Pagina 53 van: Marktvisie April 4 – 2018

de standwerkers uit hun winterslaap; het
is de traditionele aftrap van het seizoen”,
aldus Linda. “ ‘s Winters, als het hagelt,
sneeuwt of stormt, kunnen wij niet wer-
ken, want dan waaien onze parasolletjes
weg. Maar vanaf nu gaan wij weer alle
jaarmarkten af.”
Smaakmakers
Een eindje verderop verdringen de bezoe-
kers zich om de kraam van Gijs van Koert.
Met zijn bezielend betoog over anti-skim
beschermhoesjes houdt hij de toeschou-
wers moeiteloos in zijn ban. “Veel mensen
komen speciaal naar de Sint Joep om naar
de verhalen van de standwerkers te luiste-
ren”, weet Gijs. “Wij zijn de cabaretiers van
de markt. Van ons krijgen de mensen ten-
minste nog een glimlach cadeau. Kom
daar tegenwoordig in een onpersoonlijk
winkelcentrum bijvoorbeeld nog maar
eens om!”
Henk Bischop uit Drenthe is al sinds 1989
standwerker. Vandaag brengt hij ‘superpan-
nen voor een redelijke prijs’ aan de man.
Ook hij begrijpt dat veel bezoekers juist
vanwege de sfeer en de beleving extra een
dagje vrij nemen voor de Sint Joep. “De
mensen willen hier vooral worden ver-
maakt en een beetje lachen. Wat dat betreft
zijn wij standwerkers de echte smaakma-
kers van de markt. Ik vind dat ik daarmee
het mooiste beroep van de wereld heb.”
Feestdag
Behalve voor standwerkers is de Sint Joep
ook voor de zogeheten stille kramers uit
heel het land ‘the place to be’. Zo is Dries
van den Berg uit Harderwijk met zijn ge-
rookte palingen al voor de veertigste keer
van de partij in het diepe zuiden. “Van-
nacht hebben wij nog paling gerookt in
onze eigen rokerij en om vier uur vanoch-
tend zijn wij vertrokken”, zegt zoon Peter.
“In de loop der jaren hebben wij hier in
Sittard een trouwe, vaste klantenkring op-
gebouwd. Mensen zijn ieder jaar weer blij
je te zien. Het is sowieso een heel bijzon-
dere jaarmarkt, in die zin dat het een
echte feestdag is. Want waar anders zie je
op een gewone maandagochtend zoveel
mensen op de been?”
Goede organisatie
Onder de vele marktkooplui bevinden zich
ook vakgenoten voor wie het vandaag de
eerste kennismaking met de Sint Joep is.
Onder hen standwerker Henk Veldhuis uit
het Groningse Stadskanaal. Vannacht om
drie uur is hij al in de auto gestapt om in
Sittard autopoetsmiddelen te gaan verko-
pen. Maar spijt van de verre reis heeft hij
niet. “Het is koud, maar gelukkig wel
droog.” Melanie Overweg uit het Overijs-
selse Hengelo vertrok eveneens voor dag
en dauw om op de beroemde Limburgse
jaarmarkt haar primeur te beleven met
haar eigengemaakte Twentse boerenmet-
worst. Wat haar meteen opviel, is hoe goed
alles georganiseerd is. “Toen wij hier van-
ochtend om half zes aankwamen, werden
wij meteen heel duidelijk naar onze
standplaats verwezen. Dat heb ik wel eens
anders meegemaakt.”
Koning
Als rond elf uur de zonnestralen steeds
krachtiger worden, vult de Sittardse
binnenstad zich in een mum van tijd met
tienduizenden belangstellenden. Rond
het middaguur, als veel klanten gezonde
trek krijgen, vormt zich voor de viskraam
van Volendammer Vishandel Jan Drum
& Zonen een lange rij. Voor medewerker
Robin Miedema een jaarlijks terugkerend
vertrouwd beeld. “Mijn opa stond al
vóór de oorlog op de Sint Joep, kun je
nagaan! Destijds reisde hij met de trein
naar Sittard en nam manden vol paling
mee.”
MARKTVISIE 53
E
Net als twee jaar geleden werd Marc Demaere uit Antwerpen gekroond tot Koning van de Sint Joep.
52-53-54-55_aftrapstjoep.indd 53 20-03-18 16:16