Pagina 55 van: Marktvisie Augustus 8-2017

Vier jaar geleden bezocht Paul Hazen-berg samen met zijn vrouw het food-
truckfestival Rollende Keukens in
Amsterdam. “Toen we in de trein terug
naar huis zaten, zeiden we tegen elkaar
dat we in ‘s-Hertogenbosch ook zoiets
moesten organiseren”, vertelt Hazenberg.
Het idee voor het Hippe Happen Festival,
waar Hazenberg een van de vrijwilligers
van is, was geboren.
In het eerste jaar was er plaats voor 20
foodtrucks. “We merkten bij het zoeken
naar foodtrucks voor ons festival nog de
nodige terughoudendheid bij de onderne-
mers. Uiteindelijk waren er een kleine 35
aanmeldingen”, weet Hazenberg zich te
herinneren. Voor de tweede editie groeide
het aantal aanmeldingen aanzienlijk naar
200. Voor deze editie werd de inschrijving
al in februari gestopt. De teller voor dit
jaar staat op 400 aanmeldingen. Een ver-
dubbeling. “Maar het aantal foodtrucks in
Nederland groeit ook stevig door”, haast
Hazenberg te zeggen, “dus die trend gaat
gelijk op.”
Kritische selectie
De organisatie is kritisch bij het selecteren
van de foodtrucks. “We vinden passie en
beleving belangrijk. Er moet een verhaal
achter zitten. De aankleding eromheen
weegt ook sterk mee in onze beslissing. De
kleine ondernemer, het kneuterige, dat is
wat wij leuk vinden en waar wij ons mee
willen onderscheiden.”
Waar de eerste editie over drie dagen zo’n
8.000 bezoekers trok, kwamen er bij de
laatste editie 17.500 toeschouwers op het
festival af. “Ook daar zit duidelijk groei in”,
zegt Hazenberg. “Het eerste jaar was voor
ons organisatorisch gezien moeilijk. We
vonden het bijvoorbeeld lastig om het
aantal te verkopen porties goed in te
schatten. Zo kwam het helaas voor dat
foodtrucks te snel door hun voorraad heen
waren en ‘nee’ moesten verkopen. Nu gaat
dat goed.”
Om de juiste foodtrucks te kunnen selec-
teren, reizen Hazenberg en zijn medevrij-
willigers het hele land door om de mobiele
keukens in actie te zien. “Soms bezoeken
we de trucks meerdere keren om zo een
goed beeld te kunnen vormen.”
Kleine zelfstandigen
De organisatie heeft een broertje dood aan
commerciële foodtrucks, deze ‘mega-
trucks’ zullen bezoekers dan ook niet tij-
dens het festival aantreffen. “We vinden
het juist leuk om de kleine ondernemer,
die hard voor zijn geld moet werken, een
kans te geven. De grote commerciële be-
drijven besteden er een deel van hun mar-
ketingbudget aan. Ik mis bij die trucks
vaak de passie en beleving.”
Het Hippe Happen Festival streeft er ver-
der naar om elk jaar naast een aantal te-
rugkerende foodtrucks ook met nieuwe
trucks te komen. “Dit jaar hebben we als
nieuwe trucks bijvoorbeeld een vegetari-
sche keuken, een Friet Theater, saté, oes-
ters, soep en salade, Spaanse tapas, een
pizzatruck, lam van het spit en Hongaarse
Langos.”
Juiste mix
In totaal staan er alle drie dagen 22 food-
trucks. Meer passen er niet. “De kunst is
om op het festival een goede afwisselende
mix te krijgen. Een leuk voorbeeld is de
Hemelse poffertjes, waarbij poffertjes uit
de lucht komen vallen en de kinderen ze
op kunnen vangen.” Hazenberg vervolgt:
“Qua terreinindeling kijken we ook goed
naar de verdeling tussen grote en kleine
foodtrucks. De kunst is om tijdens het fes-
tival voor ieder wat wils te bieden.”
Naast het regelen van de foodtrucks houdt
de organisatie zich bezig met allerhande
bijkomende aspecten. “Zo is er een rand-
programma met entertainment dat moet
worden geregeld. Maar we hebben ook
veel te maken met veiligheidsaspecten en
andere regelgeving.”
Het hele jaar door is er dus een kleine
kern actief met het organiseren van dit
festival. Tijdens het evenement zelf zijn er
een kleine 130 vrijwilligers op de been om
alles in goede banen te leiden. “We zijn
een groeiend evenement en worden lang-
zamerhand steeds beter bekend. We profi-
leren ons het hele jaar door via social
media. Sinds dit jaar mogen we ook mee-
liften in de marketinguitingen van de ge-
meente ’s-Hertogenbosch. Dat is een
mooie stap vooruit.”
Kostenplaatje
Omdat het Hippe Happen Festival drijft op
vrijwilligers, is er van concurrentie geen
sprake, stelt Hazenberg. Hij erkent dat er
festivals zijn die de hoofdprijs vragen. “Er
zijn festivals waarbij een vierkante meter-
prijs wordt gevraagd. Hierdoor mogen
sommige eigenaren 1.600 euro stageld
voor vier dagen aftikken. Bij ons betalen
foodtrucks voor drie dagen 695 euro, onge-
acht hoe groot je wagen is. Voor dat bedrag
leveren wij niet alleen elektriciteit en
water, maar ook aspecten als afval, rand-
programmering en veiligheid zitten in
deze prijs verwerkt.”
De line-up voor dit jaar is bekend en gere-
geld, maar dat betekent niet dat Hazen-
berg en consorten nu op hun lauweren
rusten tot eind september. “Integendeel,
we zijn al bezig met de editie voor 2018.
Het mooie is dat sommige truckonderne-
mers na afloop van het evenement zich di-
rect weer aanmelden voor het volgende
jaar. Toen we hier drie jaar geleden mee
begonnen, hadden we gedacht dat het
moeilijk zou worden om trucks te vinden,
maar het tegendeel is waar.” l
MARKTVISIE 55
54-55-9003_organisatiefoodtruckfestival.indd 55 19-07-17 11:00