Pagina 15 van: Marktvisie Jan/Feb – 1/2 2019

MARKTVISIE 15
De vrijdagmarkt in het centrum van Zwolle, die van 8.00 tot 13.00 uur
plaatsvindt, telt ruim 40 verkopers. Ferry
Fleur van Fleurs Fruitas del Sol uit Apel-
doorn staat in Zwolle zowel op de vrijdag-
als de zaterdagmarkt. Daarnaast is hij te
vinden op de markt in Doetinchem en
Raalte. Al meer dan veertig jaar is hij
markthandelaar. “Geen dag is hetzelfde”,
zegt Fleur.
Het is te merken dat hij veel vaste klanten
heeft. De aanloop is groot en Fleur weet
vaak al waar de mensen voor komen. “De
mandarijnen en sinaasappelen gaan hard
in deze tijd van het jaar. Nu zijn ze veel te
duur, maar in het seizoen verkoop ik heel
veel aardbeien, maar ook pruimen en ker-
sen zijn dan in trek.”
Volgens Fleur komt de handel deze och-
tend wat laat op gang. “Het centrum van
Zwolle is tegenwoordig autovrij en dan
laten mensen die uit de woonwijk AA-lan-
den komen het al gauw afweten. Dat merk
je meteen. Ze laten het ook afweten van-
wege de parkeertarieven. Dat mensen niet
dichtbij met een blauwe parkeerkaart kun-
nen parkeren, is ongunstig voor de stad en
de markt. Vroeger konden de mensen even
2 uurtjes de stad in, hun boodschappen
doen en in de auto laden, om vervolgens
nog een kopje koffie te drinken. Het pro-
bleem van te hoge parkeertarieven geldt
ook voor veel andere markten in Neder-
land”, besluit hij.
Griekse lekkernijen
Verderop staat de heer Yousfi van K.O.
Goudklomp te Landsmeer in een kar met
allerlei Griekse lekkernijen. Hij heeft sinds
7 jaar een plek op de markt in Zwolle, ook
op zaterdag. Yousfi doet goede zaken. Een
van zijn klanten bestelt ‘Griekse olijven
speciaal’. Op de vraag waarom ze hier olij-
ven haalt en niet in de supermarkt, ant-
woordt ze: “Ik weet dat hier geen rotzooi
in zit. Het is allemaal vers.” Wijzend naar
de bak in de vitrine: “Hiermee krijg je zelfs
je kinderen aan de olijven”, lacht ze.
Yousfi beaamt dat alles vers is. “Aan de
dipsauzen en olijven van de supermarkt
is van alles toegevoegd om ze langer te
kunnen bewaren. Ik merk dat Nederlan-
ders mijn Griekse specialiteiten heerlijk
vinden.”
Niet alle markten lopen overigens goed
voor Yousfi. “Uithoorn is moeilijk, daar heb
ik weinig vaste klanten. Maar doordat ik
E
op verschillende markten sta, draai ik over
een heel jaar een goed gemiddelde.”
Paddenstoelen
Gegroepeerd staan op de Zwolse vrijdag-
markt een aantal handelaren met biologi-
sche producten. Zo ook Erik Schoen –
makers van De Boleet uit Heelten. Hij ver-
koopt paddenstoelen. “Eigenlijk ben ik in
de ambulante handel gerold via een buur-
man. Hij was biologisch slager, zocht men-
sen voor op de markt en ik ben
meegegaan. Vervolgens heb ik nog gewerkt
bij een kaas- en groenteboer en toen ben
ik voor mezelf begonnen. Ik sta alleen op
biologische markten. Hier in Zwolle heb-
ben we ons eigen biologische hoekje en
staan we met een mooie club mensen bij
elkaar. Dat straalt ook af op het publiek.”
Met Zwolle erbij staat Schoenmakers op
drie markten. Den Haag en Amsterdam
zijn de andere. Via een andere handelaar
is hij in de verkoop van paddenstoelen te-
rechtgekomen. “Het is echt heel leuke
handel. “Ik koop de paddenstoelen in bij
een kweker in Brabant. In de herfst komen
ze uit het wild, onder meer uit landen als
Portugal, Zweden, Polen en Rusland. Daar
hebben ze er verstand van en mag je ook
plukken.” Schoenmakers heeft zich hele-
maal in de materie verdiept en weet van
Ferry Fleur van Fleurs Fruitas del Sol weet precies wat zijn vaste klanten willen.
De verse Griekse lekkernijen van de heer Yousfi zijn zeer in trek.
14-15-16_vrijdagmarktzwolle.indd 15 23-01-19 14:21