Pagina 59 van: Marktvisie Augustus 8-2015

Dirk de Vreugd heeft 25 jaar lang geva-ren. Hij viste op verschillende sche-
pen en kotters op onder meer makreel,
haring en platvis. “Toen dat minder werd,
ben ik aan de wal gegaan. Ik heb onder
meer gewerkt bij Ouwehand. Voor hen zat
ik zeven weken per jaar in Noorwegen
voor de controle over de haringverwer-
king. Daarna was ik magazijnmedewerker
bij een bouwbedrijf. Toen dat failliet ging
door de crisis zat ik zonder werk.”
De Vreugds zoon werkte als groepsleider
bij ’s Heeren Loo, een instelling voor jonge-
ren met een beperking. Hij gaf zijn vader
de tip dat er een vacature was voor een
schoonmaker. “Zo ben ik daar begonnen.
Al gauw vroegen ze me in te vallen op
groepen. Er is vaak één-op-één begeleiding
nodig. Ik had hart voor die jongeren, dus
dat werd steeds meer. Uiteindelijk ben ik
een interne opleiding gaan volgen. Vijf jaar
geleden kreeg ik er een vaste baan van 32
uur als begeleider.”
Secuur
Rond die tijd kwam er een collega naar
hem toe, die vertelde dat ze met een
marktje wilden beginnen op het terrein,
als werkproject voor de bewoners. “Jij zat
toch in de vis, wil jij daar geen vis gaan
bakken?”, vroeg hij. “En zo is het begon-
nen. Met één bakpan op dat marktje.”
Het liep vanaf het begin heel goed, vertelt
De Vreugd. “De personeelsleden kwamen
vis bij ons kopen en ook de omwonenden
wisten ons te vinden. En de bewoners von-
den het leuk om te doen, ze kwamen
onder de mensen.”
Het plan ontstond om het werkproject uit
te breiden met levering aan verzorgings-
huizen van de plaatselijke Marente groep.
De Vreugd: “Toen moest er een viskar
komen. Ik bestelde de vis altijd via mijn
nicht, Mieke Hartevelt. Haar man Kees
heeft een verkoopwagen op de boulevard
hier in Katwijk. Ze bestellen toch voor
zichzelf en doen onze bestelling erbij. Ik
ga elke werkdag, dinsdag tot en met vrij-
dag, ’s ochtends met de jongeren in een
karretje van het werkproject bij hen de vis
ophalen. Dat vinden ze heel leuk en dat
kunnen ze als ze het eenmaal weten ook
heel goed. Ze checken heel secuur de lijs-
ten en zetten alles precies goed in de
wagen.”
Door het dagelijks contact met de bewo-
ners van ’s Heeren Loo raakten Kees en
Mieke Hartevelt ook betrokken bij de
instelling. “Zij hebben ook hart voor de
jongeren en daarom hebben zij de investe-
ring voor de bakwagen voorgeschoten. Die
wordt door de instelling aan hen afbe-
taald, uit de opbrengst van het werkpro-
ject.”
Overzichtelijk
De nieuwe bakwagen is twee bij drie
meter en voorzien van twee bakpannen,
koeling en beveiliging. Het assortiment is
beperkt, om het voor de pupillen overzich-
telijk te houden, aldus De Vreugd. “Kibbe-
ling, lekkerbekken, zure haring en
zalmslaatjes, dat is het. Die slaatjes
maken we ook zelf, in de keuken van het
restaurant. De sauzen worden daar ook al-
vast in cupjes gedaan, dat is tijdens het
werk voor de jongens en meiden makkelij-
ker dan sauzen portioneren. Verse vis kun-
nen we op bestelling meenemen voor de
klanten.”
De Vreugd blijft constant in de kar. “Ik kan
ze niet alleen laten. Je staat wel met vet
van 180 graden. Daarom verkopen we ook
geen haring, dat geeft te veel risico’s.”
De pupillen mogen zelf kiezen of ze mee
willen doen in het werkproject, vertelt
MARKTVISIE 59
E
Dirk de Vreugd met zijn donderdagteam.
‘Ze zien meer dan alleen de instelling.’
58-59-60-61_socialevisrep.indd 59 15-07-15 13:53