Pagina 11 van: Marktvisie April 4 – 2018

als sector moeten aanpassen om als aan-
koopkanaal relevant te blijven voor de
consument van vandaag en morgen. Door
in te spelen op de groeiende aandacht
voor food, proeven, beleven en verblijven,
kan de warenmarkt een centrale spil zijn
in de lokale ontmoetingsfunctie van stads-
en dorpscentra. Hierdoor onderscheidt de
warenmarkt zich van het grootwinkelbe-
drijf en de webshop.
Lokaal aan de slag
Blijft de vraag hoe je dat gaat aanpakken.
“Ten eerste door lokaal aan de slag te
gaan”, vertelde Droogh. “Maak een analyse
van de lokale potentie. Kijk naar het ver-
zorgingsgebied. Wat is de omvang? Welk
publiek loopt daar rond of komt daar juist
niet? Evalueer je huidige aanbod: Hoe zit
het met de presentatie van de markt, de
locatie, de looproute? Zijn de markttijden
passend voor de bezoeker? De supermarkt
is vaak tot 21.00 uur open en je hebt in
veel plaatsen koopzondagen. Kortom, wat
is als markt je doel en ambitie?”
Ten tweede moet je nadenken over welke
regelgeving en welk organisatiemodel
daarbij horen. “Wat zijn de regels omtrent
verkoopwagens en kramen en wil je
daarop sturen? Is er flexibiliteit qua selec-
tie?” CVAH-voorzitter Henk Achterhuis
sprak eerder tijdens het congres al over de
‘dreiging’ van schaarse vergunningen voor
onbepaalde tijd die door gemeenten wor-
den verleend. Hoe gaat de sector daarmee
om? “Is er wel schaarste, want als je nu op
de markt wilt staan, is er altijd plek. Als
bestuur zitten wij daar bovenop”, aldus
Achterhuis. Droogh adviseert te kijken
naar het organisatiemodel. “In samen-
spraak met de gemeente of als private
markt.”
Kansen
Vanuit de kernkwaliteiten vakmanschap
en lokale ontmoeting hebben markten de
kans om meer in te spelen op verande-
rende behoeften bij nieuwe generaties
consumenten. Consumenten hebben in
toenemende mate aandacht voor her-
komst en duurzaamheid van voedsel, en
voor hun eigen gezondheid en eetpatroon.
Zowel door verbreding als door specialisa-
tie in het thema food wordt de markt aan-
trekkelijker. Denk aan ‘vergeten
groenkraam’ of ‘tapenade bij de kaas- en
notenman’. De doorontwikkeling van de
algemene weekmarkt naar een ambachte-
lijke versmarkt biedt voor veel (kleinere)
markten perspectief. In het verlengde
daarvan liggen meer mogelijkheden voor
consumptie ter plaatse. De warenmarkt
als een ‘place to eat and meet’. Bijvoor-
beeld door het fysiek toevoegen van een
terras.
Beleven is misschien wel het sleutelwoord
in het rapport. Een marktbezoek kan als
uitje op zich worden gezien. Publiek wil
sfeer proeven en de markt daadwerkelijk
‘beleven’. Hiervoor kan worden ingezet op
thema’s met aanvullende activiteiten,
zoals modeshows, workshops, kookclinics
of standwerkers. Deze activiteiten passen
bij de sfeer en de ontmoetingsfunctie van
de warenmarkt en vergroten de belevings-
waarde. De warenmarkt (en standplaat-
sen) verdienen het om bestuurlijk en
organisatorisch hoger op de agenda te
komen als belangrijke ‘attractie’ en ‘weke-
lijks evenement’ in het centrum.
Inspiratiemarkten
Verspreid over het land zijn zeven mark-
ten bezocht door onderzoekers van DTNP.
Deze warenmarkten, van klein tot groot,
staan te boek als goed functionerend,
doordat ze in staat zijn gebleken te ver-
nieuwen en zo in te spelen op de behoef-
ten bij bezoekers. Die markten zijn
Groningen, Haarlem, Nieuwegein, Winters-
wijk, Rozenburg, Valkenswaard en Maas-
tricht. Helaas is er geen standaardrecept
voor een succesvolle warenmarkt. Het
succes hangt af van de mate waarin de
markt weet in te spelen op de behoefte bij
bestaande en nieuwe bezoekersgroepen
die lokaal/regionaal aanwezig zijn. l
Het rapport ‘Proeven & Ontmoeten – De kracht van
de ambulante handel’ is te downloaden via: https://
www.cvah.nl/proevenenontmoeten/
MARKTVISIE 11
De foodondernemers op warenmarkten doen het goed, terwijl de handel van non-foodaanbieders onder druk staat.
10-11_onderzoekambulantehandel.indd 11 20-03-18 09:48