Pagina 13 van: Marktvisie December – 12 2018

MARKTVISIE 13
Mensen zijn tegenwoordig steeds meer met gezond eten
bezig, merkt Sander van Riet. Hij staat achter een kraam
waaraan prachtige knoflookstrengen hangen en waarin
manden vol met verschillende knoflook liggen. Met dit
unieke product doet hij goede zaken.
Tekst: Marijke Kuypers
Knoflook is niet het product waar San-der van Riet (32) ooit mee is begonnen
op de markt. “Vanaf mijn 15e sta ik op
weekmarkten. Ik werkte voor andere on-
dernemers en verkocht bijvoorbeeld siera-
den en tassen. Via aardappelspecialist
Karel Jansen ben ik in de piepers beland.
Tussendoor stond ik gewoon op markten.
Tien jaar geleden ben ik met Van Riet’s
Aardappelhandel voor mezelf begonnen.
De beste stap ooit.”
Ruim 230 markten
Van Riet is met zijn kraam door het hele
land te vinden. “Op ruim 230 markten per
jaar, schat ik, waarvan 5 reguliere week-
markten.” Op dinsdag is hij te vinden in
Purmerend, op woensdag in Amsterdam
(Haarlemmerplein), op donderdag in Scha-
gen, vrijdags in Almere Haven en op zater-
dag wederom in Amsterdam (Lindegracht).
“Dan heb ik aardappelen bij me, uien,
knoflook en – afhankelijk van het seizoen –
peulvruchten. Op braderieën en jaarmark-
ten sta ik meestal alleen met knoflook. De
presentatie van mijn kraam vind ik heel
belangrijk. Er worden dan ook altijd veel
foto’s van gemaakt.”
Beste kwaliteit
Wanneer je Van Riet zijn kraam ziet, waan
je je op een Franse boerenmarkt. In Frank-
rijk heeft hij dan ook het idee opgedaan
om knoflook te gaan verkopen. “Ik heb me
helemaal in het product verdiept: de soor-
ten die er zijn, hoe je het in gerechten
kunt toepassen en waar knoflook zoal
goed voor is. Zo bevat knoflook bepaalde
voedingsstoffen die effectiever bepaalde
bacteriën kunnen doden dan antibiotica.
Het feit dat mensen steeds gezonder gaan
eten en dus ook meer knoflook gebruiken,
merk ik zeker. Niet alleen eten ze dit meer,
maar ze willen ook een natuurlijk product.
Knoflook uit China is gebleekt en che-
misch gemanipuleerd. Ik verkoop de beste
kwaliteit, rechtstreeks ingekocht bij boe-
ren uit Frankrijk.” Kookprogramma’s, een
gezonde levensstijl, bewust zijn van wat je
eet; het draagt allemaal bij aan het succes
van Van Riet zijn handel.
Gerookte knoflook
Van Riet heeft een speciale website in het
leven geroepen: www.gerookteknoflook.com.
Behalve de webshop zijn hier ook recepten
te vinden. Maar op de vraag wat nu precies
het verschil is tussen knoflook en gerookte
knoflook, antwoordt Van Riet: “Bij gerookte
knoflook wordt de knoflookbol verstikt
met eikenmot, waardoor de knoflook veel
langer houdbaar is. In de loop der jaren
dat ik op de markt sta met dit product, heb
ik de vraag ernaar enorm zien veranderen.
De verkoop is flink gestegen en ik bied
verschillende soorten aan, van vers, ge-
rookt en zelfs gefermenteerd uit landen
als Frankrijk, Italië, Engeland, Spanje, Ar-
gentinië en natuurlijk Nederland. Hierdoor
kan ik iedereen helpen die iets aparts
zoekt in de knoflook. Bovendien willen
consumenten de strengen knoflook ook
graag ter decoratie voor in de keuken”, ver-
telt Van Riet.
Van de markten alleen kan hij prima leven,
maar de horeca is ook een sector waaraan
hij levert, ook wat aardappelen en uien be-
treft. “Daar verdien ik niet heel veel aan,
maar het is wel goed voor de omzetsnel-
heid en ik kan daardoor meer inkopen, wat
voor mijzelf dan weer interessant is.”
Klantenkring
Hij vervolgt: “Maar op markten staan, is het
leukste wat er is. Minder aangenaam wan-
neer het koud en guur is, maar je leert als
marktkoopman onwijs veel verschillende
soorten mensen kennen. Met mijn handel
heb ik op weekmarkten een grote schare
vaste klanten. Veel ouderen – die voor de ou-
derwetse aardappelrassen zoals Doré, Op-
perdoezer en Bildstar gaan – maar de laatste
jaren ook steeds meer jongeren. Je krijgt een
band met klanten. En ik onthoud alles hè,
dus de gesprekken gaan een week later ge-
woon verder”, vertelt Van Riet lachend. l
www.gerookteknoflook.com
Wanneer je Van Riet zijn kraam ziet, waan je je
op een Franse boerenmarkt.Gerookte knoflook is veel langer houdbaar.
12-13_gerookteknoflook.indd 13 21-11-18 12:17