Pagina 27 van: Marktvisie December – 12 2018

MARKTVISIE 27
Als kereltje van vijf ging hij met opa en oma mee naar boeren om kippen te
laden en naar slachterijen te brengen. Na
jaren in het poelierbedrijf van zijn twee
ooms te hebben gewerkt, begon John Ver-
heesen in 1983 voor zichzelf. Waar zijn
ooms zich vooral richtten op tweede keus-
producten en eigenlijk alleen maar kip,
soepkip en konijn verkochten, besloot Ver-
heesen het van meet af aan over een an-
dere boeg te gooien.
“We zijn meteen overgeschakeld naar A-
kwaliteit en allerlei variaties op kippro-
ducten gaan aanbieden. We dokteren
constant nieuwe producten uit, bijvoor-
beeld door te fileren, te kruiden en daar-
mee een ander smaakje eraan te geven, en
kijken vervolgens hoe dat aanslaat bij de
klant. Je moet van tijd tot tijd met iets
nieuws komen, dat trekt mensen naar de
markt. Vroeger kochten mensen een hele
kip of heel konijn. Die tijd is voorbij, nu
willen ze alleen maar een bepaald deel,
zoals een boutje, borststuk of filet. Met
onze kant-en-klaarproducten spelen we
ook bewust in op de drukbezette tweever-
diener die het thuis alleen nog maar even
hoeft op te warmen. Het is belangrijk om
goed naar de klant te luisteren. Vooral de
jonge generatie houdt van speciale pro-
ducten, zoals van kip gemaakte gyros- en
shoarmareepjes. Ook bieden we bijbeho-
rende sauzen in allerlei smaken. Als wij
niet met de tijd waren meegegaan, zou
ons bedrijf nu waarschijnlijk niet eens
meer bestaan!”
Kleurvariatie
Verheesen besteedt veel aandacht aan de
uitstraling van zijn marktkraam. “In de
presentatie moet je zorgen voor voldoende
variatie. Je moet bijvoorbeeld niet alle
rauwe kip bij elkaar leggen, want dan ont-
staat één groot wit beeld. Dat kun je voor-
komen door in de vitrine rauwe kip af te
wisselen met pootfilet dat iets roder van
kleur is of met gemarineerde of gekruide
filet. Hetzelfde doen we met onze sauzen;
dus niet alle rode sauzen bij elkaar leggen,
maar afwisselen met witte. Zo ontstaat
een fraaie kleurschakering, want het oog
wil ook wat. We zorgen er ook altijd voor
dat de kraam netjes opgeruimd is, zowel
aan de voorkant als achter de kraam. Een
niet-opgeruimde kraam komt zo slordig
over, dat geeft een verkeerd beeld bij de
klant.”
Emotionele binding
Verheesen, die de zaak samen met zijn zus
Gerry runt, staat met zijn kipproducten op
woensdag in Born en Echt, op donderdag in
Sittard, op vrijdag in Maastricht en op za-
terdag in Roermond, Geleen en Heerlen.
“Jaren geleden stonden wij op maar liefst
twaalf weekmarkten, daarvan zijn er dus
zeven over. Dat komt deels doordat het
moeilijk is om aan goed personeel te
komen, maar ook doordat de markten an
sich teruglopen. Als wij vroeger op de
markt aankwamen, stonden de mensen al
in de rij te wachten. Tegenwoordig slapen
de mensen liever uit en komt het allemaal
veel later op gang. De meeste klanten
komen zo tussen half twaalf en twee uur,
daarna heb je het wel gehad.”
Naast de weekmarkten heeft verspoelier
De Markthal in Herten, onder de rook van
Roermond, ook al jaren een vaste winkel.
“De winkelverkoop wint steeds meer ter-
rein en is inmiddels goed voor 75 procent
van onze totale omzet”, zegt Verheesen.
“Daarom heb ik zelfs overwogen om hele-
maal te stoppen met de weekmarkten.
Maar de markt zit mij dermate in het
bloed dat ik daar niet aan moet denken.
Wat mij vooral zo boeit, zijn de klanten die
ons vaak al tientallen jaren trouw zijn. Zo
komt er in Maastricht al bijna zestig jaar
elke week een man bij ons voor het maken
van een praatje en voor een stukje kip. Dat
soort dingen heb je in een winkel niet. Dat
doet mij gewoon iets, dat laat mij niet los!”
Fanatieke opvolger
Daar waar veel marktkooplui geen opvolger
hebben, hoeft Verheesen zich daarover wei-
nig zorgen te maken. Zijn tienjarige zoon
Livay lijkt er namelijk al helemaal klaar
voor om het bedrijf ooit over te nemen. “Hij
is helemaal gek van het bedrijf. Op zaterdag
en tijdens schoolvakanties staat hij ’s och-
tends om vier uur al op om mee naar de
markt te gaan. En na schooltijd is hij bijna
altijd in de winkel te vinden. ‘Ik word later
ook poelier. Dit bedrijf is mijn lust en mijn
leven’, zegt hij dan. Hij bemoeit zich werke-
lijk overal mee, tot de kleur van de bedrijfs-
kleding aan toe. Toen ik hem laatst eens
vertelde dat we op zoek zijn naar personeel,
zei hij: ‘Papa, dat ga ik regelen!’. Vervolgens
heeft hij op Facebook een oproep voor per-
soneel geplaatst. Prachtig toch?” l
‘De markt zit mij in het bloed’
Veel aandacht voor uitstraling marktkraam. John Verheesen met zijn zoon Livay.
26-27_poelierdemarkthal.indd 27 21-11-18 12:18