Pagina 16 van: Marktvisie Jan/Feb – 1/2 2018

NR 1/2 | FEBRUARI 201816
AnAlyse
moed dat dit ook met de persoonlijke
voorkeur van de vakjuryleden heeft te
maken.”
De buik vol van de test, zoals Achterhuis,
heeft Van de Heuvel echter niet. “Laat ik
vooropstellen dat we niet per definitie fa-
liekant tegen de AD-haringtest zijn. Mede
dankzij de test is er elk jaar een hoop pu-
bliciteit rond de nieuwe haring en dat is
ook wat waard. Want hoe meer promotie,
hoe meer haring er uiteindelijk in het land
wordt verkocht.”
Haringfeest
Als onderdeel van een heus haringfeest
moet een eigen test de beoordeling van
haring in positievere sferen brengen. “De
haringtest is voor ons niet een op zichzelf
staand doel”, zegt Achterhuis. “Daarom
willen we het onderbrengen in een haring-
feest, dat een week of vier gaat duren en
waarmee we de nieuwe haring onder de
aandacht willen brengen.”
Daarmee moet ook een ander manco van
de AD-haringtest worden ondervangen.
Achterhuis: “Als het haringseizoen half
juni begint en het AD gaat testen, dan is
de allerbeste haring er nog niet. De beste
haring wordt niet op de eerste dag gevan-
gen, maar pas twee, drie weken later.
Vanaf de dag dat het haringseizoen begint,
wordt de haring met de dag vetter. Omdat
het steeds warmer wordt, vindt de haring
steeds meer voedsel en kan hij zich beter
ontwikkelen.”
Afgelopen jaar organiseerden de CVAH en
VNV al de Kibbeling Cup. Consumenten
konden aangeven waar de lekkerste kibbe-
ling werd verkocht. Dat leidde tot provin-
ciewinnaars, die vervolgens door een
vakjury werden bezocht. Daaruit werd de
overall winnaar gekozen.” Alle klanten-
feedback hebben we één op één terugge-
koppeld naar de ondernemers”, zegt Van
de Heuvel. “Zo weten de ondernemers wat
de klanten van hun producten vinden en
hebben ze iets tastbaars in handen om de
komende jaren verder te verbeteren.” Kon-
den de haringverkopers zich wel in deze
test vinden? “Nogal”, zegt Achterhuis, “ze
waren er apetrots op.”
De opzet van de nieuwe haringtest zal er
waarschijnlijk iets anders gaan uitzien.
Van de Heuvel: “Het verschil zal zitten in
hoe consumenten uiteindelijk worden ge-
vraagd om te reageren. We zijn momen-
teel met een onderzoeksbureau bezig om
de puntjes op de i te zetten. We hebben
daar vrij concrete ideeën over, maar dat is
nog niet uitgekristalliseerd.” Wel duidelijk
is dat, in tegenstelling tot de AD-haring-
test, voorverpakte supermarktharing niet
in de test wordt opgenomen. Achterhuis:
“Goede Hollandse haring wordt ter plekke
schoongemaakt, zodat de consument
waar voor zijn geld krijgt.”
Oliebollen
Hoewel er blijkens de bakster die haar
oliebollen terugnam en het boze bakkers-
echtpaar in de uitzending van Jinek ook de
nodige weerstand tegen de oliebollentest
bestaat, zegt de Nederlandse Brood- en
Banketbakkers Ondernemersvereniging
(NBOV) daar niets van te merken. “We
hebben geen directe klachten van onze
leden gehad”, zegt Martijn Verkerk van de
NBOV. Bij de CVAH kwamen daarentegen
veel klachten binnen, aldus Achterhuis.
“Wij merken dat bij de oliebollentest van
het AD best wat emoties komen kijken”,
zegt David de Bruin van het Nederlandse
Bakkerij Centrum (NBC). “Er zijn regelma-
tig bakkers die de test niet objectief vin-
den. Een test kan onze leden maken of
kraken. Bakkers die hoog in de top komen,
kunnen ineens honderdduizenden oliebol-
len gaan verkopen, omdat iedereen in Ne-
derland ze wil hebben. Maar bakkers die
wat minder goed worden beoordeeld, kun-
nen door de test heel diep geraakt wor-
den.”
Bij het NBC kunnen bakkers een gooi doen
naar het keurmerk ‘Bekroond met Goud’.
Bakkers kunnen hun oliebollen en andere
producten – anoniem – laten beoordelen
door de keurmeesters van het NBC. “Onze
test hebben we niet ontwikkeld om tegen-
wicht tegen de AD-test te bieden, maar
daar wordt hij wel voor gebruikt”, zegt
David de Bruin van het NBC. “Als een bak-
ker wordt bekroond met goud, wat echt
wel heel hoge standaarden zijn, krijgt hij
een vermelding op de website be-
kroondmetgoud.nl. Hij krijgt een voor-
beeldpersbericht dat hij naar de pers kan
sturen, een certificaat om in de winkel op
te hangen en hij mag het logo Bekroond
met Goud voeren. Dus de bakker kan de
beoordeling tegenover de AD-test zetten,
als die slecht is uitgevallen. Maar meestal
is het zo dat bakkers die in de oliebollen-
test hoog scoren, ook wel ons Bekroond
met Goud kunnen krijgen.”
Goed gesprek
Terug naar de haring. Na de ophef rond
het onderzoek van Ben Vollaard beloofde
het AD te kijken hoe de haringtest kan
worden verbeterd en in overleg te gaan
met de sector. Inmiddels is AD-hoofdre-
dacteur Hans Nijenhuis samen met de re-
dacteur die verantwoordelijk is voor de
AD-tests bij het VNV geweest voor een ge-
sprek. “Dat gesprek verliep goed en con-
structief”, zegt Van de Heuvel. “Wij hebben
kunnen aangeven wat de sentimenten zijn
die bij onze achterban leven, en zij hebben
kunnen aangeven hoe de test ooit tot
stand is gekomen en tot deze vorm is ge-
komen. Het zal moeten blijken welke
koers het AD gaat varen, of ze de test dit
jaar weer organiseren en in welke vorm.
Maar ik heb het wel het idee dat we tij-
dens dat gesprek serieus werden geno-
men. Als Hans Nijenhuis de moeite neemt
om naar ons in Leusden te komen, dan is
dat al een goed signaal.”
Hans Nijenhuis, hoofdredacteur van het
AD, is gevraagd om een reactie, maar heeft
die op het moment van de drukopdracht
van dit artikel nog niet gegeven. Mocht die
alsnog nakomen, dan publiceren we deze
op de website. l
14-15-16_haring-enoliebollentest.indd 16 23-01-18 15:35