Pagina 57 van: Marktvisie April 4-2017

Wij zaten met de gemeente om tafel, want wij hebben ook een aandeel
in het aantrekkelijker maken van de stad”,
begint Thuan Nguyen zijn verhaal over de
achtergronden van de aanschaf van twee
nieuwe verkoopwagens. “Door een presen-
tatie te geven, hebben we laten zien dat
wij meer doen dan alleen maar loempia’s
bakken en verkopen. De gemeente was
het een beetje zat om overal in de stad de-
zelfde donkere wagentjes te zien waar
niks anders gebeurt dan loempiaatjes bak-
ken. Na ons gesprek heeft men besloten
ons een kans te geven. Naast loempia’s
verkopen wij bijvoorbeeld Vietnamese ba-
guettes, die we ter plekke beleggen met
verse producten. Net als vers gerolde rijst-
rolletjes.”
Eigen productie
Gesprekspartner Nguyen is de zoon van de
eigenaar en verantwoordelijk voor de pro-
ductie van de Vietnamese producten. Die
vindt plaats in Berkel en Rodenrijs. Niet
alleen voor de twee eigen verkoopwagens,
maar ook voor derden. “Daarvoor maken
we Vietnamese loempia’s, maar ook kip-
spiesjes en Oosterse sauzen. Bijvoorbeeld
voor de 36 snackbars van Verhagen in Rot-
terdam. En voor Oriental, de groothandel
voor Oosterse voedingsmiddelen, die in
elke grote stad te vinden is. Daarvoor pro-
duceren wij alles in retailverpakkingen. De
grondstoffen die in de verkoopwagens
worden samengevoegd, worden in die cen-
trale productie vers bereid, gesneden en
gewassen. Wij maken daarnaast onze
eigen broden en andere deegproducten.
Het afbakken gebeurt in de verkoopwa-
gens die daarvoor een bakoven aan boord
hebben”, vertelt Nguyen.
Beleving
De nieuwe wagens boden Dong Tay ook de
gelegenheid om een groter assortiment
aan te gaan bieden. Nguyen: “We bieden
nu meer lunchproducten aan en beleggen
alles ter plekke. Ik kan mij wel voorstellen
wat Nederlanders denken bij een traditio-
nele loempiaverkoper, maar wij verkopen
veel meer dan alleen maar snacks. Wij
vouwen en beleggen de producten ter
plekke. Net als bij La Place wilden wij
meer beleving creëren en dat met alleen
maar verse producten. We hebben een
heel nieuw concept ontwikkeld voor de
straatverkoop.” En dat vertaalt zich ook in
de uitvoering van de nieuwe verkooppun-
ten. In het interieur is een hoofdrol wegge-
legd voor een houtmotief om het
ambachtelijke en de authenticiteit van het
product te benadrukken.
Storytelling
Centraal in de wagen hangt het portret
van een Aziatische vrouw. Die foto is be-
wust zwart-wit om het historische van het
concept aan te geven, want het bedrijf ver-
koopt al dertig jaar loempia’s. “Dat is mijn
moeder”, verklapt Nguyen. “Haar voor-
naam is Hong, vandaar de naam van ons
concept Mama Hong. Met haar wilden wij
het verhaal vertellen van een voormalige
bootvluchtelinge, en de echtgenote en
moeder die zij nu is. Storytelling is heel
belangrijk om het concept neer te zetten.”
Mama Hong (60) en haar man (Hieu, 62) –
de ouders van Thuan (38) – werken overi-
gens nog steeds mee in het bedrijf.
In de drie lijsten naast het portret is
ruimte voor de prijslijst en productfoto-
grafie. De wagen beschikt aan de rechter-
MARKTVISIE 57
Bling Bling
E
“
Thuan Nguyen van het bedrijf Dong Tay voor een van de twee nieuwe verkoopwagens volgens het con-
cept Mama Hong met Vietnamese streetfood producten.
56-57-58-59_blingbling.indd 57 22-03-17 13:51