Pagina 44 van: Marktvisie Jan/Feb – 1/2 2019

NR 1/2 | FEBRUARI 201944
Ondernemen
De kracht van
het collectief
In bijna alle branches en sectoren zijn franchises
aan een onstuitbare opmars bezig. Alleen op de
markt is daar weinig van te merken. En dat terwijl
collectieven van marktondernemers bij uitstek kunnen
concurreren met ketens in de detailhandel.
Tekst: Bert Platzer
Eranchiseformules zijn sinds jaar en dag een gewoon verschijnsel op de markt.
Denk bijvoorbeeld aan Bakkerij ‘t Stoepje,
al sinds 1979 als franchiseformule op de
markt actief en misschien wel de bekend-
ste van Nederland. Of neem Holland Kaas-
centrum, dat zelfs al sinds 1973 op de
markt te vinden is. Maar van een opmars
is geen sprake.
“Naast Bakkerij ‘t Stoepje heb je Holland
Kaascentrum en nog een paar kaasformu-
les, meer weet ik er eigenlijk niet”, zegt
Peter de Jong, formulemanager van Bakke-
rij ‘t Stoepje. Of dat niet vreemd is? “Ja en
nee. Dingen groeien zoals ze groeien. Of
het nou met vis of groente of non-food is,
het zijn toch vooral kleinere bedrijfjes die
onder hun eigen vlag opereren. Blijkbaar is
er in andere productgroepen geen be-
hoefte aan franchise op de markt.”
Sterk merk
Een aspect dat zeker zal meespelen, is de
onafhankelijkheid en de zelfstandigheid
die marktkooplui hoog in het vaandel heb-
ben staan. Zo wil Sharon Klein Horstman
niets weten van de term ‘franchise’ om
haar onderneming aan te duiden. Klein
Horstman is een van de veertig onderne-
mers die is aangesloten bij Holland Kaas-
centrum, een onderdeel van de
Vandersterre Groep. “Holland Kaascen-
trum is 46 jaar geleden opgericht als een
commerciële vereniging.” Wat het verschil
is? “Als franchiser moet je een heleboel, bij
Holland Kaascentrum zijn we helemaal
vrij. We werken wel graag samen, dat wel.”
De voordelen van die samenwerking
mogen er zijn. “We kunnen via Vander-
sterre Groep goedkoper onze belangrijkste
kaaslijnen inkopen”, vertelt Klein Horst-
man. “Minstens zo belangrijk is dat we
daardoor ook structureel een goede kwali-
teit kunnen bieden. Daar staan we voor:
we zijn niet de allergoedkoopste kaasboer
op de markt, maar we bieden een con-
stante, goede kwaliteit.”
De uitstraling van het merk Holland Kaas-
centrum biedt ook zo zijn voordelen. Klein
Horstman: “Met zijn veertigen zijn we
sterker dan als we ieder onder onze eigen
naam op de markt staan, omdat we her-
kenbaarder zijn. Vakantiegangers uit het
westen bijvoorbeeld komen naar de markt
in Holten en zien opeens mijn bus staan
met het logo van Holland Kaascentrum.
Dan komen ze bij mij kaas kopen in plaats
van bij mijn collega.”
Ontzorgen
Ook De Jong denkt dat een goede franchise
een duidelijke win-winsituatie oplevert. Of
zoals hij het verwoordt: “De ideale wereld
is dat de ondernemer zoveel mogelijk
wordt ontzorgd en dat ze doen waar ze
goed in zijn: verkopen op de markt. We
proberen onze ondernemers te ondersteu-
nen, in de breedste zin van het woord. Dat
kan zijn door product- en verkooptraining.
Afgelopen jaar zijn we heel druk geweest
met de doorontwikkeling van de formule.
We hebben sinds november 2017 de uit-
straling van Bakkerij ‘t Stoepje rigoureus
omgegooid. We hebben de kramen een
meer ambachtelijke uitstraling gegeven.
Het assortiment is de laatste jaren al ver-
‘Zonder franchises geen toekomst meer voor de markt’
44-45-46_franchise.indd 44 23-01-19 14:22