Pagina 9 van: Marktvisie December 12 – 2016

het ondernemerschap komt veel meer kij-
ken, zoals bankzaken, verzekeringen,
boekhouden, personeelsadministratie, in-
koop enzovoort. Ook dat moet bij je pas-
sen”, zegt hij. Golsteijn haakt in op de
commentaren in de filmpjes met de op-
merking: “Het is niet erg om hard te wer-
ken, als je er geld aan verdient. Geld
verzoet arbeid.”
Gunfactor
“Of je nu in een winkel staat, vertegen-
woordiger bent of op de markt je waar ver-
koopt, handel is een kwestie van gunnen”,
stelt Golsteijn. “En die gunfactor, die moet
je verdienen. Je moet willen investeren in
mensen, in relaties. Dat geldt ook op de
markt.” Een van de belangrijkste factoren
daarin is het contact met de mensen. “Je
moet het leuk vinden om met mensen in
gesprek te gaan en attent te zijn, zodat je
bij een volgend contact kunt voortbouwen
op het vorige gesprek.”
Plek
Golsteijn daagt de studenten uit de markt
te zien als een kans om een droom of idee
werkelijkheid te maken. “Vind je op de
markt nu niet wat je er wel graag zou
zien? Ontwikkel het idee tot een plan en
vraag een standplaats aan. Voor iets wat er
nog niet is, maken marktmeesters altijd
plek.” Dit wordt even later bevestigt door
de Groninger marktmeester Dirk Jan Kooi-
man. Hij ontvangt de leerlingen op de vrij-
dagmarkt, een gezellige voedingsmarkt op
de Vismarkt met een bijzonder assorti-
ment, variërend van de traditionele vis- en
notenkraam, tot een biologisch dynami-
sche groenteboer, een varkensboer die
vleespakketen verkoopt en een kraam
waar een geurige en kleurige schakering
aan kruiden wordt verkocht. “Al voor 15
euro kun je op deze markt een kraam
huren”, vertelt Kooiman.
Variatie
Niet iedereen kan zomaar een kraam
huren. De marktmeester waakt ervoor dat
er niet te veel van hetzelfde komt en zorgt
er bovendien voor dat de geboden artike-
len passen in het assortiment en het ka-
rakter van de markten waarover hij de
regie voert. De vrijdagmarkt is voor 75 pro-
cent gericht op food, daarnaast is plek
voor onder andere bloemen en planten en
wat andere artikelen. “Je ziet momenteel
wel een verschuiving in het aanbod. Food-
verkopers doen het goed, non-food heeft
het een stuk moeilijker, mede door de toe-
name van de verkoop via internet”, aldus
Kooiman. Hoewel de vrijdagmarkt gezellig
en compleet oogt, heeft de marktmeester
nog wel openingen voor andere food-ver-
kopers. “Ik zou hier wel graag een soort
Toko willen zien of iemand met kant-en-
klare-maaltijden. En zelfgemaakte produc-
ten, die passen ook goed in het
assortiment”, somt Kooiman op.
Op de vraag van de marktmeester of een
van de leerlingen voor zichzelf mogelijk-
heden ziet op de markt, valt het stil.
Golsteijn rondt zijn gastles af en spreekt
de hoop uit dat de leerlingen na deze
kennismaking, weer wat vaker op de
markt gaan komen. “Al was het alleen
maar als klant.” Een enkeling heeft die
daad al bij het woord gevoegd en een
bakje stroopwafelkruimels gekocht, een
ander overweegt nog een warme portie
kibbeling voor onderweg. Terug op het Alfa
College staat de volgende les op het roos-
ter: rekenen. l
MARKTVISIE 9
De Groninger marktmeester Dirk Jan Kooiman legt de gang van zaken op de Groninger vrijdagmarkt uit aan leerlingen van het Alfa College.
08-09_marktonderwijs.indd 9 23-11-16 15:28