Pagina 46 van: Marktvisie Jan/Feb – 1/2 2019

NR 1/2 | FEBRUARI 201946
Ondernemen
gaan gebruiken. Zo blijf je constant in be-
weging. Dat mis ik vaak bij koopmannen,
de goeden niet te na gesproken.”
Klein Horstman herkent dit groepsgevoel
goed. “Sowieso zitten we elk jaar twee
keer bij elkaar, verdeeld in groepjes met
ondernemers uit de noordoostelijke en
westelijke regio’s. Dan bespreken we alle
plannen, natuurlijk de kaassoorten die we
willen inkopen en wat we nog kunnen
verbeteren. Daar hebben we heel veel aan.
Bij elkaar zitten en ideeën uitwisselen.
Vragen kunnen we in de groepsapp zetten,
daar zitten we met zijn veertigen in. Daar
worden ook foto’s gedeeld van de uitstra-
ling van de kraam. Dan kun je nog eens
spieken bij een ander voor leuke ideeën.
Als we wat kaas tekortkomen, bellen wel
onderling of we kunnen langskomen om
wat te halen.”
Het is precies de reden waarom je een
franchiseformule zou beginnen, in plaats
van je eigen marktonderneming met
meerdere verkoopwagens uit te breiden.
“Franchisenemers exploiteren voor eigen
risico hun zaak”, zegt Bart van der Schoot,
directeur-eigenaar van adviesbureau De
Franchise Adviseur. “Als het goed gaat,
hebben ze de voordelen, als het niet goed
gaat, zijn de nadelen voor hen. Zelfstandig
ondernemers denken veel meer mee en
zullen ook hun verantwoordelijkheid
nemen voor de exploitatie. Als je het goed
doet, krijg je een soort vliegwieleffect,
waardoor je als ondernemers onder elkaar
sneller vooruitkomt.”
Toegevoegde waarde
Van der Schoot is ervan overtuigd dat er
ruimte is voor meer franchiseformules op
de markt. “Marktkooplui werken nu bijna
allemaal individueel. In een franchise kun
je met elkaar toegevoegde waarde creëren
door bijvoorbeeld gezamenlijk in te kopen.
Daarmee heb je wat financieel voordeel
aan de inkoopkant voor jezelf, maar je
wordt met elkaar ook een belangrijke spe-
ler naar je toeleveranciers toe. Daarnaast
word je collectief een sterker merk. Een
merk waar meerdere ondernemers bij zijn
aangesloten, geeft de consument vertrou-
wen. Verder kun je aan de achterkant van
de bedrijfsvoering efficiëntievoordeel be-
halen, bijvoorbeeld door een gezamenlijke
website of een centrale administratie of
marketing.”
Belangrijk is volgens Van der Schoot om de
verwachtingen van een samenwerking in
een franchiseformule goed af te stemmen.
“Wat verwacht je daarvan? Meer omzet of
dat je wordt ontlast van taken zoals mar-
keting en administratie? Met name in de
verwachtingen gaat er soms wel eens wat
mis. Ondernemers kunnen denken: ik sluit
aan, dus alles wordt beter. Maar als dat
niet zo is, valt het tegen.”
Concurrentie detailhandel
Kan de markt met franchises beter de con-
currentie aangaan met goedkope ketens in
de detailhandel? Van der Schoot denkt van
wel. “Een franchiseformule, één merk, is
heel herkenbaar, maar je zult wel de toe-
gevoegde waarde moeten laten zien. Men-
sen vergeten heel snel waarom ze naar de
markt gaan. Het persoonlijke contact, het
überhaupt geven van service, de mate van
flexibiliteit, dat is er bij de grote winkelke-
tens vaak niet. In andere branches zie je
heel veel franchiseformules, maar van de
markt hoor je eigenlijk niet zoveel.”
Duifhuizen gaat zelfs een stap verder: “Ik
denk dat er zonder franchises geen toe-
komst meer is voor de markt. Alle kooplui
die bij Travelman zijn gekomen, zijn beter
gaan verkopen en ze doen het beter dan
de gemiddelde koopman op de markt. De
handel is heel transparant, de wereld is
een dorp geworden. Iedereen kan naar
China vliegen of via Alibaba kopen. Wat
voor vuist kun je als koopman in je eentje
maken?” l
44-45-46_franchise.indd 46 23-01-19 14:22