforenzen zijn. Jaarlijks trekt de stad ongeveer een miljoen toeris-
ten. “Dit aantal is na de onrusten van 2011 aanzienlijk teruggelopen”, aldus stads-
gids Aladin. Van de 230 resorts die de stad telt staat daarom ook een groot deel leeg.
De vismarkt is overdekt om de handelswaar te be-
schermen tegen de altijd aanwezige zon.
De groente- en fruitmarkt is
gevestigd in Dahar, de oud
ste stadswijk.
Dagelijks veel werk: het zorgvuldig stapelen van groente en fruit.
zich over een lengte van zo’n 35 kilometer
hebben gevestigd langs de kustlijn bij
Hurghada. De meeste resorts hanteren een
all inclusive concept; ook vers bereide vis
staat er veelvuldig op het menu. Vis die zij
betrekken via de plaatselijke vismarkt, die
zich ondanks alle ontwikkelingen in de
badplaats nog altijd op dezelfde plaats in
de stad bevindt. Aan de kade waar ook de
vissersschepen afmeren. De vis wordt zo
van de kotter in de kramen gedragen.
Haven
De havengrond waarop de markt wordt
gehouden, is eigendom van de gemeente.
Kraamhouders betalen huur voor hun stal.
De vissers betalen voor het recht om in de
Rode Zee te mogen vissen. Daarop wordt
streng toegezien door de lokale overheid.
“De kade met vissersboten is uitsluitend
toegankelijk voor vissers met de juiste pa-
pieren. Die verzekeren ook dat alleen
wordt gevist in de aangewezen visgebie-
den en op de vissen die mogen worden ge-
vangen”, legt stadsgids Aladin uit.
De vismarkt is een compact netwerk van
kramen. Tussen de kramen zijn nauwe
looppaden die prima zicht bieden op de
handelswaar, maar ook de werkzaamhe-
den als het schoonmaken van de vis. Een
enkele kraam biedt ter plekke ook vers ge-
bakken vis aan. Op het moment van ons
bezoek zijn het vooral toeristen die langs
de kramen schuifelen. Niet iedereen kan
het ambacht even goed waarderen, zo
blijkt uit de reacties. “Mam, kunnen we
verder. Het stinkt”, klinkt het achter me in
het Nederlands.
De vismarkt van Hurghada bevindt zich
naast de nieuwe moskee in wat de lokale
bevolking noemt ‘de nieuwe stad’. Het is
de grootste moskee van de stad die vier
jaar geleden in gebruik is genomen. Het
gebedshuis is gemaakt met geld van de
bevolking. “Dat verklaart ook waarom het
gebouw niet af is”, vertelt Aladin. “Elke
keer als er weer een hoeveelheid geld is,
wordt gestart met een volgend deel.” Kij-
kend naar het straatbeeld, lijkt dit een al-
gemene werkwijze in Hurghada. “Daar is
53-54-55_fotoverslagegypte.indd 54 22-03-17 15:16