Pagina 12 van: Marktvisie Augustus 8-2017

Foodtrucks op een rij
NR 8 | AUGUSTUS 201712
Ondernemer: Romy de Lizer
De truck: ’t Omelet Loket
Het eten: Omeletten, salades en meer
Na slechts vier maanden voorbereiding is Romy de Lizer in januari van dit jaar
begonnen met ’t Omelet Loket. Zonder enige horeca-ervaring serveert zij vanuit
een compleet gerestaureerde Constructam Carol caravan uit 1972 overheerlijke
omeletrollen. “Ik had zelf nog nooit met een caravan gereden”, zegt ze lachend.
“Al sinds mijn vijftiende ben ik actief in de zorg en was uiteindelijk leidingge-
vende op een afdeling met dementerenden. Totdat de regering besloot leiding-
gevenden te vervangen door verpleegkundigen, en dat ben ik niet. Ik koos
daarna voor maatschappelijke dienstverlening en werkte in de dak- en thuislo-
zenopvang. Daar heb ik zoveel gezien, dat ik na de zoveelste nacht dacht: ‘dit
trek ik niet meer’.”
Met een klein bedrag op haar spaarrekening vroeg De Lizer zich af wat zij zou
gaan doen en wat haar blij maakte. “Koken heb ik altijd leuk gevonden en het
zorgen voor mensen zit in mijn bloed, dus toen ik met mijn partner Simone een
foodfestival bezocht, dacht ik: ‘Waarom zou ik dit niet kunnen?’”
Er bleek echter weinig informatie te vinden. “Zelfs de Kamer van Koophandel
heeft moeite om foodtrucks in te delen. Bij het inschrijven voor festivals moet
je echt selectief zijn. Sommige vragen zoveel stageld, dat verdien ik niet zomaar
terug met mijn producten.”
De Lizer wilde origineel zijn met haar voedsel. Ze is half Indisch, dus Indische
hapjes lagen voor de hand. “Maar daar zijn er al zoveel van, net als hamburgers.
Mijn achtergrond ligt in de gezondheidszorg, dus ik wil ook wel enigszins ge-
zonde producten verkopen. Samen met Simone schreef ik eerst een business-
plan. Na enig marktonderzoek kwam ik uit op de omelet. Eerst met brood, maar
in een kleine caravan kun je moeilijk zakkenvol broodjes kwijt. Ook blijft het
niet lang goed en brood uit de vriezer wilde ik niet, want ik lever graag vers. Ik
maak dus omeletrollen met een twist. Zo is het ’t Omelet Loket ook interessant
voor vegetariërs en voor diegenen die glutenvrij eten.”
In ’t Omelet Loket zit een groot 6-pits horeca gasstel, een saladette koeling, een
boiler en werkruimte. De eerste paar weken vroeg De Lizer zich af waar ze aan
begonnen was: de caravan mag niet meer dan 750 kilo wegen; voor vertrek
moet alles goed worden ingedeeld zodat er niets gaat schuiven en het gewicht
goed verdeeld is; het op- en afbouwen bleek een heel gedoe; thuis moest ruimte
worden vrijgemaakt voor alle voorraad; om nog maar niet te spreken van de
enorme berg afwas die na afloop mee naar huis gaat. “Het is tien keer harder
werken dan gedacht, maar ik ben eigen baas, kan alles zelf bepalen. Er komt
veel regelwerk bij kijken, maar ik ben inmiddels door een aantal festivals zelf
benaderd vanwege het originele product. Ik zit dus in een bepaalde flow.”
Naast foodfestivals en evenementen is ’t Omelet Loket ook te boeken voor be-
drijfscatering en privé-evenementen, waarbij het aanbod kan worden afge-
stemd op de wens van de klant: Ontbijt, lunch, vrijdagmiddagborrel of diner.
“We hebben voor ons eerste jaar al een leuk gevulde agenda en kijken uit naar
alles wat nog komen gaat.”
12-13-14-15-16-17_foodtrucksopeenrij.indd 12 19-07-17 13:50