Pagina 17 van: Marktvisie Jan/Feb – 1/2 2016

gebakken wordt in 100 procent sojaolie. En
laat een diëtiste daar maar eens wat van
zeggen. Diezelfde slogan komt terug op de
ruime vriezer en koelkast die tegen de
achterwand staan. De snacks voor directe
bereiding liggen onder handbereik in de
gekoelde schuiflades onder de toonbank.
De bankwand en diverse zitbanken met
tafeltjes aan beide zijkanten maken de
Haagse marktcafetaria helemaal af. ‘De
ruimte in de kraam is beperkt. We benut-
ten ieder gaatje.’ Aldus de enthousiaste
franchisenemer Bouyaouzan, waarvan we
uiteraard ook terplekke de proef op de
som moeten nemen. En hij belooft niets te
veel want de vers gesneden friet smaakt
heerlijk.
Mindere maanden
De loop moet er nog wel beter inkomen,
erkent de franchisenemer. November, de-
cember en januari zijn altijd de mindere
maanden. Ondanks dat we maar vier
dagen geopend zijn – maandag, woensdag,
vrijdag en zaterdag, red. – zijn we er zeven
dagen per week mee bezig. Op dinsdag,
donderdag en zondag zijn we nog dage-
lijks druk met allerlei randzaken.
‘Ik wilde het eerst zelf gaan doen’ vertelt
Bouyaouzan over zijn plan om een cafeta-
ria op de markt te gaan beginnen, ‘maar
onder een formule is het toch veel makke-
lijker, bijvoorbeeld door de ondersteuning
op marketinggebied. Daarmee blijft alles
up to date. De aardappelen worden iedere
dag vers gebracht en als we een keer te-
kortkomen, kunnen we aankloppen bij
collega’s van Bram Ladage in de Spuistraat
en de Boogerd. We zijn nu sinds drie
weken open en we staan nu nog met drie
tot vier mensen in de kraam. Hoeveel dat
er uiteindelijk worden, moet zich nog uit-
wijzen. Daar is het nu nog te vroeg voor.
We werken nu vooral met jonge mensen,
die flexibel zijn in te zetten.’
Rotterdámmer
Over de keuze voor een formule hoefde
Bouyaouzan niet lang na te denken. ‘Ik
ben een liefhebber van patat en ik ben
Rotterdámmer. Dus het moest Bram La-
dage worden. In Rotterdam is het zo inge-
burgerd, even een Brammetje halen. Als je
in Rotterdam vertelt dat je met een Bram
Ladage-vestiging bent begonnen, dan heb
je het goed gedaan volgens Rotterdam-
mers.’
De directe aanleiding om marktkoopman
te worden, is letterlijk niet ver weg. ‘Mijn
vrouw staat hier om de hoek met textiel,
vertelt Bouyaouzan. Hiervoor hielp ik haar.
Wij verdienden ons geld al op de markt,
dus we stelden ons de vraag, wat kunnen
we nog meer doen op de markt? Hoe meer
mensen op markt, hoe beter. En patat van
verse aardappelen, dat was er nog niet. Je
ziet ook niet veel snacks, maar al hele-
maal geen vers gesneden friet.’ Een rondje
op de markt laat zien dat er een aantal dö-
neraanbieders en een loempiaverkoper
zijn, die ook wel friet verkopen, maar geen
vers gesneden. Aan de rand van de markt
zit nog een stenen cafetaria.
Bouyaouzan vertelt dat het assortiment op
de markt bewust veel smaller is, dan in
een stenen cafetaria. ‘Je kunt wel heel veel
verschillende producten willen verkopen,
maar dan moet je aan het eind van de dag
heel veel weggooien.’ l
Elders in deze uitgave een sfeerimpressie van
de nieuwe Haagse Markt.
MARKTVISIE 17
Formule uitrollen
Bouyaouzan en Van Reeuwijk hebben een primeur want ze zijn de eerste externe
franchisenemers van Bram Ladage. ‘Normaal gesproken word je in het bedrijf zelf
opgeleid, voordat je als franchiser bij Bram Ladage mag starten’, aldus eerstge-
noemde. ‘Een zaak wordt dan door vaste mensen van de formule opgezet en als het
loopt, mag een werknemer van Bram Ladage het als franchisenemer overnemen.’
Dat wordt bevestigd door Roberta Smit en Domingo Boland van de franchisefor-
mule. Zij helpen de zaak op de Haagse Markt, zoals ze in het verleden ook met an-
dere vestigingen van Bram Ladage hebben gedaan. ‘Wat dat betreft is dit echt een
primeur, die we ook verder willen gaan uitrollen’, aldus Boland. ‘Majid meldde zich
bij Rocco Ladage met de mededeling dat hij een mooie plek had op de Haagse
markt en of hij hem niet wilde helpen om iets op te zetten. Zo is het begonnen.’
De trotse eigenaren Majid Bouyaouzan en Jayne
van Reeuwijk.
De vrolijkheid spatte van de kraambemanning af. De patat wordt terplekke vers gesneden.
16-17_bramladage.indd 17 20-01-16 14:55