Pagina 28 van: Marktvisie December – 12 2018

NR 12 | DECEMBER 201828
ONLINE
Digitale
marktkraam
Vorig jaar passeerde het aantal webshops in
Nederland de kaap van 40.000. Ook steeds
meer markthandelaren hebben een online
marktkraam. Iedereen dus een webshop?
“Ik heb de afgelopen jaren wel honderden
keren gedacht: ik hou ermee op.”
Tekst: Bert Platzer
Alles wat je vanuit huis kunt verkopen, hoef je niet op de markt te verkopen,
dacht Guus van Leeuwen van Ginseng.nl
toen hij vijftien jaar geleden zijn webshop
begon. Van Leeuwen staat al veertig jaar
als standwerker op de markt, waarvan de
laatste twintig met ginsengproducten. “De
webshop is begonnen voor ‘erbij’, maar te-
genwoordig kunnen we ervan leven. Het is
ons hoofdinkomen geworden. Ik sta nog
wel op de jaarmarkten waarvan ik weet
dat we daar wat kunnen verdienen,
omdat we daar een groot klantenbestand
hebben.”
Van Leeuwen is een van de weinigen die
van zijn webshop kan leven. Volgens cij-
fers van het CBS telde Nederland in 2017
meer dan 40.000 webshops. Er zijn ook
schattingen die uitgaan van 64.000 of zelfs
70.000 webwinkels. Hoe dan ook, het zijn
er veel. Het onderzoeksprogramma Shop-
ping 2020 concludeerde in 2014 echter dat
een derde van de webwinkels nog nooit
winst had geboekt. Ongeveer 80 procent
van de online ondernemers had nog nooit
een modaal inkomen met zijn webshop
verdiend. Alle geïnterviewden in dit artikel
beginnen dan ook te lachen bij het idee
dat je met een webshop slapend rijk wordt.
Nog lang geen winst
Zo ook Sytze van der Veen van Kaasuitkol-
lum.nl en Kaeseholland.de. Hij staat we-
kelijks met 6 verschillende wagens op
ongeveer 40 markten. “Familieleden van
klanten wilden onze kaas ook wel hebben,
maar dat was lastig omdat ze er maar één
of twee keer per jaar kwamen. In eerste
instantie was onze webshop in 2009
vooral een service voor onze klanten,
want we dachten: wie koopt er nou online
kaas? Het is beleving, je moet het proeven.
Maar in 2013 en 2014 was er zo’n explosie
in non-food webshops, dat ik dacht dat
een webshop een belangrijk onderdeel
van ons bedrijf kon worden of onze core-
business zou kunnen overstijgen. Toen
hebben we er echt op ingezet.”
De verkoop groeit sindsdien aanzienlijk,
zowel binnen Nederland als in andere
landen: Duitsland, België en zelfs Scandi-
navië. Maar winst maken? Daar is nog
geen sprake van, zegt Van der Veen. De in-
vesteringen zijn simpelweg te groot. In
zijn geval komt dat deels doordat hij een
versproduct – zonder e-nummers, kleur-
stoffen en conserveringsmiddelen – moet
versturen. “Je hebt te maken met HACCP,
de NVWA en klanten die zeker willen
weten dat hun kaas koosjer wordt ver-
stuurd. In Duitsland zijn de eisen voor de
verzending heel anders en veel strenger
dan in Nederland. Ik heb de afgelopen
jaren wel honderden keren gedacht: ik
hou ermee op.”
Voorlopig komt het moment van winst
maken met de webshop ook nog niet in
beeld, zegt Van der Veen. “Ik zie mijn web-
shop nog steeds als verlengstuk van mijn
marketing voor de markt. Vaak hoor ik op
de markt van klanten dat ze bepaalde
producten op de site hebben gezien en
graag willen kopen in de kraam. Dus ik
maak op de markt ook meer winst dankzij
de webshop. Maar winst maken, is nu nog
een ver-van-mijn-bedshow, want hoe uit-
gebreider de webshop wordt, hoe hoger de
kosten. Je hebt grotere servers nodig en
Een webshop als aanvulling op de markt
28-29-30_webshop.indd 28 21-11-18 12:18