Pagina 31 van: Marktvisie Jan/Feb – 1/2 2016

We treffen het op vrijdag 4 december. Na een periode met tal van stormen
en hoosbuien, schijnt het zonnetje lekker
in het Westen van ons land. En dat maakt
het meteen allemaal een stukje aangena-
mer, wat we goed merken onder zowel
standhouders als bezoekers van de
nieuwe Haagse Markt. Bijna iedereen is
goed gemutst. En de nieuwe markt – die op
de scheidslijn ligt tussen de wijk Transvaal
en de Schilderswijk – heeft ook geleid tot
een aantal nieuwe toetreders.
Haagse Marktbakker
De Haagse Marktbakker is zo’n nieuwe
verschijning op de heropende Haagse
Markt. Het gaat ook om een nieuwe brood-
en banketformule die daarvoor speciaal
door Nathalie Arrendelft (35) en Vincent de
Wild is ontwikkeld. Zij grepen de nieuwe
markt aan om met een nieuw verkoop-
punt voor brood en koek op de markt te
komen. Met in de huisstijl veel Haagse ele-
menten, zoals de kleuren geel en groen en
het Haagse gemeentewapen.
Van Arrendelft staat met twee speciaal
daarvoor aangenomen medewerkers op de
markt, terwijl De Wild de inkoop bij diverse
bakkerijen doet. ‘Hiervoor was ik, naast di-
verse bijbaantjes, vooral moeder’, vertelt
de 35-jarige Haagse. Vincent is van origine
een vriend van mijn man. ‘We zijn in au-
gustus opengegaan en het gaat heel goed.
November was wel een heel rustige maand
door het slechte weer, maar de vaste men-
sen kwamen wel en dat doet je goed.’
De Haagse Marktbakker verkoopt bewust
geen gewoon brood, maar wel broodjes en
luxe brood, zoals olijvenbrood en koek.
Daarbij worden de stroopwafels bij een
echte stroopwafelbakker betrokken. De
kokosmakronen en roomboterkoek wor-
den volgens een speciaal recept gemaakt.
‘We mikken met onze broodjes en speci-
aalbroden vooral op de lunch en kunnen
de broodjes dan ook even in het oventje
afbakken. Voor gewoon brood zijn er ook
wel andere aanbieders.’ Zo staat de be-
kende formule van ’t Stoepje – uiteraard-
ook op de markt. ‘Bij ons wordt iedere dag
vanaf 6.00 uur opgebouwd en afgebakken’,
vervolgt Arrendelft haar verhaal. Dat ge-
beurt in de twee afbakovens, die er in de
twaalf meter brede, dubbele unit staan. ‘Bij
ons is alles iedere dag vers.’ Om in de loop
van de dag bij te kunnen bakken beschikt
De Haagse Marktbakker over een forse
vriezer. ‘Maar we hebben ook nog een
aparte vriezer in een pand in de buurt
staan’, vertelt Arrendelft. Op die manier
grijpen de medewerkers nooit mis.
Net een winkel
Vishandel Simonis is met een dienstver-
band van veertig jaar een zeer trouwe en
bekende verschijning op de Haagse markt.
De drukbezochte vishandel wordt gerund
door Kimberly Simonis, schoondochter
van eigenaar Allie, die meerdere viszaken
in Den Haag bezit, terwijl de vishandel ook
een trouwe verschijning is op onder meer
de markt in Delft.
Ook Simonis beschikt over twee units die
aan elkaar zijn gekoppeld en daarmee
over een totale breedte van twaalf meter.
Door de uitgebreide bakwand met achter-
liggend keukentje en uitgebreide vitrine,
lijkt het net een reguliere viswinkel. ‘Onze
ruimte is verdubbeld. De vitrine hadden
we pas gekocht, voordat we er anderhalf
jaar geleden tijdelijk mee stopten omdat
de markt werd verbouwd.’ Simonis heeft
er bewust niet voor gekozen om het tijde-
lijk met een alternatief plekje aan de rand
van de markt te doen. ‘Volgend jaar krij-
gen we ook nog een nieuwe bakwand’,
aldus Simonis.
De Haagse marktkoopvrouw is vooral te
spreken over de bredere paden van de
nieuwe markt. ‘Door de overkapping kun-
nen de mensen hun visje lekker droog op-
eten. Het is heerlijk werken voor ons. ’s
Avonds schuiven we de vitrines en de zij-
schermen naar binnen en dan kunnen we
de volgende dag zo weer beginnen. Wij
zijn anderhalf jaar weggeweest en sinds
twee weken weer open. Over de hele
markt is het tot nu nog rustig. In het voor-
jaar kun je pas echt zien of het een succes
wordt of niet. Maar we krijgen wel alle-
maal positieve reacties van de mensen.
We bereiden ook altijd alles met zorg.’
MARKTVISIE 31
E
Nathalie Arrendelft (35), op de foto met een van de medewerkers, startte samen met een compagnon
een nieuwe bakkersformule.
Vishandel Simonis hield bewust anderhalf jaar
pauze tijdens de verbouwing.
Mihrican Tayhan, Fatima Wahab en Ebru Dogan
met zoontje Emir (van links naar rechts).
30-31-32-33_haagsemarkt.indd 31 20-01-16 15:10