Pagina 16 van: Marktvisie Augustus 8-2017

NR 8 | AUGUSTUS 201716
Foodtrucks op een rij
Ondernemers: Hugo Pronk en Annet de Jonge
De truck: De Burgerlijke Stand
Het eten: Hamburgers
“De concurrentie in foodtruckland is enorm en al helemaal als het om de verkoop van
hamburgers gaat”, erkent Hugo Pronk. “Erg belangrijk is de uitstraling van de foodtruck.
Als deze niet onderscheidend is, dan maak je geen schijn van kans om met burgers op
een festival te worden toegelaten. Met onze hijskraan, robuuste legertruck en houtge-
stookte bbq zijn wij zeker onderscheidend te noemen. Uiteraard zijn onze hamburgers
kwalitatief hoogstaand; ook niet onbelangrijk als je de concurrentie wilt aftroeven.”
Pronk is van origine tennisleraar. Tijdens het organiseren van een groot tennisevene-
ment in Groningen huurde hij altijd een grote bbq in. “Hiervoor waren we altijd zoveel
geld kwijt, met name aan de huur van de bbq, dat ik besloot er zelf eentje te bouwen. Ik
bedacht er een mooi hamburgerconcept bij en De Burgerlijke Stand was geboren.”
Nadat het concept was bedacht, zijn de financiën geregeld bij familie. “En dan is het ge-
woon een kwestie van beginnen. Al doende kom je erachter wat er nodig is om je con-
cept te vervolmaken. Je hebt wel drie jaar nodig om een concept echt te hebben staan,
althans in ons geval.”
De XXL bbq van De Burgerlijke Stand werd eerst echter niet geplaatst op evenementen,
omdat het geen foodtruck betrof. Pronk: “Geïnspireerd door dit ‘probleem’ zijn we op het
idee gekomen om onze enorme roosters en vuurschaal te laten optakelen door een ta-
kelwagen. Gezien het feit dat takelwagens over het algemeen zeer lelijk zijn, heeft het
erg lang geduurd voordat we op de ideale zijn gestuit. We zijn verliefd geworden op een
4 maal 4 aangedreven Steyr 680 met ‘ladekran’. Deze 8.000 kilo zware truck van Oosten-
rijkse makelij uit 1972 heeft tot voor kort dienst gedaan in het Zwitserse leger.” Sinds het
voorjaar van 2016 gaan Pronk en De Jonge met dit enorme gevaarte (bijnaam Grill-
meisteyr) de Nederlandse en Belgische festivals af. “Met een houtgestookt vuur, opgeta-
kelde roosters, een robuuste bar en een gelikte uitstraling denken wij misschien wel te
beschikken over het coolste foodconcept van Nederland.”
De Burgerlijke Stand wordt niet op alle festivals geplaatst als waar de beide onderne-
mers voor inschrijven. “De concurrentie is moordend. Ook blijven festivals vaak bij de-
zelfde foodaanbieders, waardoor er geen ruimte is voor nieuwe concepten. Gelukkig
hebben wij voor het eerst deze zomer een geheel volle agenda. Graag zouden we vol-
gend seizoen wel een wat grotere diversiteit aan festivals willen, omdat wedden op één
paard niet altijd handig is in deze wereld. We doen enkel nog maar festivals met lande-
lijke bekendheid en professionele organisatie.”
“Het is kei- en keihard werken”, zegt Pronk, “en het financiële gedeelte en het aansturen
van personeel zijn het moeilijst en minst leuk.” De Burgerlijke Stand bereidt hamburgers
op foodfestivals en andere feestelijke bijeenkomsten, maar ook andere producten op de
bbq. Zoals grote stukken vlees (bavetten, lamsracks etc.), vis en groenten.
Aangezien er op hout wordt gestookt, is er op koelingen en verlichting na, niks nodig.
Toch zijn er nog wensen. “Een mooie overkapping, een fijne opslag-/werkplaats, een
tweede legertruck en twee koelaanhangers. Dan hebben we alles wat ons hartje be-
geert.”
12-13-14-15-16-17_foodtrucksopeenrij.indd 16 19-07-17 13:50