Pagina 40 van: Marktvisie April – 4 2019

NR 4 | ApRIl 201940
RepoRtage
streek bekend om staat. “Ik kan hier wel
met appels gaan staan, maar dat hebben
mijn collega’s ook en dan is het maar de
vraag bij wie men het koopt. De producten
die ik verkoop zijn uniek. Bovendien zijn
het allemaal producten met een verhaal
én levert dit assortiment een betere marge
op”, vertelt de markthandelaar.
Horeca
Janssen ontdekte de markt zo’n 13 jaar ge-
leden. “Ik kom uit de horeca”, vertelt hij.
En hoewel hij ook in dat vak veel contact
had met mensen, trok het werken op de
markt. Hij gooide het roer om en speciali-
seerde zich als groente- en fruitkoopman
met speciale producten: paddenstoelen,
asperges en zacht fruit. Voor elk product
heeft hij zijn vaste leveranciers, daarnaast
koopt hij in op de veiling. Zoals hij aan
zijn kraam houdt van het aan de man
brengen van zijn waar, zo geniet hij ook
van het spel van de inkoop. “De eerste zijn
met asperges op de markt, dat soort din-
gen vind ik leuk.”
Ook deze vrijdag liggen er asperges in
soorten en maten, variërend van baby- tot
duimdikke asperges. Ze vinden gretig af-
trek bij de passerende marktbezoekers.
Alles gaat per pond als standaard eenheid,
maar niemand verlaat met slechts een
pondje van iets de kraam. Overal gaat een
onsje meer bij. “Vandaag voor dezelfde
prijs”, verzekert Janssen met een gulle
lach. Hij heeft er zijn reden voor. Maandag
vertrekt het vliegtuig naar de voorjaars-
zon. Tien dagen vakantie betekent bijna
twee weken geen markten draaien in
Eindhoven. Voor de marktkoopman dus
alle reden om aan het eind van de dag met
zo weinig mogelijk van de meegebrachte
handelswaar huiswaarts te keren. “Dat is
ook de reden waarom ik nu al een veel
kleiner assortiment heb, dan ik hier nor-
maal uitstal.”
Verbinding
Het weer, daardoor laat Janssen zich zeker
niet uit het veld slaan. “Weer of geen weer,
ik ben er. De markt maak je samen en dan
moet je er ook zijn ongeacht de omstan-
digheden. Anders raak je de verbinding
met je publiek snel kwijt”, vindt Janssen.
Zelf heeft hij er vorig jaar voor gekozen
zich voor de dinsdagmarkt af te melden
als kraamhouder. “Mijn vrouw en ik zijn
een nieuw avontuur begonnen. We zijn
weer terug in de horeca met een party- en
sportcentrum in Horst. Een geweldige uit-
daging, maar niet te combineren met het
aantal markten dat ik in het verleden
draaide.” Helemaal opgeven van het
marktbestaan is voor Janssen niet een
optie. “Ik vind dit werk zo leuk, dit wil ik
echt niet kwijt.”
Service
Ondertussen komt vaste klant Yvonne aan
de kraam. Janssen begroet haar met een
snedige opmerking, om snel richting de
omstanders te verklaren: “We kennen el-
kaar al 13 jaar, dan kun je zoiets tegen el-
kaar zeggen.” De bezoekster lacht er dan
ook hartelijk om en doet haar bestelling.
In de kraam verzamelt zich een indruk-
wekkend assortiment paddenstoelen, as-
perges, trostomaten en rood fruit voor
Yvonne. “Ik kom graag naar deze markt”,
vertelt de Eindhovense. “De zaterdagmarkt
heeft misschien een groter aanbod, maar
hier kun je tenminste nog rustig bij de
kramen komen en je boodschappentassen
naar de auto brengen die altijd op loopaf-
stand kan worden geparkeerd. In het cen-
trum is er zeker op zaterdag geen
De bloemenkraam van de familie Magendans is een begrip op enkele tientallen markten, ook over de
grens in België.
“De producten die ik verkoop zijn uniek. Het zijn allemaal producten met een verhaal”, aldus markt
handelaar Maurice Janssen.
39-40-41_verafendichtbijeindhoven.indd 40 20-03-19 16:00